logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kabla oraz prawidłowe podłączenie prądu w garażu.

sensitivo 19 Kwi 2022 23:13 2238 5
  • #1 19985971
    sensitivo
    Poziom 3  
    Cześć wszystkim.
    Chcę doprowadzić prąd do garażu w którym sobie majsterkuję. Garaż jest w budynku ,który został postawiony w latach 80 i tak stoi nie skończony. Na dzień dzisiejszy jest mam doprowadzony prąd przedłużaczem 50m 5x4mm ale z racji zakupu kompresora ,a w przyszłości spawarki chciałbym poprowadzić tam kabel ziemią i sobie zrobić tam parę gniazdek. Mój plan jest następujący: ze skrzynki, która jest na domu chcę wyprowadzić kawałek przewodu 4x10mm2 YKY (oczywiście za licznikiem. Nie ma tam żadnych plomb a dostawca powiedział że to co za licznikiem ich nie interesuje) i do puszki która będzie zaraz pod skrzynką a z puszki polecieć kablem 4x16 lub 4x25 YAKY do garażu. Tam bym zrobił skrzynkę z bezpiecznikami na światło i gniazdka jedno i trójfazowe. Przewód Cu z kablem Al oczywiście połączę przez złączki Cu/Al a sama puszka będzie hermetyczna. Kabel zakopie ok. 1m głębokości. Przewidywana długość kabla (z zapasem 3m) to 50metrów. Jeśli chodzi o obciążenie to więcej jak 9kw na raz z garażu nie będzie iść. Najbardziej prądożerny jest silnik od kompresora (7,5kW).

Chciałbym Was zapytać o ten kabel i podłączenie go. W skrzynce na domu idzie PEN i jest potem podział na PE i N i czy w tej sytuacji poprawne jest podłączenie się w ten sposób i zrobienie podziału w skrzynce w garażu tak jak jest w tej na domu? Przeglądając podobne wątki w internecie dowiedziałem się ze nie bardzo jest sens kłaść kabla 5x... i podłączać się pod zrobiony już podział. Stąd mój pomysł z kablem 4x... i podziałem w garażu.
    Poniżej zdjęcie ze środka skrzynki:
    P.S: Zapomniałem dodać ze moc przyłącza to 14kW (wiem, skromnie ale nie mam jak tego przeskoczyć. Przynajmniej na tą chwilę)
    Załączniki:
    • Wybór kabla oraz prawidłowe podłączenie prądu w garażu. Skrzynka.jpg (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 19986361
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Jeśli wyprowadzasz że złącza kabel 10mm2, to jaki sens jest zwiększać przekrój później?
    Jak zrobiony jest rozdział PEN na PE i N, to powinno trzeba dać przewód 5X i nic więcej nie kombinować.
  • #3 19986390
    mały1083
    Poziom 22  
    Ocena: 137
    stanislaw1954 napisał:
    Jeśli wyprowadzasz że złącza kabel 10mm2, to jaki sens jest zwiększać przekrój później?

Panie STANISŁAW1954 pana uwaga jest słuszna, pewnie autor tematu chce przejść na kabel AL ze względu na obecne koszty kabli, które zwyczajnie są KOSMICZNE. Podobnie jest z rozdziałem PEN w garażu kupując kabel 4x... a 5x... przy długości 50 m to niestety jest już spora różnica. Ja uważam że spokojnie można zrobić rozdział PEN w garażu. Kabel AL 16 mm2 wystarczy. Musisz jeszcze pamiętać aby założyć zabezpieczenie np bezpieczniki, wyłącznik nadmiarowy na kabel w kierunku garażu.
  • #4 19986414
    sensitivo
    Poziom 3  
    stanislaw1954 napisał:

Zamysł jest taki że daje 10mm2 miedź o długości ok 70 cm po to żeby doprowadzić do puszki która będzie pod skrzynką a tam połączę się pod listwę OTL już kablem aluminiowym o większym przekroju.
    stanislaw1954 napisał:
    Jak zrobiony jest rozdział PEN na PE i N, to powinno trzeba dać przewód 5X i nic więcej nie kombinować.

Kurcze no i tutaj to jestem skołowany bo znalazłem taki temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3854235.html <- i tutaj piszą żeby w garażu zrobić podział.

Dodam jeszcze że te rozwiązanie z "ciągnięciem" kabla i tym podłączeniem jest tymczasowe (2-3lata) bo do budynku trzeba tak czy siak robić drugie przyłącze. Ogólnie sprawa wygląda tak że budynek ma w papierach jako mieszkalno-gospodarczy i z tego co się dowiedzieliśmy z właścicielem potrzebne jest drugie przyłącze i normalnie licznik żeby to wszystko funkcjonowało jak należy. Dowiedzieliśmy się też że jest coś takiego jak użyczenie przyłącza. Te kombinowanie wynika z tego że słupy z linkami stoją po drugiej stronie ulicy i z jednego ze słupa jest zrobione przyłącze do domu. Teraz żeby zrobić drugie to trzeba by było stawiać słup na podwórku i z ciągnąć od słupa do słupa i dopiero do budynku gdzie jest garaż z którego korzystam. Chciałbym aby kabel który puścimy był już "przystosowany" do takiego użyczenia przyłącza i nie trzeba było za te 2-3 lata znowu wymieniać. W ziemi zostawiłbym odpowiedni zapas właśnie z myślą o tym przyłączu. Dom i budynek to jest własnością właściciela i mieszczą się na jednej działce.

mały1083 napisał:
    Musisz jeszcze pamiętać aby założyć zabezpieczenie np bezpieczniki, wyłącznik nadmiarowy na kabel w kierunku garażu.

Tak, wiem. Plan jest taki że na oświetlenie B10 (przewody 3x1,5) gniazdka 1F B16 (3x2,5) i gniazdo 3F C20 (5x4mm przewód od skrzynki do gniazda miałby max 1m).
    i gniazdo 3F C20.
  • #5 19986476
    mały1083
    Poziom 22  
    Ocena: 137
    sensitivo napisał:
    Chciałbym aby kabel który puścimy był już "przystosowany"

jeżeli chcesz aby był przystosowany to musisz wiedzieć jaką będziesz potrzebował moc przyłączeniową lub ją oszacować.
    sensitivo napisał:
    Tak, wiem. Plan jest taki że na oświetlenie B10 (przewody 3x1,5) gniazdka 1F B16 (3x2,5) i gniazdo 3F C20 (5x4mm przewód od skrzynki do gniazda miałby max 1m).

nie zrozumiałeś mnie, zabezpieczenie na kabel główny 4x... który będzie szedł w stronę garażu. Zabezpieczenie musi być przy liczniku.
  • #6 19986483
    sensitivo
    Poziom 3  
    Jeśli chodzi o moc to myślę że 14kW to minimum i dlatego myślę że 25mm2 a może i więcej?
REKLAMA