logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gaźnik pilarki Stihl ms 231. Głupota znajomych mechaników czy naciąganie w serwi

Esiu8211 25 Kwi 2022 21:22 2544 2
REKLAMA
  • #1 19994878
    Esiu8211
    Poziom 1  
    Czy gaźnik w pilarce Stihl ma tłoczek czy też nie. Ostatnio odebrałem piłę z serwisu, była mowa o wymianie kilku rzeczy ale nie o gaźniku. Przy odbiorze dołączyli rachunek za gaźnik i jego wymianę bez wcześniejszego ustalenia. Odebrałem, zapłaciłem i wziąłem starą część i zaraz po, dałem rzecz innej osobie do zbadania. Okazało się, że jest do wymiany jedna membrana, koszt około 40zl. Serwis skasował 300. Właściciel tłumaczył się zatartym tłoczkiem ale bez problemu zwrócił pieniądze (widzieli że nagrywam rozmowę,poza tym przyszedłem po 15, wtedy jest tam najwięcej ludzi). Będę starał się naprawić usterkę samemu. Znajomy zbadał gaźnik,pod kątem ciśnienia oraz czystości, miał profesjonalne przyrządy i powiedział że stan jest bardzo dobry
  • REKLAMA
  • #3 19995137
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2571
    Można powiedzieć, że obecnie serwisy idą na łatwiznę, są zbyt leniwi, albo brakuje ludzi z umiejętnościami/kwalifikacjami/po szkoleniach. Obecnie panuje trend aby starych oryginalnych (fabrycznych) podzespołów nie regenerować tylko wymieniać na nowe.
    Tylko że w przypadku gaźników to każdy producent zapewnia dostępność prawie wszystkich części składowych gaźników, a także sami producenci gaźników (Walbro, Zama). Może w Polsce jest mała dystrybucja, ale w USA kupisz wszystko. W zasadzie tylko zużycie korpusu gaźnika (zwykle otwory osi przepustnicy) wyklucza z regeneracji.
    Nie podałeś modelu gaźnika, a ich może być kilka w zakresie jednego modelu. Sprawdzając na szybko, możliwe że masz gaźnik z pompką przyśpieszjącą. Oring 3×1 NBR w hurcie kosztuje nawet 8 gr/szt, a viton ok. 30 gr/szt, wymiana trwa mniej niż 10 minut mając już wyjęty gaźnik. Natomiast membrana pomiarowa j.w. koszt ok. 30–40 zł ale występuje w całym zestawie naprawczym. Nie widziałem w Polsce dostępności samych membran pomiarowych w ilościach hurtowych (np. pakowane po 10 szt), a to w zasadzie najczęściej wymieniana część w gaźnikach.

EDIT:
    Gaźnik ZAMA posiada inny rozmiar oringu do tłoczka pompki przyśpieszającej, jest to dość nietypowy rozmiar i problem może polegać na braku dostępności w typowych sklepach z oringami.
    Drugi problem polega na tym, że gaźniki ZAMA z dość słabego materiału, tj. następuje zużycie otworów pod oś przepustnicy oraz otworu w którym pracuje tłoczek pompki przyśpieszącej. W kilkuletnich sprzętach serwisy po prostu wymieniają całe gaźniki na nowe.
REKLAMA