logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znajdę ogniwa 18650/22E widoczne na zdjęciu?

Marcin1989Znin 04 Kwi 2022 22:25 1389 10
REKLAMA
  • #1 19964389
    Marcin1989Znin
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witajcie, szukam takich ogniw.
    Pomożecie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19964427
    Marcin1989Znin
    Poziom 9  
    Do hulajnogi elektrycznej. Tak są opisane.
    Naliczyłem 14 sztuk. Podłączyłem dzis pod zasilacz labolatoryjny wszystkie i jedna sztuka zrobiła się bardzo gorąca, jutro będę je rozłączał i zobaczę czy wymienić szuke czy wszystkie.
  • REKLAMA
  • #4 19964437
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3270
    Masz pakiet 7s2p czyli musisz wymienić 2 sztuki połączone równolegle pod warunkiem że pozostałe nie są już na wykończeniu. Przy rozłączeniu sterownika od baterii jeśli to oryginał może dojść do jego zablokowania.
  • #5 19964442
    Marcin1989Znin
    Poziom 9  
    Jakieś podpowiedzi jak mam to zrobić? Aby go nie zablokować? Lub potem jak go odblokować. To moja pierwsza zabawa z takimi ogniwami..
  • REKLAMA
  • #7 19964459
    Marcin1989Znin
    Poziom 9  
    Gdzie znajdę ogniwa 18650/22E widoczne na zdjęciu? Gdzie znajdę ogniwa 18650/22E widoczne na zdjęciu? Gdzie znajdę ogniwa 18650/22E widoczne na zdjęciu?
    Mała wtyczka to wyjście na gniazdo ładowania.
  • #9 19964478
    Marcin1989Znin
    Poziom 9  
    Też tak myślałem. Czyli po 2 mówisz wymieniać. Fajnie bo znalazłem już zgrzane po dwa egzemplarze:) baterie mają niecały rok (niby). Odstawione na zimę i już nie powstają... pobawię się jutro :) dam znać. Dzięki za pomoc :)
  • #10 19967572
    Marcin1989Znin
    Poziom 9  
    Wymieniłem 6 z 14 ogniw, włącza się jeździ. Jednak szybko baterie umierają. Muszę domówić.reszte i wymienić. :) dzięki panowie za pomoc.
  • #11 19969442
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2584
    No to przecież logiczne jest, że jak akumulatory w baterii tracą pojemność, to trzeba będzie je wymieniać po kolei albo od razu wszystkie. I skąd ta moda na ogniwa zamiast akumulatorów? Od biedy ogniwa to są elementy składowe baterii, albo tzw. baterie (ogniwa elektrochemiczne pierwotne i wtórne (akumulatory)). Im głupsze nazewnictwo tym większa sprawa? Takie błędy można wybaczyć amatorom i dzieciom do lat 12.
    Masz w tej hulajnodze baterię złożoną z 7 baterii równoległych połączonych ze sobą szeregowo (magiczne 7s(erial)2p(arallel)). Teraz wypada poczytać w podręczniku do elektrotechniki o tym jakie cechy ma połączenie szeregowe i równoległe ogniw elektrochemicznych (wtórnych, czyli akumulatorów w tym wypadku). Od razu koledze pojaśni się dlaczego wymieniać trzeba wszystko od razu. W nowszej literaturze dotyczącej cech akumulatorów litowo jonowych znajdzie kolega informacje dotyczące napięć ładowania i rozładowania akumulatorów, z których można obliczyć napięcia końcowe baterii, wielkość prądów rozładowania i ładowania (skąd się bierze połączenie równoległe słabszych akumulatorów).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał ogniw 18650/22E do hulajnogi elektrycznej, informując, że ma 14 sztuk, z których jedna nagrzewała się podczas testu. Otrzymał porady dotyczące wymiany ogniw w konfiguracji 7s2p, co oznacza, że powinien wymienić dwa ogniwa połączone równolegle, pod warunkiem, że pozostałe nie są uszkodzone. Użytkownik zadał pytania dotyczące procedury wymiany, aby nie zablokować sterownika. Po wymianie 6 ogniw, hulajnoga zaczęła działać, ale użytkownik zauważył, że baterie szybko się rozładowują, co sugeruje potrzebę dalszej wymiany. Dyskusja porusza również kwestie związane z pojemnością akumulatorów i ich wpływem na działanie urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA