logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konica Minolta bizhub C224e - Czesami blady wydruk, najczęściej w duplexie.

adf91 12 Kwi 2022 14:38 1680 7
REKLAMA
  • #1 19975835
    adf91
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Jak w temacie urządzenie drukuje jakby był problem z jakimś napięciem. Najczęściej występuje w duplexie, ale przy pojedynczym też się zdarza. Problem występuje na czarnym.
    Podmieniłem płytę HV, rolkę transferową, pas, bęben, developing i nic, dalej to samo. Styki sprawdzone, wyglądają ok.
    Konica Minolta bizhub C224e - Czesami blady wydruk, najczęściej w duplexie. Konica Minolta bizhub C224e - Czesami blady wydruk, najczęściej w duplexie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19977169
    adf91
    Poziom 14  
    Przeczytałem, niestety za wiele to nie wnosi. U mnie developing jest dobry.
  • REKLAMA
  • #4 19977253
    mib3
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    Między pierwszym a ostatnim postem jest o sprzęgłach, a o tym nic nie pisałeś że sprawdzałeś, Jeżeli wymiana części ekspl. nie pomogła ja bym się właśnie im przyjrzał. Wszystko jest tam opisane.
    M.
  • REKLAMA
  • #5 19977254
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    Developing tak ale jego napęd już niekoniecznie …

C.
  • #6 19977352
    adf91
    Poziom 14  
    nacpany_rzelkami napisał:
    W tej maszynie kolor czarny jest napędzany silnikiem, a nie sprzęgłem, tym samym silnikiem co pas transferowy, wystarczy pokręcić nim i złapać drugą ręką wyjmując pas transferowy trzpień pędzący wywoływaczkę - obracają się jednocześnie.

To jak w końcu? Jest sprzeglo developingu k czy nie ma? Prześledziłem dokumentację i nie znalazłem.
    Jeżeli jest tak, że napęd jest z silnika razem z pasem to wyklucza problem w tym miejscu bo pas kręci się dobrze, kolory są ok.
  • #8 20015055
    adf91
    Poziom 14  
    Przyczyną okazał się solenoid A161M20300.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z bladych wydrukiem w urządzeniu Konica Minolta bizhub C224e, szczególnie w trybie duplex, co sugeruje problem z napięciem. Po wymianie wielu komponentów, takich jak płyta HV, rolka transferowa, pas, bęben i developing, problem nadal występuje. Użytkownik nie sprawdził sprzęgieł, co zostało zasugerowane przez innych uczestników dyskusji. Ostatecznie, przyczyną problemu okazał się solenoid A161M20300.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA