logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6030. Dolne złącze. Jaki program do dzownków, grafik

MarkoJag25 08 Lis 2005 08:02 1961 12
REKLAMA
  • #1 1964277
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam

Waśnie nabyłem w/w Nokię.

Pytanie pierwsze: do czego służy tzw. dolne złącze, które jest pomiędzy gniazdem ładowania a gniazdem słuchawek (miniusb).

Pytanie drugie: jakim programem wgrywać dzwonki grafiki itp.
  • REKLAMA
  • #2 1978145
    Miki01
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Jesli chodzi o program to najlepiej PC Suite ze strony www.nokia.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 1984940
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    Ok. Tylko, że na stronie Nokii nie ma kabla do tego telefonu, a co za tym idzie nie ma wg nich mozliwości wymiany danych z telefonu.
  • REKLAMA
  • #4 1985544
    Miki01
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    A nie masz portu IRda ? Nim idzie najlepiej i najprosciej
  • REKLAMA
  • #5 1986049
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    W tym telefonie niestety nie ma Irdy ani bluetooth :(. Na allegro jest tylko kabel do podłączania pod baterię tak jak w 3310. A nie ma niestety kabla do podłączania pod tą złącze, o które pytam. Nokia odpowiedziała mi, że złącze to jest używane w serwisie do serwisowania telefonu.
  • #6 2006640
    cin_eck
    Poziom 1  
    Spróbuj podłączyć przez złącze pod baterią kablem CA-42, a program który napewno widzi N6030 to MobileMB (w wersji powyżej 3.0). Oczywiście ogólnie dostępny tylko trial (ale są sposoby :) ).
  • #7 2007112
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    Cin_eck
    Czy kabel dostęny na Allegro po dbatrię to jest właśnie CA-42?
    Kupiłem taki kabel i program, o którym mówisz owszem widzi telefon ale nic poza tym. Nic nie mogę wrzucić. nie ma listy rozwijanej :(
  • #9 2260703
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Temat uważam za zamknięty
  • #10 2475679
    splonki
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mam kabel do NOKI pod baterię firmy FooF www.foofgsm.com
    Z instalacją nie ma problemów, niestety nie obsługuje on PC SUITE
    jak z innymi programami to nie wiem nie sprawdzałem jeszcze.

Polecam jednak poczekać na kabelek podłanczany od spodu telefonu wiem że takowe pojawiły się na rynku polskim. Jest to wygodniejsze rozwiązanie. Zastanawia mnie czy nie udało by się podłączyć
    tego aparatu do kompa przez kabel do aparatów np cybershoot SONY.
  • #11 2549329
    endrju_p
    Poziom 12  
    Mam kabelek mini-usb - działa doskonale!!! Kozystam narazie z 21 dniowej wersji LogoManagera. Jakby ktoś coś wiedział na temat jakiegoś darmowego softu to bardzo proszę.
  • #12 2551173
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    A gdzie go kupiłeś?
  • #13 2553901
    endrju_p
    Poziom 12  
    Kupiłem na allegro za 20 zł.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nokia 6030 posiada tzw. dolne złącze umieszczone między gniazdem ładowania a gniazdem słuchawek (mini USB), które według informacji producenta służy wyłącznie do serwisowania telefonu i nie jest przeznaczone do wymiany danych. Telefon nie posiada portu IrDA ani Bluetooth, co utrudnia bezprzewodową transmisję danych. Do wgrywania dzwonków i grafik zalecany jest program Nokia PC Suite, jednak brak oficjalnego kabla do podłączenia telefonu do komputera ogranicza jego funkcjonalność. Alternatywnie można użyć kabla pod baterię (np. CA-42), który jest dostępny na rynku, choć nie zawsze współpracuje w pełni z oprogramowaniem. Pojawiły się również kable mini USB dedykowane do dolnego złącza, dostępne m.in. na Allegro, które umożliwiają połączenie z komputerem i korzystanie z programów takich jak LogoManager (wersja trial). Niektóre kable firm trzecich, np. FooF, nie obsługują PC Suite, a użytkownicy rozważają także możliwość użycia kabli do aparatów Sony Cybershot. Ogólnie zaleca się oczekiwanie na dedykowane kable mini USB, które zapewniają wygodniejsze i pełniejsze możliwości transferu danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA