logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić ogniwa w akumulatorze wkrętarki Extra 18 V?

njuklajent 01 Cze 2020 22:26 2490 12
  • #1 18733095
    njuklajent
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam. Nabyłem wkretarke niestety padnięta jest chyba bateria. Wciskając spust co oporu zaczyna kręcić i umiera. Naładowała akumulatory sytuacja ta sama. Wciskając spust powoli wkrętarka wchodzi na max obroty Ale jak dostaje opór zatrzymuje się. Doswiadczenia nie mam.Niby sprzet 18 V a akumulator sprawdzałem na mierniku na 3 ogniwach ma 12 V. Nie jest to markowy sprzęt chcąc wymienić akumulator nawet nie wiem jaki bo na ogniwach nie ma oznaczenia ile maja A. Podane jest tylko 1.5mAh i 18 V. Pomyślałem że podmienie ogniwa na 2600mAh 3x3.7 V i 30A. I tu pyta je czy ładowarka załączona do zestawu da sobie radę z ładowaniem? Jeśli to kwestia wydłużonego czasu to jestem w stanie to zaakceptować. Proszę o wasze opinie i porada czy da się ten sprzęt odreagować niedużym kosztem.

Jak wymienić ogniwa w akumulatorze wkrętarki Extra 18 V? Jak wymienić ogniwa w akumulatorze wkrętarki Extra 18 V? Jak wymienić ogniwa w akumulatorze wkrętarki Extra 18 V? Jak wymienić ogniwa w akumulatorze wkrętarki Extra 18 V?
  • Pomocny post
    #2 18733211
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Nie zrobiłeś dokładnych zdjęć ale na pierwszy rzut oka to 18650. Ładowarka będzie ładować nowe ogniwa tylko dość długo. Pierwszy raz widzę żeby na PCB było oznaczenie 3.7V zamiast 4.2V, ogólnie ładowarkę masz na 12.6 czyli 3x4.2V a takie napięcie właśnie mają 18650.

Według mnie do tego sprzętu ogniwa 30A to przerost formy nad treścią ale może się mylę ;) Sam uruchamiałem dwubiegową wkrętarki Meeca, Graphite na ogniwach pozyskanych z baterii laptopowych, już dosyć długo pracują bezproblemowo.
  • Pomocny post
    #4 18733236
    rtj71
    Spec od komputerów
    kierbedz4 napisał:
    Nie ma możliwości naładowania baterii aku tym zasilaczem.Ładowarka jak widać na obudowie opis 12V

Dlaczego? Jeśli zdjęcia przedstawiają akumulator z tej wkrętarki to jest to akumulator 12.6V właśnie, a nie 18V jak dumnie głosi producent. Chociażby z tego względu nie inwestowałbym w dobre markowe ogniwa bo kilkukrotnie przewyższy to wartość sprzętu.
  • Pomocny post
    #5 18733243
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 261
    To jakiś cudak...
    Na wkrętarce 18V, na ogniwie 14,4V, ładowarka 12,6V.

Co ciekawe w wielu miejscach gdzie sprzedają, fotki gdzie pojawia się ogniwo mają wyczyszczony ten napis 14,4V :)

Jak wymienić ogniwa w akumulatorze wkrętarki Extra 18 V?
  • Pomocny post
    #6 18733246
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6676
    Akumulator to 3s. Ładowarka też do tego akumulatora. Tylko na wkretarce masz 18V więc tam już powinno być 5s. Ogniwa typowe 18650.
  • #7 18733969
    njuklajent
    Poziom 10  
    [quote="Zwierzak_PAH"]To jakiś cudak...
    Na wkrętarce 18V, na ogniwie 14,4V, ładowarka 12,6V.

Cudak cudak...domyslałem się że nie ma ona 18 V. Rozlozylem w międzyczasie ten aku na części pierwsze i zmierzyłem pojedyncze ogniwa. Sądziłem że może któraś będzie do wywalenia Ale na każdym z nich było ok 4 V. Próbowałem ja rozladowac. Jak już nie chciała kręcić to miała trochę ponad 10 V na całym akumulatorze. Zachowuje się tak jakby nie miała mocy. Kręci a jak dostaje opór to nie włącza się sprzęgło tylko się wyłącza.
    30 A za.duzo to optymalnie 3x2600 mAh 20A i 4.2 V w końcu czy tak jak jest na płytce 3.7 V??? I ladowarka będzie ok tylko dłużej się będą ładować?
    Do jakiej wartości powinno spaść napięcie na baterii żeby przestała działać? Bo tak jak wspomniałem ona przy 10.5 już niebardzo chciała kręcić. I czy to faktycznie jest problem baterii bo wyglądają na dobre...sam sprzęt też nie wygląda na bardzo zużyty .
  • Pomocny post
    #8 18733982
    kkknc
    Poziom 43  
    Musisz zmierzyć prąd i napięcie pod obciążeniem. Zalecane napięcie końcowe to 9V, ostateczne to 7,5V. Tyle że ty mierzysz SEM zamiast napięcia.
  • #9 18737502
    njuklajent
    Poziom 10  
    Jak już mówiłem zielony jestem. Sprawdziłem sprzęt pod obciążeniem przynajmniej tak mi się wydaje hehe
    Zaliczyłem wkretarke na tych ogniwach oczywiście naladowanych i sprawdziłem miernikiem. Oczywiście na max nie chciała się od razu załączyć Ale powoli wciskając poszła o oporu A napięcie strasznie szybko spadało...nie trwało o nawet 5 min. Ostatecznie spadło poniżej 9 i kaput. Nie ładujac akumulatora sprawdzam po jakimś czasie ma znowu ma 11.87 V. Już sam nie wiem czy sprzęt do zupy czy jednak ogniwa...

P.S.
    Nie wiem jak zmierzyc prąd 😂
  • #10 18737608
    kkknc
    Poziom 43  
    Ogniwa szybko tracą napięcie. A potem rośnie im tylko SEM.
  • #12 18740036
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ruszy, tylko tj. pisałem, tu masz 39zł za ogniwa. Za 50zł spokojnie kupisz lepszą używaną wkrętarkę ale Twój wybór ;) Jakbym miał to reanimować to tylko na ogniwach z odzysku. Jak chcesz to Ci wyślę, trochę tego mam ;)
  • #13 18740450
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 261
    njuklajent napisał:
    chyba zaryzykuję i kupię takie ogniwo.

Podłącz pod zwykły akumulator z auta, przez bezpiecznik 5A.
    Będziesz wiedział czy to faktycznie ogniwa czy wkrętarka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z akumulatorem wkrętarki Extra 18 V, który nie działa prawidłowo, mimo naładowania. Po rozłożeniu akumulatora stwierdzono, że napięcie na ogniwach wynosi około 4 V, co sugeruje, że akumulator nie ma mocy. Użytkownik rozważa wymianę ogniw na 2600 mAh 3x3.7 V i 30A, ale obawia się, czy ładowarka poradzi sobie z nowymi ogniwami. W dyskusji podano, że akumulator powinien mieć napięcie końcowe 9V, a ostateczne 7.5V. Użytkownik został również poinformowany, że akumulator to 3s, a ładowarka jest dostosowana do tego typu ogniw. Wskazano, że lepiej byłoby użyć ogniw z odzysku, ponieważ inwestycja w nowe ogniwa może przewyższyć wartość wkrętarki. Sugerowano również testowanie wkrętarki z akumulatorem samochodowym, aby sprawdzić, czy problem leży w ogniwach czy w samym urządzeniu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA