logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ekspres Philips EP 2221 - zbyt wysoka temperatura kawy niezależnie od ustawień

Vinegere 19 Kwi 2022 11:15 3957 5
REKLAMA
  • #1 19984861
    Vinegere
    Poziom 11  
    Witam.

Ekspres do kawy Philips EP 2221 z dnia na dzień zaczął robić zbyt gorącą kawę. Wcześniej nadawała się do natychmiastowego picia, aktualnie trzeba odczekać by się nie poparzyć - temperatura wyraźnie wyższa, wpływa to również na smak kawy.
    Usterka pojawiła się nagle, poza temperaturą kawy wszystko wydaje się działać poprawnie - odgłosy wydawane przez ekspres się nie zmieniły, czas przygotowania kawy się nie zmienił (włączając w to czas napełniania filiżanki kawą - jest taki sam jak wcześniej). Ilość i wygląd przygotowanej kawy bez zmian.
    Ekspres ma możliwość wybrania jednego z trzech poziomów temperatury kawy - używany był dotychczas na środkowym (który jednocześnie jest poziomem domyślnym, ustawionym fabrycznie). Po wystąpieniu awarii ekspres został zresetowany do ustawień fabrycznych co nie usunęło usterki, następnie wybrany został pierwszy (najniższy) poziom temperatury - przy takim ustawieniu kawa wciąż jest zbyt gorąca i ciężko ocenić, czy jej temperatura jest jakkolwiek niższa niż przy ustawieniu środkowym (jeżeli to istotna informacja, to jestem w stanie zmierzyć temperaturę).
    Jeżeli ktoś jest w stanie podać prawdopodobną diagnozę na podstawie powyższych symptomów lub zaproponować kroki w celu zdiagnozowania problemu to proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19989992
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1802
    Pozycja 322 do wymiany
    Załączniki:
    • EP2221-40_explo.pdf (5.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 19991530
    Vinegere
    Poziom 11  
    Dziękuję za schemat i kierunek poszukiwań.

Przemierzyłem czujnik i temperatury - nie wiem jakie są poprawne (ew. po prostu typowe dla ekspresów ciśnieniowych) wartości, ale o ile temperatury wydają się zbyt wysokie, to być może sam czujnik jest sprawny (tu poproszę o potwierdzenie bądź wyprowadzenie mnie z błędu - pomiary poniżej).

W temperaturze pokojowej czujnik ma 53kΩ, rezystancja maleje wraz ze wzrostem temperatury. Włączyłem ekspres, poczekałem aż będzie gotowy do pracy, po czym wyłączyłem, szybko wyjąłem wtyczkę czujnika z płytki drukowanej i zmierzyłem 3,6kΩ - później powoli rezystancja rosła wraz ze spadkiem temperatury grzałki.

Temperatura samej grzałki - nie mam niestety czym poprawnie zmierzyć więc pomiar może być obarczony sporym błędem, mierzyłem z tego powodu kilkukrotnie. Ze względu na rodzaj sondy, z jakiej korzystałem, odchylenie wyników pomiarów raczej w dół (tj. rzeczywiste temperatury mogą być wyższe niż zmierzone). Po włączeniu ekspresu grzałka rozgrzewa się do temperatury w zakresie 80-91°C. Podczas nalewania kawy temperatura grzałki jest w zakresie 79-84°C.

Temperatura kawy (tutaj sonda jakiej użyłem jest właściwa, błąd jest więc mniejszy niż dla grzałki) - wychodzi 75°C niezależnie jaki poziom temperatury ustawię na ekspresie.

No i pytanie - czy powyższe wciąż może wskazywać na uszkodzenie czujnika temperatury? Tj. czy te czujniki psują się czasem tak, że wciąż reagują, tyle że wskazują błędne wartości? Spodziewałem się, że uszkodzony będzie miał jakąś bardzo dużą rezystancję (lub przeciwnie - zwarcie) i nie będzie reagował na zmiany temperatury.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19992129
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1802
    Temperatura kawy 82-84 Stopnie tak powinno byc
  • REKLAMA
  • #5 19994707
    Vinegere
    Poziom 11  
    Witam,

Tak jak teraz po pomiarach czytam o temperaturach parzenia kawy, to faktycznie wychodzi, że jest poprawnie. Najdziwniejsze jest to, że dwie osoby użytkujące ekspres (jestem jedną z nich) niezależnie od siebie zauważyły wzrost temperatury (i cieszy mnie, że dwie, bo zacząłbym się zastanawiać nad swoim zdrowiem psychicznym :-? ). Tak jakby to wcześniej nie dogrzewał...

Nic to, działającego nie ma co naprawiać - będę monitorował temperaturę przez jakiś czas, a tymczasem dziękuję za pomoc i temat zamykam.
  • #6 19994710
    Vinegere
    Poziom 11  
    Witam,

Tak jak teraz po pomiarach czytam o temperaturach parzenia kawy, to faktycznie wychodzi, że jest poprawnie. Najdziwniejsze jest to, że dwie osoby użytkujące ekspres (jestem jedną z nich) niezależnie od siebie zauważyły wzrost temperatury (i cieszy mnie, że dwie, bo zacząłbym się zastanawiać nad swoim zdrowiem psychicznym :-? ). Tak jakby to wcześniej nie dogrzewał...

Nic to, działającego nie ma co naprawiać - będę monitorował temperaturę przez jakiś czas, a tymczasem dziękuję za pomoc i temat zamykam.

Dodano po 1 [minuty]:

Po pomiarach wniosek jest taki, że temperatura kawy jest poprawna. Być może wcześniej ekspres nie dogrzewał, ale aktualnie brak możliwości sprawdzenia - nie jest znana wcześniejsza temperatura kawy.
REKLAMA