Witam.Kolega nagłaśnia kościół zewnętrznymi tubami tonsila 30W 100v.Tub ma być łącznie 5 szt.Pytanie,jaki powinien być opór na wejściu trafa do tej tuby? Impedancja wg producenta to 333 omy.
Opór będzie zależał od rezystancji uzwojenia trafa, co się nijak ma do impedancji. Bo najwięcej zależy od grubości i długości drutu nawojowego. A impedancja trafa zależy również od tego co jest podłączone po stronie wtórnej czego prądem stałym nie zmierzysz.
Przykładowo zmierzyłem właśnie opór na trafie sufitówki RCF PL8X, na uzwojeniu 20W/100V ma około 11Ω, a impedancję ma 500Ω
Tak więc zwykłym miernikiem tego prosto nie zmierzysz. Impedancję linii głośnikowej mierzy się przy sygnale 1kHz, do tego służą dedykowane mierniki np RCF IM2220, SEW 1107 IM, Tenma 72-6948, Apart P0000LWG itp, całkiem przydrogawe zabawki, ale niezbędne dla instalatorów. Bo miernikiem rezystancji linia pokaże Ci zwarcie, a miernik impedancji wykaże prawidłową impedancję.
Teoretycznie możesz to policzyć z prawa Oma. Wziąć jakiś wzmacniacz domowy (te dają do ok 20V, głośnik przyjmie do 100V) puścić sygnał sinus z komórki/komputera: generator (do sprawdzenia zakres pomiarowy miernika, bo te tańsze mają 200-400Hz) mierząc napięcie, do powiedzmy 1-10V, i zmierzyć amperomierzem jaki prąd przepływa przez głośnik. I z prawa Oma liczysz R=U/I. Będzie to pomiar obarczony sporym błędem, ale dobry do samego oszacowania zakresu.
Wracając do tematu, zrobiłem pomiar jak opisywałem wyżej.
Czyli z wzmacniacza podałem sinus 300Hz (ze względu na zakresy pomiarowe miernika DT, który mierzy do 400Hz) na głośnik, przez amperomierz i woltomierz. Głośnik na odczepie trafa 20W/100V. Wzmacniacz z paczki aktywnej, klasy D dającej 500W @4Ω Ale może być to zwykły domowy wzmacniacz (dobrze żeby profilaktycznie miał zabezpieczenie przeciążeniowo-zwarciowe, w razie zwarcia linii).
Jak widać na zdjęciu przy 300Hz napięcie jest 9,99V i płynie prąd 20,6mA. Teraz na głośnik poszło 0,2W, ale zwiększając napięcie do 100V, popłynie prąd 0,2mA, co przełoży się na znamionowe 20W.
Czyli z prawa Oma impedancja wynosi R=U/I=9,99V/0,0206A=484,95Ω. Czyli w przybliżeniu 500Ω @1khz które podaje producent.
Jak widzisz nijak ma się to do zmierzonej rezystancji 11Ω, natomiast taki pomiar pozwala na realne szacowanie impedancji linii.
Faktycznie,nijak w tym przypadku ma się opór do impedancji.Tuba ma impedancje,jak było wspomniane 333 omy,a opór na wejściu to około 20 om.Mam okazję kupić transformatorki z głośnika sufitowego Tonsil ZGSU25T,(foto w załączniku),jest na nich regulacja mocy na odczepach.Jednak nie wiem jaki głośnik podłączyć do uzwojenia wtórnego,8,czy 4 omy.Czy ktoś wie,jaką impedancje miał głośnik oryginalny?
Załączniki:
głośnik.jpg(227.79 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.