logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawianie głowicy dzwięku w magnetowidzie ORION?

Mirekkkk 08 Lis 2005 10:14 2046 5
REKLAMA
  • #1 1964514
    Mirekkkk
    Poziom 12  
    mam pytanie do fachowców wymieniałem mechanizm troche sie posypał odkręciłem glowice dzwięku tam są trzy śrubki jedna na spręzynce a dwie nie ,dziwięk jest bardzo słaby chciałbym się dowiedziec jak to ustawić?i czym kręcić dziękuje za przydatne odpowiedzi z góry Mirek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1964531
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 50
    A po chol.... kręcisz ?.Teraz weż dobrze nagraną taśmę mono i ustaw dzwięk na najlepszy .Zwróc uwagę,że na tej samej głowicy jest rónież odczyt synchro więc trzeba uważać aby ustwaijać głos nie zepsuć synchro.Jak nie masz wprawy to raczej niech to zrobi ktoś znający temat bo będą problemy z wymiennością nagrań.
  • REKLAMA
  • #3 1964553
    Mirekkkk
    Poziom 12  
    już troszkę zapóźno bo pokręciłem wszystkim no i teraz może jakieś sugestie którą ewentualnie śrubką kręcić? koszt oddania do naprawy przewyższa wartość śprzetu wiec musze sam grzebać mechanizm teraz działa dobrze wkłada i wyciąga kasete włącza obraz jest a dzwięk słaby ta sróbka ze sprężynką jest do regulacji? niewiem która do czego
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1964662
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 337
    Kręcileś tylko tymi trzema, czy jeszcze czymś więcej?
    Jeśli tylko, to ustaw ją mniej więcej na oko prosto(jej czoło pionowo w każdej płaszczyźnie). Tę ze sprężynka zostaw średnio dokręcona w spokoju. Pozostają dwie: Tą z tyłu pochylasz do przodu tyle, by górna krawędź taśmy była lekko luźniejsza, niż dolna(dobrze to widać, jak się lekko dmuchnie w taśmę). Potem ta z boku(z lewej) ustawiasz na maksimum audio. Na koniec kontrola- dolny czytnik(synchro) ma troszkę(ćwierć milimetra) wystawać poniżej taśmy.
    Gorzej jak pokręciłeś prowadnicami i wysokością, ale to tylko więcej pracy.
  • REKLAMA
  • #5 1964690
    Mirekkkk
    Poziom 12  
    Bardzo dziękuje o to mi chodziło nie kręcilem niczym więcej tylko tymi trzema śróbkami ponieważ wymienialem caly mechanizm od samego odtwarzacza a to jest pełne video mechanizm był w odtwarzaczu dobry ale spalona elektronika wiec wymienilem caly wraz z głowicą tylko przy głowicy wymieniłem płytkę na taką co była z nagrywaniem dodałem tą zmazującą i odkręciłem te trzy od fonni wymieniłem na tą co miałem niby tak samo ale nie taksamo niczym więcej nie kręciłem wiec teraz wiem jak to zrobić bardzo dziękuje tak bym kecił trzema pozdrawiam Mirek
  • #6 1967012
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 50
    W sumie i tak okazałeś się dość zdolnym naprawiaczem jak na początkującego jak domnieman.
REKLAMA