logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Otwieranie bramy oraz furtki przy użyciu różnych kodów w szyfratorze domofonu

arek191296 26 Kwi 2022 20:29 3381 7
REKLAMA
  • #1 19996219
    arek191296
    Poziom 9  
    Witam,
    tematem jest dom jednorodzinny w którym chciałbym mieć możliwość otwarcia bramy oraz furtki za pomocą różnych kodów z szyfratora ( wg mnie stacja bramowa ( puszka z szyfratorem) powinna mieć 2 niezależne wyjścia aby jednym sterować otwarcie furtki a drugim bramy), oprócz tego standardowe funkcje domofonu tj. rozmowa oraz możliwość otwarcia bramy i furtki z przycisków przy słuchawce.

Może ktoś już rozwiązywał podobny problem i może polecić jakieś modele domofonów realizujących założenia?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19996259
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2058
    arek191296 napisał:
    Może ktoś już rozwiązywał podobny problem i może polecić jakieś modele domofonów realizujących założenia?

Np. ACO:
    1. panel https://tinyurl.com/24f8cht7
    2. przekaźnik https://tinyurl.com/2ystn8vv
    3. unifon https://tinyurl.com/2p927ucu
    4. zasilacz https://tinyurl.com/432hhbkf
    5. Brelok https://tinyurl.com/5n7vapyu

Tu masz dodatkowo otwieranie też z breloka
  • REKLAMA
  • #3 19996269
    arek191296
    Poziom 9  
    Dziękuję za pomoc,
    przestudiuje instrukcje i w razie wątpliwości wrócę z pytaniami, na pierwszy rzut oka jest to co mnie interesowało.

Pozdrawiam
  • #4 19996354
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 247
    ...
    Pamiętaj, że im więcej dostępnych kodów do odgadnięcia, tym łatwiej o wejście.
  • REKLAMA
  • #5 20040439
    arek191296
    Poziom 9  
    Witam,
    wracam spowrotem z tematem...

Odnośnie otwierania furtki wszystko podpiętę otwiera mi furtkę zarówno z kodu, breloka, przycisku przy unifonie, jak i przycisku przy furtce wychodząc z posesji. Tutaj mam tylko przypadłość że nie otwiera mi z unifonu za 1 naciśnieciem przycisku tylko 2/3. Po rozmowie z przedstawicielem wspominał coś że możliwe są jakieś probemy z samym unifonem, ( podpinałem na krótko ( przewód długości max 0,5m) i też taka przypadłość.

Bardziej martwiącym mnie problemem jest fakt że nie otwiera mi bramy z kodu z szyfratora, tak zakupiłem moduł I/O mini, bramę jak najbardziej otwieram z przycisku F2 przy unifonie. Z tego co się czytałem w instrukcji że jest możliwe otwarcie kodem ( po naciśnięciu 2xkluczyka i wpisaniu kodu) bramy tylko w czasie rozmowy przez domofon? Ktoś to potwierdzi?

Chciałem żeby móc otwierać bez konieczności dzownienia do domu przez domofon.
  • REKLAMA
  • #6 20040599
    Ircys
    Specjalista Domofony
    arek191296 napisał:
    Bardziej martwiącym mnie problemem jest fakt że nie otwiera mi bramy z kodu z szyfratora, tak zakupiłem moduł I/O mini, bramę jak najbardziej otwieram z przycisku F2 przy unifonie. Z tego co się czytałem w instrukcji że jest możliwe otwarcie kodem ( po naciśnięciu 2xkluczyka i wpisaniu kodu) bramy tylko w czasie rozmowy przez domofon? Ktoś to potwierdzi?
    Chciałem żeby móc otwierać bez konieczności dzownienia do domu przez domofon.

Otwieranie bramy z kodu nie ma nic wspólnego z rozmową i odbywa się, tak jak to już opisałeś, czyli po dwukrotnym przyciśnięciu przycisku kluczyka.
    Trudniej jest z otwieraniem bramy z unifonu bez rozmowy. To jest do zrealizowania tylko gdy wydzieli się oddzielny obwód. Bez tego otwieranie bramy z unifonu będzie tylko podczas rozmowy - po wywołaniu.
  • #7 20046356
    arek191296
    Poziom 9  
    Witam,
    poprowadzony mam dodatkowe przewody do F2 ( unifonu) i otwieram bramę bez konieczności podnoszenia słuchawki. Jest ok.

Mam problem z samym modułem I/O mini, ponieważ po wprowadzeniu kodu po 2xkluczyk niestety przekaźnik nie zmienia swojego stanu. Wydaje mi się że jest tutaj problem z ustawieniami w centrali. Ktoś wie jakie parametry ustawić na poszczególnych portach żeby to działało.

Dokładne numery osprzętu:
    FAM-P-ZSACC NT
    INS-UP720M
    I/O MINI

• #8 20046517
    Ircys
    Specjalista Domofony
    arek191296 napisał:
    Mam problem z samym modułem I/O mini, ponieważ po wprowadzeniu kodu po 2xkluczyk niestety przekaźnik nie zmienia swojego stanu. Wydaje mi się że jest tutaj problem z ustawieniami w centrali. Ktoś wie jakie parametry ustawić na poszczególnych portach żeby to działało.

Opisz dokładnie co robisz gdy chcesz otworzyć pierwsze i drugie wejście, np.
    kodem "1111"
    1 wejście: 1111
    2 wejście: kluczyk, kluczyk 1111
    brelokiem
    1 wejście: brelok
    2 wejście: kluczyk brelok

Może wrzuć plik z ustawieniami centrali, to zobaczymy co tam masz.

arek191296 napisał:
    Dokładne numery osprzętu:
    FAM-P-ZSACC NT

Jesteś pewny, że masz FAM-P-ZSACC, a nie przypadkiem FAM-P-1NPZSACC?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat otwierania bramy i furtki w domofonie za pomocą różnych kodów z szyfratora. Użytkownik poszukiwał rozwiązań, które umożliwiłyby niezależne sterowanie bramą i furtką. Zostały zaproponowane konkretne modele sprzętu, w tym panel ACO, przekaźnik, unifon oraz zasilacz. Użytkownik zrealizował otwieranie furtki z kodu, breloka oraz przycisku unifonu, jednak napotkał problemy z otwieraniem bramy z szyfratora. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzili, że otwieranie bramy z kodu nie wymaga rozmowy przez domofon, ale wymaga oddzielnego obwodu. Użytkownik zgłosił również problemy z modułem I/O mini, który nie zmienia stanu przekaźnika po wprowadzeniu kodu. Wskazano na potrzebę sprawdzenia ustawień centrali.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA