Ratunku!
Witam wszystkich, ktoś prawdopodobnie ukradł mi kartę do mojej Laguny II 2001r a miałam tylko jedną... czy mogę odpalić auto bez tej karty? Słyszałam że tak, ale że muszę użyć numeru serwisowego. Zadzwoniłam do salonu a pan powiedział mi że nie ma czegoś takiego i że muszę zamówić nową kartę, koszt ok 1000zl i 14 dni trzeba czekać. Proszę pomóżcie mi z tym kodem i pokierujcie co mam zrobić. Z góry dziękuję
@ElektrodaBot j a k uruchomic krok po krok u reno laguna 2
Posty użytkowników poprzedzające pytanie: ``` Data: 04/05/2022 Treść: Najtaniej i najrozsądniej to kupić zestaw startowy (kar...
Bezpośrednia odpowiedź
Nie, Renault Laguna II z 2001 r. nie uruchomisz „krok po kroku” bez poprawnie zaprogramowanej karty. W tym modelu nie ma praktycznej, użytkowej procedury awaryjnego odpalenia samym „kodem serwisowym”, jak w starszych Renault. Informacja o wpisaniu kodu i odpaleniu bez karty dotyczy głównie starszych systemów immobilisera, nie Laguny II.
To, co możesz zrobić realnie, to:
1. zamówić nową kartę i zaprogramować ją do auta, albo 2. skorzystać z elektronika samochodowego / warsztatu od kart Renault, który: - dorobi i zaprogramuje nową kartę, - ewentualnie wykasuje zgubioną/skradzioną kartę z pamięci auta, - albo w ostateczności założy kompletny zestaw startowy: karta + UCH + ECU + blokada kierownicy.
Poprzednie wpisy w temacie są w tym zakresie trafne: - „Nie można odpalić bez karty. Nie w tym modelu samochodu.” - „Najtaniej i najrozsądniej kupić zestaw startowy…”
---
Dlaczego tak jest
W Lagunie II układ rozruchu jest powiązany między kilkoma elementami:
- karta Renault, - czytnik karty, - UCH (moduł nadwozia / centralna elektronika), - ECU silnika, - elektryczna blokada kierownicy.
Te elementy są ze sobą logicznie sparowane. Bez autoryzacji z właściwej karty samochód zwykle nie:
- odblokuje kierownicy, - nie poda zgody na zapłon/rozruch, - nie zezwoli ECU na uruchomienie silnika.
Dlatego samo „obejście jednego elementu” zazwyczaj nie rozwiązuje problemu użytkowo.
---
Co zrobić krok po kroku
Wariant 1 — najlepszy praktycznie: elektronik samochodowy od Renault
To jest najrozsądniejsza droga.
Krok 1 Przygotuj: - dowód rejestracyjny, - dokument tożsamości, - najlepiej numer VIN.
Krok 2 Szukaj warsztatu, który zajmuje się: - elektroniką samochodową, - dorabianiem kart/kluczy, - Renault / systemami UCH.
Krok 3 Warsztat sprawdzi, czy: - wystarczy doprogramować nową kartę, - problemem nie jest dodatkowo czytnik, - trzeba usunąć zgubioną kartę z pamięci.
Krok 4 Zleć: - dorobienie nowej karty, - programowanie do auta, - wykasowanie starej karty, jeśli została skradziona.
To jest rozwiązanie najlepsze pod względem: - bezpieczeństwa, - zgodności z autem, - najmniejszej ingerencji.
---
Wariant 2 — ASO
Możliwe, ale zwykle: - drożej, - dłużej, - mniej opłacalnie przy starszym aucie.
Jeżeli auto jest w bardzo dobrym stanie i chcesz zachować pełną zgodność fabryczną, można to rozważyć.
---
Wariant 3 — zestaw startowy z używanych części
To rozwiązanie często bywa najtańsze przy starszej Lagunie II, ale wymaga ostrożności.
Czasem dochodzi także: - czytnik, - wkładki zamków / grot awaryjny.
Zalety: - często szybciej i taniej niż zabawa z pojedynczym elementem, - duża skuteczność, jeśli komplet jest sprawny i zgodny.
Wady: - trzeba dobrze dobrać wersję, - może dojść problem zgodności wyposażenia lub silnika, - potrzebna jest robocizna i wiedza.
---
Czego nie polecam
Nie polecam: - „patentów z internetu” na zwarcia, obejścia i emulatorowe prowizorki, - ingerencji w immobiliser bez wiedzy, - prób uruchamiania auta metodami „na krótko”.
Powody: - możesz uszkodzić UCH, ECU albo blokadę kierownicy, - końcowy koszt będzie większy niż dorobienie karty, - obniżasz bezpieczeństwo auta, - przy aucie po kradzieży karty szczególnie ważne jest wykasowanie starej karty z systemu.
---
Ważna korekta do jednej z przykładowych odpowiedzi
Jedna z odpowiedzi przykładowych sugeruje procedurę awaryjnego wpisania 4-cyfrowego kodu i odpalenia auta bez karty. Tę informację należy potraktować jako niepewną lub błędnie przeniesioną ze starszych modeli Renault. W praktyce dla Laguny II właściwa odpowiedź brzmi:
bez działającej, zaprogramowanej karty auta standardowo nie uruchomisz.
To jest też zgodne z wcześniejszymi postami w tym temacie.
---
Co zrobiłbym na Twoim miejscu
W tej konkretnej sytuacji:
1. Nie kombinowałbym z „kodem serwisowym”. 2. Zadzwoniłbym do dobrego elektronika samochodowego od Renault. 3. Zapytałbym o: - dorobienie nowej karty, - programowanie na miejscu, - wykasowanie zgubionej/skradzionej karty, - cenę zestawu startowego jako plan B.
Jeżeli karta została ukradziona, to koniecznie dopilnuj, aby stara karta została usunieta z pamięci samochodu.
---
Wniosek
Najkrócej:
- bez karty nie odpalisz tego modelu normalną procedurą, - „kod serwisowy” nie jest tu praktycznym rozwiązaniem, - realna droga to nowa karta albo zestaw startowy.
Jeżeli chcesz, mogę w następnym poście rozpisać: 1. co dokładnie wchodzi w skład zestawu startowego do Laguny II, 2. jak sprawdzić zgodność części przed zakupem, 3. na co uważać przy wymianie UCH/ECU/blokady kierownicy.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.