logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NC+ multiroom - brak jakości na dodatkowym dekoderze

kacperex 14 Kwi 2022 17:43 2436 18
REKLAMA
  • #1 19978542
    kacperex
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Cześć,

mam problem z multiroomem ncplus.
    Otóż posiadam dekoder 4k wraz z nim instalację wideband (h i v) do dekodera idą dwa kable żeby korzystać z pełni możliwości 4k.
    W sypialni zechciałem sobie ogarnąć multiroom do tej instalacji, zakupiłem dodatkowy dekoder 4 k i tu zaczyna się problem.
    Rozdzieliłem instalację pierw zwykłym trójnikiem antenowym (zrezygnowałem z tego), by potem zakupić dwa spliitery - niestety na dekoderze dodatkowym nie mogę złapać jakości, mam tylko sygnał.
    Na instalacji w obu pokojach główny dekoder działa bez problemu, natomiast dodatkowy na obu nie działa. Podejrzewam problem z dekoderem jednak w salonie podłączyli do standardowej instacji antenowej (1 kabel podstawowy) i działa. Kontakt z infolinią za każdym razem kończy się fiaskiem. Nie wiem, co mogę jeszcze zrobić, aby cieszyć sie instalacją, lub jak wpłynąć na nc+, że coś jest nie tak z dekoderem.
    Spotkaliście się z czymś takim?
    Za pomoc serdeczne dzięki
  • REKLAMA
  • #2 19978560
    acz-mdwr
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    W tym drugim dekoderze,
    w ustawieniach wybrałeś odpowiedni rodzaj konwertera?
    Najlepiej taki sam jak w tym pierwszym dekoderze.
  • #3 19978563
    kacperex
    Poziom 9  
    Tak mam wybrany ten sam typ konwertera 4 opcja wideband.
    Jak bawie się w ustawieniach to np. na instalacji 2 antenowej widzi poziom jakości, ale po wybraniu nic nie ma - ten konwerter z tego co wiem, nie słuzy do tej opcji.
    Rozkładam powoli ręce.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19978588
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 899
    Po pierwsze jakie dekodery są.
    Jakie splitery.

Jeśli nie ma żadnych problemów i są użyte właściwe spiltery tak samo WŁAŚCIWIE podpięte kable powinno wszystko działać od razu.

Jeśli nie działa tak jak piszesz to czy na pewno obsługuje wideband ?
    Jeśli zaniosłeś do salonu maja obowiązek sprawdzić na WIDEBAN a nie na klasycznej, jeśli nie sprawdzą to żądaj wymiany dekodera jako niesprawny. Mają ci to dać na piśmie że odmówiono wymiany nie sprawdzając działania na instalacji wideband. Możesz dostać rekompensatę za brak usługi z powodu uszkodzonego dekodera.

Dodano po 3 [minuty]:

kacperex napisał:
    Cześć,

Otóż posiadam dekoder 4k wraz z nim instalację wideband (h i v) do dekodera idą dwa kable żeby korzystać z pełni możliwości 4k.

By korzystać z możliwości wideband to mają być 2 kable a 4K tu nic do tego nie ma. Działa tak samo jak na klasycznej instalacji 1 kablowej.
  • REKLAMA
  • #6 19978601
    kacperex
    Poziom 9  
    acz-mdwr napisał:
    Może dekoder trafił się uszkodzony?
    A częstotliwość oscylatora masz prawidłową:
    https://pl.canalplus.com/pomoc/konfiguracja-wide-band

Tak ustawiłem zgodnie z wytycznymi konwertera 10400 - na głownym działa bez problemu.
    Uszkodzony? Byłem w salonie - na instalacji standardowej jednokablowej dekoder działał i uznali, że sprawny.

tomaszlonski napisał:
    Po pierwsze jakie dekodery są.
    Jakie splitery.

Oba dekodery to: Dekoder 4K UltraBox+ NC+

Splitery kupione w sklepie satelitarnym, Splitter antenowy pasywny Televes 5150
    Zastanawiam się tylko czy on jest odpowiedni do konwertera wide band.
    Mam zainstalowane takie dwa - po jednym do kazdego z kabla
  • #7 19978659
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1749
    Witam,
    a to nie jest tak, że aby korzystać z Multiroom w wersji z wideband, trzeba konwertera w wersji quad?
    Splittery tu nic nie zdziałają - jeśli jeden dekoder steruje konwerterem, to drugi już nie może.
    W każdej instalacji Multiroom potrzebny jest konwerter z odpowiednią liczbą wyjść (quad, quattro, itd.).
  • #8 19978664
    kacperex
    Poziom 9  
    Czyli muszę zmienić konwerter i ciągnąć kolejne dwa kable? Łącznie cztery z konwertera?

Generalnie ten dodatkowy nie łapie w ogóle jakości nawet jak główny jest odłączony i jest bezpośrednio wpięty w instalacje.

Salon po sprawdzeniu twierdzi ze jest sprawny.
  • #9 19978706
    clubber84
    Poziom 39  
    Przywróć ustawienia domyślne w obu dekoderach, podłącz najpierw jeden bezpośrednio do konwertera (pomijając splittery), a później drugi (odłączając wcześniej tego pierwszego).
    Jeśli oba będą działać, to znaczy, że potrzebujesz konwertera quad (czyli standard w multiroomach).
    Przy większej ilości odbiorników stosuje się już multiswitche.
  • #10 19978757
    acz-mdwr
    Poziom 17  
    kacperex napisał:
    Czyli muszę zmienić konwerter i ciągnąć kolejne dwa kable? Łącznie cztery z konwertera?

Generalnie ten dodatkowy nie łapie w ogóle jakości nawet jak główny jest odłączony i jest bezpośrednio wpięty w instalacje.

Salon po sprawdzeniu twierdzi ze jest sprawny.

W salonie nie mają takiego konwertera to z sufitu wzięli, że dekoder jest dobry.
    Ty masz konwerter, i wychodzi na to, że dekoder może być uszkodzony.
    Zobacz w działającym dekoderze, czy masz możliwość podglądu częstotliwości UniCable:
    1: 1210 MHz
    2: 1420 MHz
    3: 1680 MHz
    4: 2040 MHz

to są pierwsze cztery częstotliwości.
    Obawiam się jednak, że ten konwerter może nie dawać takiej możliwości,
    a jeśli nie daje to nie będą oba te dekodery działać na rozgałęźnikach tak, jak z konwerterem UniCable.

Pozostanie ci wtedy kupić konwerter UniCable z piątą częstotliwością 984 Mhz.
    https://hollex.pl/konwerter-unicable-ii-inverto-32-tunery-5679-ultrabox-p-4715.html
    Kabli nie musisz dokładać bo jeden zostanie wolny.

Domagaj się od cyfry, żeby ci powiedzieli dlaczego jeden dekoder działa dobrze?,
    a jak w jego miejsce podłączysz drugi (z tymi samymi ustawieniami) to nie chce działać.
  • #11 19978771
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    clubber84 napisał:
    Witam,
    a to nie jest tak, że aby korzystać z Multiroom w wersji z wideband, trzeba konwertera w wersji quad?
    Splittery tu nic nie zdziałają - jeśli jeden dekoder steruje konwerterem, to drugi już nie może.
    W każdej instalacji Multiroom potrzebny jest konwerter z odpowiednią liczbą wyjść (quad, quattro, itd.).

Ma WIDE BAND a ty tu piszesz o jakimś przełączaniu zakresów, jakich zakresów ??
    Na 2 kablach można podłączyć dowolna ilość dekoderów.
    Podsatwy instalacje SAT a Ty nawet tego nie wiesz co to jest wideband ?

@A_Cz-mdwr chyba coś ci sie pomyliło , wideband to nie unicable ! Ma tylko odbiór w polaryzacji V albo H .

Sprzęt i konwerter jest dobry bo działa, problem z drugim dekoderem bo powinien działać jak go podłączyć w miejsce pierwszego. Poza tym to identyczne modele i przy takich samych ustawieniach na obydwu musi działać.

Jak nie działa jeden dekoder w dowolnym miejscu to jest uszkodzony.

Splitery kpione są ZŁE , ktoś kto doradził kompletne nie ma pojęcia co to wide band. Ten spliter wycina kawałek pasma i nie nadaje sie do wideband!

Spliter ma miec zakres 5-2500 MHz i power pass . np. taki
    NC+ multiroom - brak jakości na dodatkowym dekoderze

Sprzwdź aktualizacje w drugim dekoderze, jeśli jest starsza wersja niż w pierwszym uaktualnij. Najlepiej zresetuj całkowicie dekoder i dopiero przeprowadź instalacje tylko na dwóch kablach.

Jak nadal problem i salon nie chce wymieniać to lepiej kup konwerter Unicable, taki z 16 do 32 SCR będzie pasował. W opisach zawsze powinno być widoczne że jest zaprogramowany pod operatora. Zostanie instalacja na jednym kablu. ;)
  • #12 19978813
    acz-mdwr
    Poziom 17  
    @kacperex,
    tak jak pisałem wyżej, na tym konwerterze będzie ci działał jednocześnie tylko jeden dekoder:
    https://satsklep.pl/pl/p/Konwerter-Wideband-LNB%2C-Johansson-9720/34057
    Konwerter wideband jest przeznaczony do multiswitcha.
    Dodatkowo twój dekoder z nim współpracuje bo tak chciał producent dekodera,
    ale już nie rozgałęzisz sygnału z tego konwertera na inne dekodery przez rozgałęźniki (tak jak z UniCable).

Rozgałęźniki nie rozgałęzią ci sygnału na dwa dekodery,
    bo konwerter musiałby im przypisać poszczególne częstotliwości,
    a ten konwerter tego nie zrobi.
    To rodzaj konwertera quatro a ty potrzebujesz UniCable.

Moderowany przez Mirek Z.:

Kolejny raz zaniżanie poziomu forum - czy kolega MUSI pisać, jak ma problemy ze swoją "wiedzą"? Ostrzeżenie.

• #13 19978823
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Przestań pisać bezsensy, wideband działa normalnie w dekoderach operatora rozdziela się go splterami na inne dekodery!

Naucz sie podstaw i dopiero twórz jakieś teorie o częstotliwościach w wdeband, chyba nie rozumiesz że na nim jest TYLKO sygnał polaryzacji V albo H dla całego pasma na kablu.

Zresztą działa mu na jednym dekoderze a na drugim wcale. Problem jest z dekoderem i przy okazji splitery do wymiany.
    Innym problemem jest rozdział sygnału i zwykle przy konwerterze wideband dobrze zastosować wzmacniacz albo multiswitch wideband albo najlepiej od razu stosować konwerter unicable.
  • #14 19978838
    acz-mdwr
    Poziom 17  
    @tomaszlonski,
    Ja nie piszę do ciebie tylko do autora tematu, @kacperex.
    Nie jesteś tu od oceniania moich wpisów. Masz swoje zdanie - to go wyraź.
    Ja ci w tym nie przeszkadzam, ani twoich wpisów nie oceniam.

Moderowany przez Mirek Z.:

Może już dość tego zaniżania poziomu forum i wykłócania się z pomagającym.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.9, p.3.1.17. Kolejne ostrzeżenie.

• #15 19978849
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nie jestem od oceniania ale mogę poprawiac nielogiczne wypowiedzi.
    Wyraźnie też napisałem że piszesz bzdury wprowadzając w błąd użytkownika . Mieszasz pojęcia unicable i wideband po prostu. O instalacjach wideband jak widać już kompletnie nie masz pojęcia, co sięnie dziwię są rzadko stosowane w Polsce.

Widebabd można dowolnie rozdzielać na odbiorniki, wystarczy tylko mieć odpowiedni spliter.

acz-mdwr napisał:
    @kacperex1,
    Rozgałęźniki nie rozgałęzią ci sygnału na dwa dekodery,
    bo konwerter musiałby im przypisać poszczególne częstotliwości,
    a ten konwerter tego nie zrobi.
    To rodzaj konwertera quatro a ty potrzebujesz UniCable.

Jak nie rozdieli skoro jeden kabel ma TYLKO polaryzację V a drugi TYLKO polaryzację H ? Mieszasz w zasadzie działania i ubzdurałeś sobei jakieś tam przypisywanie częstotliwości .
  • #16 19978901
    clubber84
    Poziom 39  
    W takim razie kolego @tomaszlonski - dlaczego nie poradzisz autorowi innego rozwiązania, niż wymiana dekodera?
    Skoro nie posiada multiswitcha (a wideband jest dedykowany do takiej instalacji), to prawdopodobnie ma ustawione zasilanie konwertera z obu dekoderów. Kiedy wyłączy zasilanie w jednym z dekoderów, wszystko prawdopodobnie zadziała, również z wpiętym splitterem.
  • #17 19978921
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Jak nie doradziłem ? Najlepiej było by od razu od razu wymienić na Unicable i problemy z głowy.
    Instalacje wideband wybrał sobie sam i to jego wybór. Zresztą nie ona jest problemem tylko drugi dekoder który nie działa w tym trybie.
    Po prostu instalacje wideband robi się prosto i tanio ( konwerter i rozdzielacze ) albo inwestuje w rozwiązania droższe z użyciem multisitch co ułatwi potem dystrybucje w dowolnym standardzie; legacy, unicable czy wideband sygnału SAT w zależności pod zastosowanego multiswitcha.

Wideband wcale nie jest dedykowany dla multiswitch, może działać samodzielnie w instalacjach dwu kablowych albo w multiswitchach.
    Dedykowany dla multiswitch jest tylko konwerter Quattro.
  • #19 19978968
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Film jest o wykorzystaniu konwerterów wideband w połączeniu z multiswitch a nie o instalacji wideband która jest dwukablowa, nadal nie zrozumiałeś zasady działania instalacji wide band jak widzę.

Jak widzę sam coś usiłujesz pokazać ale nie oglądasz wcale innych prezentacji.
    O tym rozwiązaniu mówię cały czas :

Oglądnij to się przynajmniej zapoznasz z wideband i jak można w prosty sposób podłączyć wiele odbiorników pod dwa kable , dokładnie tak jak to autor tematu chce zrobić.
    Takie proste rozwiązanie nadaje się tylko do 2-3 odbiorników, do większej ilości należy najlepiej zastosować multiswitch.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z instalacją multiroom NC+ z wykorzystaniem dekodera 4K UltraBox+ oraz konwertera wideband. Po podłączeniu dodatkowego dekodera, jakość sygnału jest niska, mimo że główny dekoder działa poprawnie. Użytkownik próbował różnych konfiguracji, w tym użycia splitterów, ale nie uzyskał zadowalających rezultatów. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia ustawień konwertera, możliwości uszkodzenia dekodera, a także konieczności użycia odpowiednich splitterów i konwerterów (quad lub UniCable) do prawidłowego działania instalacji. Wskazano również na potrzebę przywrócenia ustawień fabrycznych oraz testowania dekoderów bezpośrednio z konwerterem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA