logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek prędkości internetu przy połączeniu przez transmitery sieciowe TL-PA4010P KIT V1

iqaz 25 Kwi 2022 15:42 939 8
REKLAMA
  • #1 19994287
    iqaz
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam
    Kilka dni temu po wielu latach starań został do mojego domu doprowadzony światłowód, a wraz z nim podpisałem umowę na internet symetryczny 300/300.
    O ile przy połączeniu kablowym prędkości są w porządku (osiągają nawet ponad 300mbs), o tyle przy połączeniu poprzez transmitery sieciowe (router > (RJ45 Cat 6) > transmiter sieciowy 1 > transmiter sieciowy 2 > (RJ45 Cat 6) > komputer) pojawił się problem. Pomiary na speedteście pokazują prędkości około 100/100, więc spadek jest znaczący.
    Dodatkowo zaważyłem, że przy pojawieniu się większego ruchu pakietów (odpalenie pobierania, czasami nawet ładowanie stron) czasy odpowiedzi pingów z routera znacząco rosną (+100ms).

Posiadam transmitery sieciowe TL-PA4010P KIT V1, więc teoretycznie ich maksymalna prędkość transmisji wynosi 500mbs.

Rozglądałem się w internecie, za nowszymi transmiterami, ponieważ te już mają swoje lata, ale z tego co widzę to ta technologia nie jest już chyba wspierana, ponieważ większość transmiterów jest już wycofana ze sprzedaży.

Czy istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu poza tym oczywistym, czyli doprowadzeniem kabla?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19994340
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19994344
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    iqaz napisał:
    Pomiary na speedteście pokazują prędkości około 100/100

Wszystko w normie, więcej nie będzie.
    iqaz napisał:
    Posiadam transmitery sieciowe TL-PA4010P KIT V1, więc teoretycznie ich maksymalna prędkość transmisji wynosi 500mbs.

Wedle producenta, to coś ma porty LAN Port Ethernet 10/100 Mb/s!
    A z tym 500Mb, to taki sam marketingowy bełkot, jak 2 Gb przez wifi.

Sprzęty PLC są, ale to trzeba wydać minimum 500 zł na zestaw i dodatkowo:
    Od czego zależy prędkość:
    - jak drogi zestaw PLC,
    - czy jest ta sama faza w każdym gniazdku,
    - odległość PLC od licznika prądowego,
    - jakość przewodów prądowych,
    - czy instalacja jest 2 czy 3 żyłowa,
    - czy pod instalację są wpięte urządzenie pochłaniające ogromną moc (mikrofalówki, piecyki itd).
  • #4 19994396
    iqaz
    Poziom 7  
    Dzięki za odpowiedzi. Być może spróbuję na próbę kupić w takim razie jakiś droższy zestawik PLC i zobaczyć czy jest różnica. Co do sieci MESH, to jest realna szansa na utworzenie takiej sieci, przy której utrata prędkości byłaby niewielka? Jeśli przykładowo urządzenie przedłużające sygnał, byłoby w miejscu gdzie router sięga z 1 czy 2 kreskami zasięgu, to czy takie przedłużenie sygnału cokolwiek by dawało? Niestety mam dom budowany w latach 90, wszędzie są pręty zbrojeniowe przez co występuje dość spore ekranowanie sygnałów :(

Dodano po 11 [minuty]:

I jak mógłbym w takim razie prosić o polecenie danych modeli PLC, najlepiej jakby były z wtyczką do wpięcia urządzeń (filtr zakłóceń)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19994431
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19994577
    KOCUREK1970
    iqaz napisał:
    Być może spróbuję na próbę kupić w takim razie jakiś droższy zestawik PLC i zobaczyć czy jest różnica.

To nie jest forma reklamy (Autor sam wybierze, co mu bardziej odpowiada i co potrzebuje):
    https://fritzbox.com.pl/pol_m_Powerline-162.html
  • #7 19994642
    jprzedworski
    Ocena: 828
    Nie jest tak łatwo. Ja na AVM FRITZ!Powerline 1220E Set przy odległości w domku ok. 10 m osiągam ok. 80 Mbps. Nie narzekam, bo na tym mam drukarkę, więc nie mam wielkich wymagań, ale ... To, co podają producenci, to czysty marketing.
  • #8 19994651
    iqaz
    Poziom 7  
    Myślę, że spróbować zawsze warto. Skoro na tym TP Linku osiągam prawie maksimum możliwości, które mi daje port Fast Ethernet, to możliwe że tak jak napisali koledzy wyżej sieć jest całkiem niezła. Zawsze mogę odstąpić od umowy gdyby nie było progresu :) Ważna też jest dla mnie stabilność, bo temu TP Linkowi zdarzy się raz na kilka dni bezpodstawnie zerwać połączenie z routerem i pomaga dopiero restart karty sieciowej lub całego komputera.
  • #9 19994676
    KOCUREK1970
    iqaz napisał:
    Zawsze mogę odstąpić od umowy gdyby nie było progresu

Od zakupu towaru, ale nie od umowy abonenckiej (no chyba, że nazywasz umową ten właśnie zakup towaru :D ).
    14 dni na zwrot, jak kupione na odległość.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością internetu przy użyciu transmiterów sieciowych TL-PA4010P KIT V1, osiągając jedynie 100/100 Mbps, podczas gdy połączenie kablowe zapewnia prędkości powyżej 300 Mbps. Odpowiedzi wskazują, że maksymalna prędkość transmisji tych urządzeń wynosi 500 Mbps, jednak w praktyce porty LAN działają z prędkością 100 Mbps. Użytkownicy sugerują, że jakość instalacji elektrycznej, odległość od licznika prądowego oraz zakłócenia mogą wpływać na wydajność. Proponowane są droższe zestawy PLC oraz sieci MESH jako alternatywy, z uwagi na ich potencjalnie lepszą wydajność. Użytkownik rozważa zakup nowego zestawu PLC oraz stabilność połączenia, które czasami się zrywa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA