Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] "Regeneracja" akumulatora wkrętarki

adas1891 18 Apr 2022 14:29 588 14
    adas1891
    Level 5  
    Cześć
    nudziło się mi podczas okresu świątecznego i wpadła mi do ręki stara wkrętarka w której padły akumulatory. 18 V 1300mAh - 3 ogniwa lion isri18650 rozmontowałem i to w środku było. jak myślicie czy da radę dokupić ogniwa i połączyć tak jak ów akumulatorek, czy to jest opłacalne i będzie działało? akumulatorki mają jeszcze system ładowania na wierzchu chyba BMS się to nazywa. Regenerował ktoś w ten sposób z pozytywnym efektem?
    CYRUS2
    Level 43  
    adas1891 wrote:
    jak myślicie czy da radę dokupić ogniwa i połączyć tak jak ów akumulatorek, czy to jest opłacalne

W Warszawie jest osoba która wymienia aku na nowe.
    adas1891
    Level 5  
    Ile taka usługa kosztuje? Może jakieś namiary na gościa. A może mi ktoś wytłumaczy po ładowaniu całego zestawu (tych trzech ogniw za pomocą ładowarki z tego zestawu) całość ładowała się do jakichś 11-12V i tyle wkrętarka ledwo wkręcała w miękkie drewno. potem to rozkręciłem pojedyncze ogniwa miały napięcie ok 3,4-3,6V. (po naładowaniu ich ładowarką)Podłączyłem je do takiej taniej pojedynczej ładowarki 4,2V 1000mAh, ładowały się kilka godzin i mają napięcia ok 4,1-4,2. czy to może znaczyć że są całkiem dobre? napięcie na nich nie spadło po czasie może nieznacznie tylko.
    Proszę o wyrozumiałość nie jestem elektronikiem.
  • Helpful post
    elektryku5
    Level 39  
    adas1891 wrote:
    i mają napięcia ok 4,1-4,2. czy to może znaczyć że są całkiem dobre?

Niekoniecznie, mogą już mieć dużą rezystancję wewnętrzną, miarodajniej jest zmierzyć napięcie pod obciążeniem.
  • Helpful post
    g107r
    Level 41  
    3 naładowane ogniwa do 4,2V to 12,6V, to nie jest bateria od tej wkrętarki, lub wkrętarka od baterii, więc normalne, że kręci jak na rozładowanej 18 woltowej baterii, a ogniwa/bateria, może być całkiem jeszcze dobra,
    ale, ale, po ilu dniach "nie spadło"?
    Na razie, niewiele to mówi, musiałbyś sprawdzić ich realną pojemność.
    Nowe ogniwa 20-30 zł, depakietowane z podobno nowych, od 5 zeta, jak ostatnio patrzyłem, ale tak bardziej ostatnio :)
    O czym piszemy, jaka wkrętarka?? Po pierwsze, te tylko 3 ogniwa nie pasują do 18V.

Dodano po 2 [minuty]:

I nie wiem, czy dalsza dyskusja ma sens, bo to co masz, razem działać dobrze nie będzie...
  • Helpful post
    elektryku5
    Level 39  
    g107r wrote:
    3 naładowane ogniwa do 4,2V to 12,6V, to nie jest bateria od tej wkrętarki, lub wkrętarka od baterii, więc normalne, że kręci jak na rozładowanej 18 woltowej baterii, a ogniwa/bateria, może być całkiem jeszcze dobra,

Niekoniecznie, też ostatnio naprawiałem akumulator od wkrętarki no-name, mimo dumnego napisu 18V na obudowie baterii, w środku tylko 3 ogniwa i reszta miejsca puste.
    Po założeniu ogniw VTC5 w ilości trzech sztuk sprzęt ożył.
  • Helpful post
    g107r
    Level 41  
    Dlatego dobrze byłoby wiedzieć o czym piszemy, w no-name, ok, marketing zmienia cyferki, i silnik też może być na 12, nie 18V, ale jeśli ma to, co opisał, to razem nie będzie dobrze działać.
    Zaś z ogniwami, tak jak napisałeś, pomiar obciążonych, wkrętarką, lub np żarówką/ami 12V z samochodu, np. H4 czy to co tam mamy o dużej mocy (55/60W).
    adas1891
    Level 5  
    tak na ładowarce i wkrętarce są oznaczenia 18V akumulator ma 3 ogniwa na których są oznaczenia jak wyżej napisałem 3,7isr18650 -1300(czyli chyba chodzi o mA) jeszcze jest jakiś znaczek piorunek high tar wkrętarka budżetowa eurotec mała wręcz kieszonkowa działała na tym dopóki te akumulatory nie padły dość długo wiem może oznaczenia sa błędne ale to nie jest sprzęt z wysokiej półki i takie cuś się chyba zdarza
  • Helpful post
    g107r
    Level 41  
    Daj fotki tego BMS baterii.
    Ile pinów/styków wychodzi z baterii?
    https://www.google.com/search?source=univ&tbm...Y0lDfYQjJkEegQIBRAC&biw=1320&bih=622&dpr=1.09 która podobna?
    Sprawdź pod obciążeniem, ile przysiada napięcie, i na których ogniwach?
    Wstępnie zweryfikujesz ich stan, bo na "sucho", bez obciążenia, ich napięcia niewiele mówią, chyba, że po tygodniu leżenia :)
    Napięcie może być w miarę ok, ale przy obciążeniu *gwałtownie* spadać do np 2,7V, i znowu rosnąć bez, do "zadowalającego np 4V, czego już nie zauważysz, nie mierząc napięcia równocześnie podczas tego :) sprawdzania baterii.
    Mnie np. próby zatrzymywania wkrętarki, powodowały właśnie taki spadek na jednym zużytym już ogniwie, gdzie reszta jeszcze pokazywała spadek na 3,5V. Później rosło, i ogniwo udawało, że jest ok.
    Zatrzymywania, nie, że się sobie kręciła wkrętarka...
  • Helpful post
    LEDówki
    Level 39  
    Koledzy trochę bredzą z ogniwami i akumulatorami. Autor naprawia baterię akumulatorów, w której są 3 akumulatory (3 ogniwa wtórne). Do do tego komedia pomyłek miliamperogodzinami mAh jakby nie można było użyć normalnej jednostki 1,3Ah. Poziom wiedzy jest żenująco niski.
    Autorze - kup trzy akumulatory, włóż je w obudowę baterii, polutuj i będzie działać. Jeśli oryginalna bateria ma zgrzewane ogniwa, to lepiej nową zrobić tak samo. Największe akumulatory w rozmiarze 18650 mają pojemność 3Ah (po chińsku 3000 mAh) i dopuszczalny prąd rozładowania 30-40 A ( 30000 - 40000 mA jak ktoś lubi mili). Nie ma tutaj wielkiej filozofii a wątek się rozkręca jak komedia pomyłek.
    elektryku5
    Level 39  
    Czepianie się słówek raczej nie pomoże autorowi naprawić tej baterii akumulatorów.
    adas1891
    Level 5  
    nie nie w porządku faktycznie nie ma za bardzo o czym pisać no chyba że ktoś zna się w temacie ja akurat się nie znam i zadaję głupie pytania. Co do akumulatorów to faktycznie wymienić przylutować zrobić jak było zrobione i koniec tematu. jak popatrzyłem na te wkrętarki w linku to eurotec cd 151 to ta wkrętarka i też pisze na niej 18V chociaż widać że ma akumulator "magazynkowy" na trzy paluszki - ja to już widzę wcześniej to 18V mnie oszukało i naprawdę myślałem że taką też mam wkrętarkę - ale ten świat schodzi na psy.
    Co do sprawdzenia ogniw zrobiłem tak jak mi poradziliście podłączyłem żarówkę 55w h4 do 3 naładowanych ogniw z 12,27 spadło do 10,04 z tego co pisali trzeba wyliczyć rezystancję wewnętrzną wyszło mi 0,579 przyjmując że żarówka ma 2,6 oma. nie wiem czy to dobrze zrobiłem. jak miałbym kupować nowe ogniwa za 20-30zł to robota się nie opłaca bo ta cała wkrętarka kosztuje 150zeta. akumulatorki chyba już tylko do latarek.
    dziękuję wszystkim za pomoc.
    elektryku5
    Level 39  
    Takie i podobne, da się tanio kupić z rozebranych pakietów na znanym portalu aukcyjnym.
    https://www.powerstream.com/p/us18650vtc5-vtc5.pdf
    Z tym lutowaniem to może nie być tak łatwo, bo do tego trzeba porządnej lutownicy i topnika, a koniec końców może okazać się, że mało jest miejsca, z drugiej strony, gdyby było to poprawnie zrobione, to pewnie przeżyłoby to samą wkrętarkę.

Co do obliczeń, odnoszę wrażenie, że policzyłeś rezystancję całego pakietu.
    popiol21
    Level 15  
    Witam, jeśli temat aktualny to regeneruje i naprawiam baterie li-ion i ni-cd, moge pomóc