logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór zabezpieczeń i układanie kabli w garażu - porady i pytania

zetoon22 12 Maj 2011 00:08 7758 10
  • #1 9497082
    zetoon22
    Poziom 2  
    Witam serdecznie.
    Mam za zadanie położenie instalacji (oczywiście elektrycznej) w garażu, od złącza kablowego poprzez rozdzielnicę, gniazda siłowe, gniazda wtykowe, wyłączniki seryjne i schodowe kończąc na lampach jarzeniowych sufitowych 58W.
    Więc - garaż zasilany będzie bezpośrednio ze złącza kablem YKY 5×10mm², w rozdzielnicy podpięty będzie pod zabezpieczenie różnicowoprądowe P 304 25A 30mA - dalej 2 zabezpieczenia nadprądowe S303 b20 (na dwa gniazda siłowe - spawarka, grzejnik itp.), dwa obwody gniazdowe - zabezpieczenie S301 b10 oraz obwód oświetleniowy s301 b6.
    Na gniazda siłowe dam przewód YDY 5×2,5mm² 450V/750V, gniazda wtykowe standardowo YDYp 3×2,5mm² 450V/750V i oświetlenie YDYp 3x1,5mm².
    Moje pytania brzmią: czy dobrze dobrałem zabezpieczenia?
    Czy kabel zasil. mogę położyć bezpośrednio w ziemi i rozwinąć tylko taśmę, czy puścić go w arocie Φ50?
    Czy YDYp mogę kłaść bezpośrednio pod tynkiem czy w rurkach?
    Oraz przewody zasilające gniazda i oświetlenie znajdujące się w kanale muszę poprowadzić(zatopić) w posadzce - rozumiem, że koniecznie w rurce karbowanej (peszel np. Φ22)
    Proszę o szybką odpowiedź - mile widziane uwagi i sprostowania.:)
    Jak na pierwszy raz mam nadzieje że za dużo nie namieszałem.;)
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 9497125
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 290
    zetoon22 napisał:
    , w rozdzielnicy podpięty będzie pod zabezpieczenie różnicowoprądowe P 304 25A 30mA

Obwody jednofazowe - jednofazowy RCD
    Obwody trójfazowe - trójfazowy RCD
    Zabezpieczanie obwodów jednofazowych i trójfazowych jednym RCD nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. Prąd aparatów RCD dobieramy w zależności od poprzedzającego je zabezpieczenia, chyba, że zabezpieczają tylko jeden obwód.

Przed RCD sugerowałbym zastosować FR-a, można także opcjonalnie zastosować kontrolki faz.

Duże znaczenie odnośnie doboru zabezpieczeń ma tutaj także to jaki układ sieciowy.

zetoon22 napisał:

-dalej 2 zabezpieczenia nadprądowe S303 b20 (na dwa gniazda siłowe - spawarka, grzejnik itp.),dwa obwody gniazdowe- zabezpieczenie S301 b10, oraz obwód oświetleniowy s301 b6. Na gniazda siłowe dam przewód YDY 5×2,5mm² 450V/750V, gniazda wtykowe standardowo YDYp 3×2,5mm² 450V/750V i oświetlenie YDYp 3x1,5mm².

Skoro w obwodach siłowych 2.5 mm^2, wtedy zabezpieczenie 16A, w tym wypadku stosowne jest użycie aparatów o charakterystyce C.
    Do obwodów gniazdowych B16A (pod warunkiem, że przewód 2.5mm^2)
    Do oświetleniowych B10A. Na całej długości przewód PE.

zetoon22 napisał:

czy kabel zasil. mogę położyć bezpośrednio w ziemi i rozwinąć tylko taśmę,

Możesz od tego on jest. Z tym, że pod nim podsypka 10 cm piasku i nad nim też 10 cm piasku, oraz niebieska folia, kabel układany lekkim zygzakiem, aby miał trochę luzu.

zetoon22 napisał:

czy YDYp mogę kłaść bezpośrednio pod tynkiem czy w rurkach?

Możesz bezpośrednio, aczkolwiek jeżeli jest możliwość to warto puścić w peszlu - ułatwia ewentualną wymianę.

zetoon22 napisał:

oraz przewody zasilające gniazda i oświetlenie znajdujące się w kanale muszę poprowadzić(zatopić) w posadzce-rozumiem że koniecznie w rurce karbowanej (peszel np. Φ22)

Jeżeli jest to kanał naprawczy, to wymagania są trochę większe, sugeruję w google wpisać frazę "kanał naprawczy" znajdziesz tam dużo ciekawych linków, odnośnie instalacji w kanałach.
    Ot jeden przykładowy:
    http://www.abc.com.pl/pytanie/2772/8
  • #3 9497242
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Możesz bezpośrednio, aczkolwiek jeżeli jest możliwość to warto puścić w peszlu - ułatwia ewentualną wymianę.

Kolego nie wmawiaj nikomu że przewód YdY w peszlu będzie łatwiej wymienić. To tylko więcej roboty teraz przy wykonawstwie a po kilku latach tego przewodu nawet traktorem z tego peszla nie wyjmie. Chyba że narobi puszek rewizyjnych na wszystkich zakrętach. Taki przewód tylko w tynku, a jeśli nikt go nie uszkodzi mechanicznie to wystarczy koledze do końca życia.
  • #4 9497703
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 290
    piter244 napisał:

Kolego nie wmawiaj nikomu że przewód YdY w peszlu będzie łatwiej wymienić. To tylko więcej roboty teraz przy wykonawstwie a po kilku latach tego przewodu nawet traktorem z tego peszla nie wyjmie. Chyba że narobi puszek rewizyjnych na wszystkich zakrętach. Taki przewód tylko w tynku, a jeśli nikt go nie uszkodzi mechanicznie to wystarczy koledze do końca życia.

Po pierwsze faktycznie błąd. Jeżeli w rurkach to najlepiej bezpośrednio LgY.
    Po drugie jak się na zakrętach w peszlu robi kąty 90 stopni to już nie moja wina.
  • #5 9498150
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Miniax- Kąt w kącie pomieszczenia zwykle wynosi 90. Hic hearet aqua. Tu staje woda jak mawiali Rzymianie. Pomaga tylko puszka przed i za zakrętem. Wiec lepiej jeśli w peszlu to lepiej DY
  • #6 9550388
    zetoon22
    Poziom 2  
    Myślę, że jeżeli podkuję ścianę i posadzkę tak żeby ułożyć peszla (z pilotem) łagodnym łukiem to nie będzie problemu z ewentualną wymianą( stary przewód również może służyć jak pilot )jeżeli jednak uszkodzą go np.przy wylewaniu posadzki, tak że nie będzie możliwe wymienienie go to pozostanie bruzdowanie i położenie nowego,ale to się rzadko zdarza.
  • Pomocny post
    #7 9550434
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1504
    zetoon22 napisał:
    Moje pytania brzmią: czy dobrze dobrałem zabezpieczenia?
    Czy kabel zasil. mogę położyć bezpośrednio w ziemi i rozwinąć tylko taśmę, czy puścić go w arocie Φ50?
    Czy YDYp mogę kłaść bezpośrednio pod tynkiem czy w rurkach?
    Proszę o szybką odpowiedź - mile widziane uwagi i sprostowania

zetoon22 napisał:
    Oraz przewody zasilające gniazda i oświetlenie znajdujące się w kanale muszę...

Skoncentruję się na "prostowaniu" - projekcik jest, czy właśnie go (wspólnie) tworzycie? Jakieś pomiary, może uziemienie "czegoś" lub na potrzeby "czegoś"? Przydział mocy, dlaczego takie a nie inne zabezpieczenia, dlaczego taki a nie inny kabel zasilający? W kanale jak sądzę będzie oświetlenie stacjonarne na 230V, a "przenośne" o obniżonym napięciu? Pewnie na 230V zasilone z gniazda ogólnego przeznaczenia więc obniżone napięcie w tym przypadku jest zbędne... :!::?:

Podsumowanie- tak, musi kolega zastanowić się, czy samodzielnie jest w stanie wykonać to zlecenie zgodnie ze sztuką i obowiązującymi prawidłami.
  • #8 9696786
    siuada
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    W tym wszystkim mnie osobiście najbardziej brakuje licznika.Nie zauważyłem żadnej wzmianki, chyba że przeoczyłem.
  • #9 9697152
    fanatic93
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    siuada napisał:
    W tym wszystkim mnie osobiście najbardziej brakuje licznika.Nie zauważyłem żadnej wzmianki, chyba że przeoczyłem.

A po co drugi licznik?

zetoon22 napisał:
    będzie bezpośrednio ze złącza kablem YKY 5×10mm²

Taki przekrój to ja w spawarce mam.
  • #10 9697186
    siuada
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    zetoon22 napisał:
    Więc - garaż zasilany będzie bezpośrednio ze złącza kablem YKY 5×10mm², w rozdzielnicy podpięty będzie pod zabezpieczenie różnicowoprądowe P 304 25A 30mA - dalej 2 zabezpieczenia nadprądowe S303 b20 (na dwa gniazda siłowe - spawarka, grzejnik itp.), dwa obwody gniazdowe - zabezpieczenie S301 b10 oraz obwód oświetleniowy s301 b6.

Chyba wypada zrobić pomiar w tym układzie??
  • #11 9697350
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie związane z instalacją elektryczną w garażu, w tym dobór zabezpieczeń oraz układanie kabli. Użytkownik zaplanował zasilanie z złącza kablowego kablem YKY 5×10mm², z zabezpieczeniem różnicowoprądowym P 304 25A 30mA oraz nadprądowymi S303 b20 i S301 b10. Uczestnicy dyskusji sugerowali, że dla obwodów siłowych odpowiednie są zabezpieczenia o charakterystyce C, a dla gniazdowych B16A. Wskazano również na konieczność stosowania rur osłonowych (peszli) dla przewodów w miejscach narażonych na uszkodzenia mechaniczne oraz na możliwość układania przewodów YDYp pod tynkiem. Zwrócono uwagę na znaczenie pomiarów oraz ewentualnej potrzeby dodatkowego licznika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA