logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann Aquastilla Duo - Zmiękczacz wody - jakie ustawić parametry?

k0rdian 18 Mar 2023 16:50 25671 54
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawnie ustawić parametry zmiękczacza Viessmann Aquastilla Duo: twardość wody, najwyższy przepływ i czas ciągłego przepływu?

Ustaw twardość według pomiaru wody wykonanym przed zmiękczaczem, najwyższy przepływ zostaw na 0, a czas ciągłego przepływu ustaw z zapasem ponad najdłuższe jednorazowe korzystanie z wody, np. 30 minut przy 25-minutowym prysznicu albo 60 minut jako większy margines [#20624121][#20839064] Te dwa ostatnie parametry są zabezpieczeniem instalacji i nie wpływają na samo zmiękczanie [#20800663] Wartość „pozostało” oraz częstotliwość regeneracji zależą od wpisanej twardości wody, a regeneracja następuje mniej więcej po 3000 litrach, zależnie od tej nastawy [#20624121]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20496022
    k0rdian
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witajcie!

Mam pytanie odnośnie zmiękczacza wody Aquastilla Duo.
    Instrukcja tego urządzenia niestety dla mnie jest napisana zbyt ogólnikowo.
    Generalnie chciałbym tylko poprawnie ustawić urządzenie, tak, by pracowało wydajnie dla trzech osób oraz zapewnić miękką wodę dla zmywarki i pralki. Jeśli to ma jakieś znaczenie, to powierzchnia domu to 100m2 z ogrzewaniem podłogowym z powietrznej pompy ciepła.

Zużywamy około 10 kubików miesięcznie w urządzeniu mam dostępne trzy opcje, tj.

- Twardość wody wyrażona w mg/L
    - Najwyższy przepływ
    - Czas ciągu/ciągłego (?) przepływu

Nie wiem, jak je odpowiednio skonfigurować, szukałem w internecie, ale nie znalazłem jednoznaczniej odpowiedzi, ale pewnie jest to tez efektem mojej niewiedzy w tej materii.

Byłbym wdzięczny za podpowiedź, jakie wartości ustawić w tych opcjach, by wykorzystać urządzenie możliwe najbardziej efektywnie.

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Viessmann Aquastilla Duo - Zmiękczacz wody - jakie ustawić parametry?
  • REKLAMA
  • #2 20554020
    lukasada1
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Cześć.
    Udało Ci się ustalić wartości parametrów , o które pytałeś? Dzisiaj mierze się z tym samym tematem i ciężko coś idzie wyszukanie tych wartości.
  • #3 20624121
    sylwek370
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam.
    Twardość wody musisz zbadać testerem przed zmiękczaczem wody.
    Maksymalny przepływ ustaw na 0.
    Co do czasu przepływu masz teraz ustawiony na 5 min. Po pięciu minutach przepływu wody urządzenie odetnie ci dopływ wody. Ja ustawiłem sobie na 60 min. w razie gdyby ktoś zapomniał zakręcić wodę lub jakaś awaria po godzinie odetnie mi dopływ no i tyle. Regeneracja następuje po przepływie około 3000litrów w zależności jaką twardość wpiszesz.

Pozdrawiam.
  • #4 20775239
    solarpk
    Poziom 2  

Witam Panowie,

Miesiąc temu serwis zamontował mi ten zmiękczacz wody - Aquastilla DUO i mam pytanie - na głównym ekranie jest napisane: Pozostało: 4,31 m3 - wiem, że ilość metrów jest zależna od ustawionego stopnia twardości, natomiast zauważyłem, że u mnie ta wartość jest stała, nie zmienia się. Czy to normalne? Tak jakby zmiękczacz "nie liczył" wody, którą zużywam?
  • #5 20775986
    sylwek370
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Może masz przełączone na by-pass
  • REKLAMA
  • #6 20782527
    lukasan666
    Poziom 8  
    Ocena: 10
    >>20775239
    Są dwie możliwości albo masz zamknięty bypass. Albo nie zamontowali Ci czujnika przepływu wody. Na tym zdjęciu to jest ten czujnik wetknięty koło wyjścia wody uzdatnionej. Tak samo na dole masz prawidłowo ustawiony bypass.
    Elementy instalacji hydraulicznej z czujnikiem przepływu i ustawionym bypassem.
  • REKLAMA
  • #7 20800596
    RafaDawidowicz
    Poziom 1  
    Panel urządzenia z komunikatem System uzdatn. wyl. Za wysoki przepływ.
    Mam taki problem. Jak go rozwiązać?
  • #8 20800663
    lukasan666
    Poziom 8  
    >>20800596
    Przede wszystkim co zrobileś że taki komunikat się pojawił? Ustawiłeś parametr najwyższego przepływu czy czas ciągłego przepływu?
    Żeby odblokować głowice należy odblokować panel (strzałka w góre strzałka w dół przez 5 sekund)
    Potem należy przytrzymać strzałkę w dół przez 5 sekund to powinno odblokować głowicę.
    Jeśli zaś chodzi o parametry najwyższego przepływu i czas ciągłego przepływu są to funkcje zabezpieczające instalacje w razie awarii instalacji wodnej, bez żadnego wpływu na uzdatnianie.
  • #9 20838937
    lukaszwozny
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    >>20800596
    Dzień dobry. Udało się Panu rozwiązać ten problem? U mnie pojawił się ten sam komunikat i kompletnie nie wiem o co chodzi. W instrukcji nic na ten temat nie ma. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 20839064
    lukasan666
    Poziom 8  
    @lukaszwozny Podobnie jak w poście, na który odpowiedziałem wyżej:
    "Przede wszystkim, co zrobiłeś, że taki komunikat się pojawił? Ustawiłeś parametr najwyższego przepływu czy czas ciągłego przepływu?
    Żeby odblokować głowicę, należy odblokować panel (strzałka w górę, strzałka w dół przez 5 sekund).

Potem należy przytrzymać strzałkę w dół przez 5 sekund, to powinno odblokować głowicę. Jeśli chodzi o parametry najwyższego przepływu i czasu ciągłego przepływu, są to funkcje zabezpieczające instalację w razie awarii instalacji wodnej, bez żadnego wpływu na uzdatnianie."

Parametr najwyższego przepływu jest trudny do ustawienia, ponieważ powinien być wyższy niż szczytowe użycie wody w mieszkaniu, a zarazem na tyle niski, że gdyby zdarzyło się uszkodzenie instalacji, to by zareagował. Przykładowo, pralka pracuje, ktoś bierze prysznic, a jeszcze ktoś myje naczynia, co daje sumarycznie np. 1 m wody.

Powiedzmy, że ustawiliśmy na 1.2 m wody. Ta funkcja ma szansę zareagować, jeżeli uszkodzenie rury sprawi, że przepływ będzie większy niż 1.2. Jeżeli ustawimy niżej, to będzie nam zamykać głowicę, mimo że nie ma uszkodzenia instalacji. Osobiście porzuciłem próby ustawienia tego parametru i zostawiłem na domyślnym 0.

Większe szanse mamy ustawiając parametr czasu ciągłego przepływu, ponieważ wystarczy ustawić z lekkim zapasem powyżej najdłuższego użytkowania wody, czyli jeżeli bierzemy prysznic np. 25 minut, to ustawić 30 minut i gotowe.
  • #11 20839091
    lukaszwozny
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Dzięki za odpowiedź. Udało się skasować błąd. Po zamontowaniu zmiękczacza ustawiony był za mały przepływ. Dopiero potem skumałem aby nowe ustawienia zadziałały, to oprócz odblokowania ekranu obiema strzałkami, należy skasować błąd przytrzymując strzałkę w dół. Po skasowaniu błędu i ustawieniu większego maksymalnego przepływu wody zmiękczacz działa poprawnie. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.
  • #12 20839113
    lukasan666
    Poziom 8  

@lukaszwozny Czyli to, co pisałem:
    "Żeby odblokować głowicę, należy odblokować panel (strzałka w górę, strzałka w dół przez 5 sekund).
    Potem należy przytrzymać strzałkę w dół przez 5 sekund, to powinno odblokować głowicę." Technicznie to nie jest błąd, bo zadziałało zabezpieczenie na ustawionym parametrze. A zmiana ustawienia nie wpływa na to, że głowica już była zamknięta. Dobrze, że już wszystko działa. A i jeszcze jedną rzecz dodam z doświadczenia. Urządzenie tylko raz będzie ostrzegało o zbyt niskim poziomie soli. Sam popełniłem ten błąd, że myślałem, że skoro już przy połowie zbiornika woła o sól, to jeszcze przynajmniej raz będzie ostrzegać. Tak nie jest, dlatego robię tak, że jak tylko ostrzega o soli, to dosypuję worek 25 kg.
  • #13 20948337
    adrtomasik
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Aquastilla 12 - po pierwszym uruchomieniu, przy napełnianiu wodą zbiornika z solą -wlewa zbyt dużo wody -czy jest jakieś ustawienie czasu napełniania zbiornika lub poziomu ilości wody ?
  • #14 20948365
    lukasan666
    Poziom 8  
    Być może serwisant taką opcję ma. Użytkownik nie. A co to znaczy zbyt dużo wody ? Wylewa się góra czy jak?
  • #15 20948386
    adrtomasik
    Poziom 5  
    Urządzenie zaczęło napełniać wodą zbiornik z solą, ale poziom wody doszedł do krawędzi obudowy i pomimo tego nic nie przerwało wlewania wody. Zalało pomieszczenie - musiałem wyłączyć/przełączyć by-pass.
  • #16 20948480
    lukasan666
    Poziom 8  
    Niestety reklamacja/zgłoszenie do producenta. Żadne ustawienia nie pozwalają na modyfikację zapełnienia urządzenia. W sumie też dziwne bo powinien zareagować przelew bo jest takie zabezpieczenie. Z doświadczenia wiem że nie będzie to też skutek za dużego ciśnienia wody na wejściu bo sam miałem przeszło 6barów jak się okazało pózniej.
  • #17 20948577
    adrtomasik
    Poziom 5  
    Dziękuję za informacje, jutro zadzwonię do serwisu viessmanna. Odprowadzenie przez rurkę przelewową zadziałało ale tylko częściowo pomogło, bo odprowadzenie wody było znacznie mniejsze od napływu.
  • #18 20948579
    lukasan666
    Poziom 8  
    Ogólnie z opisu brzmi jakby urządzenie "myślało" że jest np aquastilla 25 albo którymś innym urządzeniem. Wydaje mi się że głowice i komputery raczej są takie same w każdym więc jakiś błąd ustawień fabrycznych się wkradł.
  • #19 20998231
    abarth1998
    Poziom 10  
    Witam

Po ponownym uruchomieniu taki widok na ekranie.Ekran urządzenia Viessmann Aquastilla Duo z wyświetlonym błędem lub ustawieniami.
  • #20 20998269
    lukasan666
    Poziom 8  
    @abarth1998 wygląda jak uszkodzony wyświetlacz. Była demontowana pokrywa?
  • #21 20998277
    abarth1998
    Poziom 10  
    @lukasan666 Nie, ale wcześniej na wyświetlaczu były bardzo nie wyraźne napisy tak jakby nie wszystkie linie wyświetlał
  • #22 20998343
    lukasan666
    Poziom 8  
    Ogólnie to można próbować zdjąć pokrywę i przyjrzeć się wtyczce ale obawiam się że to już grubsza awaria. Trzeba by ustalić który element zawiódł
  • #23 20998927
    abarth1998
    Poziom 10  
    @lukasan666
    Jak tak się chwilę pobawiłem strzałkami góra dół to wychodziło by że urządzenie jest w trybie ustawienia kontrastu wyświetlacza.
    Mogę zrobić ciemniej lub jaśniej . Ale nic więcej się nie dzieje. Niewiem jak z tego wyjść.
    Każdorazowe uruchomienie zatrzymuje się na tym ekranie

Ekran urządzenia w trybie ustawiania kontrastu z liczbą 28
  • #24 20998958
    lukasan666
    Poziom 8  
    Problem w tym że to nie jest typowe ustawienie dostępne dla użytkowników. Żadna opcja nie pozwala mi wejść w te ustawienie jakie Ty masz. Obawiam się że nie obejdzie się bez kontaktu z serwisem viessmana
  • #25 21157476
    lukaszmrozinski3
    Poziom 1  
    Dzień dobry,
    Mam pytanie odnośnie Aquastilla 25.
    Czy normalne jest, że woda w zbiorniku soli jest powyżej stanu soli? Urządzenie mam od niedawna i nie wiem, czy tak powinno być?
  • #26 21157481
    lukasan666
    Poziom 8  
    >>21157476 Witam, w jakim momencie ta woda? W czasie regeneracji? Na ekranie jest rozpuszczanie soli? Ogólnie jeśli tak, to normalne. Gorzej jeżeli w czasie, gdy się nie regeneruje.
  • #27 21161841
    bartus2003
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam, mam Aquastilla Duo od wczoraj, podłączyłem, ustawiłem tylko podstawowe parametry, twardość wody na sterowniku. Na wejściu miałem 240 ppm, a na wyjściu 120 ppm. Chciałem ustawić mniej za pomocą pokrętła na bypassie, ustawiłem chyba na wartość 4 albo 5 i woda stała się jeszcze gorsza. A teraz mam 240-270 w kranie. Nie wiem, co się stało? Kiedy wróciłem pokrętłem na 0, jest nadal taka sama wartość...
  • #28 21161891
    lukasan666
    Poziom 8  
    >>21161841 Witam. Po uruchomieniu wykonałeś regenerację? Wrzuć zdjęcie tego bypassu, bo są dwa rodzaje. Wartość wpisywana na sterowniku nie wpływa na poziom zmiękczania, tylko na to, jak często ta regeneracja będzie się robić.
  • #29 21161917
    bartus2003
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Zbliżenie na element mechaniczny z czarną plastikową pokrywką i żółtym oznaczeniem ostrzegawczym.

Taki mam

Instrukcja obsługi systemu bypass dla zaworu, zawiera schematy i opisy ustawień.

Tak robiłem regenerację pełną zaraz po dosypaniu soli i uruchomieniu.
  • #30 21161942
    lukasan666
    Poziom 8  
    >>21161917 w Twoim przypadku powinno być ustawione na 4, niestety nie miałem okazji widzieć, jak ten bypass się reguluje. Ogólnie to powinieneś mieć też jedną śrubę, która pozwala regulować twardość. Znajduje się niestety pod pokrywą, dość ciężko się zdejmuje i trzeba uważać na kabel. Możliwe, że przy produkcji nie wkręcili jak potrzeba i dlatego podaje za dużą twardość na wyjściu.

Dodano po 7 [minuty]:

>>21161917 na stronie 15 instrukcji masz uproszczony wygląd głowicy i gdzie znajduje się ta śruba. I teraz bardzo ważne, nie wolno wykręcić bardziej niż 5 obrotów od maksymalnie dokręconej. Obstawiam, że w Twoim przypadku ta śruba jest niedokręcona do końca i dlatego bypass od razu już dostaje wodę z większą twardością i dodatkowo miesza jeszcze na bypassie. Bo te bypassy z regulacją to dość nowe są. Dwa lata temu do zestawu dodawali bypass bez tej regulacji i dało się tylko regulować tą śrubą, którą musisz zobaczyć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawień i problemów eksploatacyjnych zmiękczacza wody Viessmann Aquastilla Duo oraz modeli Aquastilla 12 i Aquastilla 25. Użytkownicy omawiają prawidłowe ustawienie parametrów takich jak twardość wody (mg/L), maksymalny przepływ oraz czas ciągłego przepływu, które wpływają na efektywność pracy urządzenia i zabezpieczenia instalacji wodnej. Zaleca się zmierzenie twardości wody testerem przed zmiękczaczem, ustawienie maksymalnego przepływu na 0 lub nieco powyżej szczytowego zużycia, a czas ciągłego przepływu na około 60 minut jako zabezpieczenie przed awariami. Wskazano, że regeneracja odbywa się po przepływie określonej ilości wody (np. 3000 litrów) lub po czasie (np. 14 dni), jednak w nowszych modelach nie zawsze można wyłączyć regenerację czasową, co bywa krytykowane ze względu na marnowanie wody.

Problemy techniczne obejmują: stały, niezmieniający się licznik zużycia wody (możliwy brak lub nieprawidłowy montaż czujnika przepływu), błędy E1-E4 wskazujące na uszkodzenia elektroniczne, blokadę głowicy związaną z ustawieniami maksymalnego przepływu i czasu ciągłego przepływu, nadmierne napełnianie zbiornika solanki (brak zabezpieczenia przed przepełnieniem), uszkodzenia wyświetlacza i problemy z komunikacją między wyświetlaczem a płytą główną (rozwiązane przez lutowanie kabla).

Dyskusja porusza także kwestie regulacji bypassu, który w nowszych wersjach posiada pokrętło do regulacji twardości wody, co może wpływać na jakość wody na wyjściu i funkcjonowanie zabezpieczeń. Użytkownicy zwracają uwagę na konieczność prawidłowego montażu i ustawienia czujnika przepływu oraz bypassu, aby urządzenie poprawnie liczyło zużycie wody i wykonywało regenerację. Wskazano również na tryb wakacyjny, który może ograniczać niepotrzebne regeneracje podczas dłuższej nieobecności, choć jego działanie nie jest do końca jasne.

W przypadku awarii i błędów zalecany jest kontakt z serwisem Viessmann, gdyż niektóre problemy wymagają interwencji fachowca lub wymiany części. Instrukcje obsługi bywają ogólnikowe, co utrudnia samodzielne ustawienia i diagnozę problemów.

Podsumowując, prawidłowa konfiguracja Aquastilla Duo wymaga: zmierzenia twardości wody, ustawienia maksymalnego przepływu powyżej szczytowego zużycia, wydłużenia czasu ciągłego przepływu do około 60 minut, prawidłowego montażu czujnika przepływu i bypassu oraz regularnego uzupełniania soli. Problemy techniczne często wynikają z błędów montażowych, uszkodzeń elektronicznych lub nieprawidłowych ustawień zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA