logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Uszkodzenie zasilacza impulsowego 230-12v przez podłączenie napięcia z akumulatora

piotrekkk1 04 Kwi 2022 19:17 753 10
REKLAMA
  • #1 19964010
    piotrekkk1
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Panowie mam problem z zasilaczem impulsowym 230-12v, mam go podlaczonego w przyczepie kempingowej, przez nieuwagę dostał napięcie z akumulatora na wyjście 12v i przestał działać, co mogło ulec uszkodzeniu?
  • REKLAMA
  • #2 19964032
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19964049
    piotrekkk1
    Poziom 5  
    Ten kosztowal blisko 3 stówki, spróbować nigdy nie zaszkodzi
  • #4 19964056
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19964073
    piotrekkk1
    Poziom 5  
    Dwie ręce mam, zdolności manualnych trochę też +różnicówkę więc mogę spróbować przeżyć
  • REKLAMA
  • #6 19964077
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19964113
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    Czy to zasilacz w kształcie sześcianu, czarno niebieski, a w środku ma zielone elementy i żółte, to pewnie któryś z tych elementów się uszkodził. Ja bym stawiał na zielony element. Mam kryształową kulę jasnowidza :D

piotrekkk1 napisał:
    Dwie ręce mam, zdolności manualnych trochę też +różnicówkę więc mogę spróbować przeżyć

A do czego Ci róznicówka przy zasilaniu z 12 V, jak będziesz grzebał w przetwornicy to gdzie ją podłączysz :?:
    A tak poważnie, /pierwszy lepszy schemat/ na wyjściu jest transformator i pewnie jakiś bezpiecznik i to możesz sprawdzić.
  • #8 19964154
    piotrekkk1
    Poziom 5  
    Jest to taki zasilacz https://allegro.pl/oferta/mean-well-zasilacz-led-rsp-320-12-320w-12v-26-7a-8118482512

A roznicowka jest ponieważ przyczepa ma również instalację 230 w której pracuje zasilacz celem zasilenia elementów 12v -oswietlenie i pompka wody. Przetwornica jest i pracuje tylko przy przelaczeniu na zasilanie akumulatorowe a z niej smiga tylko bezpośrednio ekspres do kawy
  • #9 19964225
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 399
    Jeżeli znasz się na elektronice i masz zdolności manualne, lutownicę i miernik, to rozbierz obudowę i porób wyraźne fotki, które możesz zanieścić w tym temacie.
    Spróbuj poszukać w sieci schematu tego lub podobnego zasilacza tego producenta.
    Obejrzyj płytkę, czy nie widać upalonych ścieżek, zwęglonych elementów, lub innych podejrzanie wyglądających elementów.
    Włącz przetwornicę szeregowo z tradycyjną żarówką, aby sprawdzić, czy bierze jakiś prąd.
    To na początek. Zamieść na forum choć te początkowe informacje.
    Bez tego można tylko zgadywać, co nie ma sensu.
  • #10 19964282
    piotrekkk1
    Poziom 5  
    No właśnie ze znajomością elektroniki nie jest kolorowo, co w elektryce sobie radzę bez większego problemu tak tu szału nie ma, ale jutro pojadę po delikwenta i zrobię jak mówisz
  • #11 19965258
    piotrekkk1
    Poziom 5  
    I po kłopocie Panowie, sprawcą nie było odwrotnie puszczone napięcie ( choć była to jedyna możliwość dla mnie) a myszka usmażona na transformatorze wraz ze sporą częścią plytki:( zasilacz na śmietniku

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zasilaczem impulsowym 230-12V, który przestał działać po podłączeniu napięcia z akumulatora do wyjścia 12V. W odpowiedziach zasugerowano wymianę zasilacza na nowy, jednak niektórzy doradzili sprawdzenie uszkodzeń wewnętrznych, takich jak spalone elementy na płytce. Użytkownik zidentyfikował zasilacz jako model Mean Well RSP-320-12. Po dalszym badaniu okazało się, że uszkodzona była myszka na transformatorze oraz część płytki, co skutkowało koniecznością wymiany zasilacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA