logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukiwany układ jako przełącznik Bluetooth sterowany zasięgiem telefonu

romilk 13 Kwi 2022 18:01 156 3
REKLAMA
  • #1 19977333
    romilk
    Poziom 11  
    Witam. Bezskutecznie poszukuję układu, który stanowiłby najprostszy rodzaj przełącznika Bluetooth, wysterowywanego wyłącznie sparowaniem np. z telefonem. Czyli telefon w zasięgu- załączony, poza zasięgiem-wyłączony. Zagadnienie zdaje się być proste, a jednak nic nie mogę znaleźć. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 19977370
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Wejście w zasięg - na ile sobie wyobrażam - nie jest sparowaniem.
  • REKLAMA
  • #3 19977396
    romilk
    Poziom 11  
    Hmm. Jak np wyjdę z domu (ze sparowanym wcześniej zegarkiem) bez telefonu, to jak wracam, paruje mi się on automatycznie, bez mojej ingerencji. To rozumiem przez sparowanie w zasięgu
  • #4 19977408
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Parowanie BT to jednorazowe udostępnianie kluczy nawzajem (tych, co w prostych urządzeniach są defaultowe np 0000). te klucze już są sobie znane, urządzenie zapoznały się. To jest parowanie.

To, o czym piszezm bym określił jako wejście w zasięg, nawiązanie łączności itd ...

Dodano po 8 [minuty]:

Twoje zagadnienie wydaje mi się "za proste" aby istniał gotowy moduł tego typu (ale to jest zdanie tzrymajac ręce w kieszeniach - być może ktoś takie coś zna)
    I sądzę, ze to by się robiło na jakimś systemie mikroprocesorowym z modułem BT
    https://botland.com.pl/szukaj?s=bluetooth

Każdy z powyższych modułów ma swoja dokumentacja
REKLAMA