logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterownik do paneli solarnych na ciepłą wodę Immsol 71 immergas nie pamięta godz

FAFEK29 18 Kwi 2022 16:41 1398 2
  • #1 19983649
    FAFEK29
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, mam problem ze sterownikiem solarnym Immsol 71. Mianowicie pierwsze co to to, że po chwilowym zaniku napięcia resetuje się godzina, a co za tym idzie po przywróceniu napięcia sterownik nie załączy pompy do momentu ustawienia godziny. W tym czasie może się przegrzać kolektor, nie zawsze ktoś jest w domu żeby ustawić. Mam tą instalacje z 5 lat, z początku po zaniku prądu trzymał ustawienia. Producent deklaruje,że ma podtrzymywać pamięć do 48 godz. Drugi problem to z czujnikiem na kolektorze, coś też świruje, niekiedy nagle skoczy temp. na nim 140-160 st. C, wtedy też się wyłącza pompa i piszczy alarm i komunikat (przegrzany kolektor). Niekiedy komunikat uszkodzony czujnik temp kol. Dodam, że czujnik zmieniłem w tamtym roku. I raczej nic się nie zmieniło. Instalacja prosta, z elektroniki ma sterownik, czujnik kolektora, czujnik zasobnika i pompa chyba pwm to się nazywa. Ma ktoś jakiś pomysł?
  • #2 19984437
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1148
    Otwórz to i zobacz czy w środku nie ma baterii (jak na płycie głównej PC) lub jakiegoś akumulatora (które mogły się z biegiem lat skończyć) do podtrzymania zegarka.
    Jak wymieniłeś czujnik i problem jest podobny sprawdź kable od czujnika do sterownika. Potem zostaje wymienić / naprawić sterownik.
  • #3 20139583
    FAFEK29
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    problemem okazał sie zle ustawiony sterownik ,to znaczy zły typ czujnika wybrany. Zczujnikiem jest ok nic sie złego nie dzieje, natomiast dalej jest problemem zanik napiecia bo po chwili sterownik sie resetuje
REKLAMA