logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie synteza TSA5522 z komputera (potrzebny program)

SQ9MYX 08 Lis 2005 21:26 6685 15
REKLAMA
  • #1 1966219
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Witam potrzebuje pilnie program do obslugi układu syntezy TSA5522 lub TSA5511. nigdzie w sieci nie znalazłem nic na ten temat!! pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1966639
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Wystarczy program do obsługi I2C i znajomość działania rejestrów scalaka. Mam taki program co działa jeszcze pod Windowsem 3.11. z portem LPT.
    Jeśli kto chce to wkleje.
  • REKLAMA
  • #3 1966906
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    masz to wkle, zobaczymy czy mi coś wyjdzie ;P
  • #4 1967276
    sq6ade
    Poziom 40  
    Wklejam.....
    Opis interfejsu jest w HELPie.
    Korzystam z programu od kilku lat i jestem zadowolony.
    Załączniki:
    • i2c.rar (98.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1968437
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    ok program juz mam tylko jescze jak go obsługiwac i jak sterować tym układem TSA5511?? nie pokapuje sie w tym o co chodzi.... pozdrawiam
  • #6 1968662
    sq6ade
    Poziom 40  
    Musisz przeczytać w dokumentacji do scalaka jakie dane przesłać aby działał tak jak sobie życzysz. Czyli zapewne adres kostki , subadres rejestru , dane rejestrów itd. Potem te kilka bajtów wpisujesz do bufora i wysyłasz do kostki. Nie bawiłem się akurat tym czipem ale może ktoś z forumowiczów się bawił i podpowie - inaczej musiałbym sam studiować tą dokumentację aby dalej podpowiadać.
    Ja moge podpowiedzieć coś w kwesti obsługi programu.
    Powodzonka.
  • #7 2273746
    SQ9MYX
    Poziom 23  
    dalej szukam
    gotowego programu do obslugi tejsyntezy i nie moge znaleźć
  • #8 2275085
    djbpm
    Poziom 24  
    Ocena: 161
    Napisalem kiedys w bascomie soft do TSA5511 na mikrokontroler 2313. Byl to moj pierwszy program :P moge go poszukac i zamiescic tutaj, jesli jestes zainteresowany.
    Moglbym ten program dostosowac do TSA5522 jesli bym tego TSA5522 posiadal, mial czas i mogl poexperymentowac;)
    Pozdrawiam!!
  • #9 2278742
    Kynios
    Poziom 12  
    Witam.
    Poleciłbym ten adres autor wysyła program sterujący na maila jak go ładnie poprosić w języku angielskim jedynym minusem jest to że trzba wykonać interfejs rs232->i2c. Program w założeniu ma działać z głowicą telewizyjną ale może się przyda. W jeżeli nie jest tam spis rejestrów układu tsa. Pozdrawiam

http://hem.passagen.se/communication/uv916rec.html

O nawet nie trzeba pisać do autora linki do programów są na stronce i działają.
  • #10 3446573
    sgyver1
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    djbpm napisał:
    Napisalem kiedys w bascomie soft do TSA5511 na mikrokontroler 2313. Byl to moj pierwszy program :P moge go poszukac i zamiescic tutaj, jesli jestes zainteresowany.
    Moglbym ten program dostosowac do TSA5522 jesli bym tego TSA5522 posiadal, mial czas i mogl poexperymentowac;)
    Pozdrawiam!!

Witam
    Jestem zainteresowany tym programikiem.Pójdzie na 89C2051 ?
  • #11 3446650
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    Czy bardzo sie pomyle, jezeli powiem, ze to beda wsady do syntezy (TSA) nadajnika 87,5 - 108MHz ?

Panowie, jezeli chcecie az tak bardzo piracic, to moze nie namawiajcie ludzi do dzielenia sie czyms, czego Wy uzyjecie do popelnienia przestepstwa.

To nie fair.
  • #12 3447379
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Cytat:
    Jestem zainteresowany tym programikiem. Pójdzie na 89C2051

Tsa5522:

Dzielnik = Czestotliwość\50' Czestotliwość to generowana czestotliwość w kHz. Krok = 50kHz. Nie zapominajmy o p. cz.
    Dzielh = High(dzielnik)
    Dziell = Low(dzielnik)
    If Dzielnik < 3505 Then Glowica = &B01100000       
    If Dzielnik < 9425 And Dzielnik >= 3505 Then Glowica = &B01010000       'dla 50kHz
    If Dzielnik >= 9425 Then Glowica = &B00110000 'Tu przełączamy sekcje głowicy. Jeśli nie jest to porzebne ify można skasować i zastąpić np Glowica = &B00110000
      I2cstart
      I2cwbyte &B11000000 'Adres TSA - końcówka AS na masie
      I2cwbyte Dzielh 'dwa bajty częstotliwośći
      I2cwbyte Dziell
      I2cwbyte &B11001000 'Konfiguracja TSA
      I2cwbyte Glowica 'Włączanie odpowiedniej sekcji głowicy.
      I2cstop
    Return

TSA5522 przestraja się również z krokiem 50kHz i ten program właśnie to realizuje.
    Dla wyjaśnienia, żeby nie popaść w kłopoty wyjaśniam, iż program pochodzi ze skanera wykonanego w oparciu o głowicę na TSA5522. (Mam nadzieję, że skaner jest legalny!)

yes2mike - moim zdaniem w sklepach nie powinno się sprzedawać noży bo mogą służyć jako narzędzie zbrodni. Masz jednak rację, że TSA5522 naprawdę dobrze się do UKF'u nadaje.
  • #13 3447516
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    Bo nadaje sie, ale proszac o przysluge, czlek z przyzwoitosci powinien byc szczery.

To jest forum ogolne i nie kazda informacja trafi w rece, ktore wiedza co z nia zrobic.
    A kuku mozna sobie (przez nieznajomosc prawa) bardzo latwo zrobic... Pewne "tematy' po prostu kusza.

To nie zlosliwosc, ale przestroga (a o tym cos wiem).
  • REKLAMA
  • #14 3447710
    M. S.
    Poziom 34  
    Pewnie masz rację, lecz powiem, że na tym forum jest wystarczajaco dużo informacji, które pozwoliłyby np. zbudować w domu urządzenie do zdetonowania bomby w dowolnym ze znaczących miejsc na naszym globie. Boję się pomyśleć jaka wiedza jest dostępna na bardziej "specjalistycznych" forach. Historia zna przypadki wybitnych naukowców, którzy w dobrej wierze udostępnili ludziom swoją, z innej strony zabójczą, wiedzę. A wariat i tak prędzej czy później dopnie swego.

Proponuję więc zaapelować do wszystkich o rozsądne korzystanie z naszej wiedzy. Nadajniczek szkód może nie spowodować lecz równie dobrze może przyczynić się do katastrofy samolotu, śmierci pacjenta w szpitalu, szału sąsiada, wyroku dla eksperymentatora i innych nieszczęść, czego nam wszystkim nie życzę.

Nie mniej jednak gdybyśmy się od siebie nie uczyli siedzielibyśmy do teraz na drzewach niestety. I bądź tu człowieku mądry.
  • #15 3480276
    sgyver1
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    [quote="yes2mike"]Czy bardzo sie pomyle, jezeli powiem, ze to beda wsady do syntezy (TSA) nadajnika 87,5 - 108MHz ?

Panowie, jezeli chcecie az tak bardzo piracic, to moze nie namawiajcie ludzi do dzielenia sie czyms, czego Wy uzyjecie do popelnienia przestepstwa.

To nie fair.[/quote

Akurat nie- mam tzw. modulator jednowstęgowy TV z syntezą na TSA5511(był sterowany z EPROMA i jakiś 2 kości CMOS ze startymi napisami,nastawnikiem DIP-SWITCH) i chcę zrobić z niego generator sygnałowy do prac warsztatowych. Nadajniki na pasmo radiofoniczne
    UKF mnie nie interesują, chociaz kiedyś zbudowałem (jestem krótkofalowcem od nastu lat :)).
    "M.S." - dzięki za listing fragmentu programu, powiedz czy TSA5511 steruje się takim samym ciągiem bitów jak 5522? . Moja synteza jest chyba uwalona,po podłączeniu do płytki testowej z 89C2051 magistralą I2C
    jedyne efekty jakie uzyskuje to praca kwarcu przy TSA.W pisaniu softu na
    51 jestem całkowitym amatorem, jeżeli chodzi o radiotechnikę to mam przyrządy i doświadczenie.Warto zamawiać i wymieniać tą 5511 na nową,może jakaś prosta procedura testowa ? Krok 50kHz mi wystarczy.
  • #16 3480378
    M. S.
    Poziom 34  
    Czwarty bajt może się różnić. Odpowiada on z konfigurację. TSA5522 nieznacznie się różni od TSA5511. Należy sprawdzić w nocie katalogowej jak ustawić ten bajt. Różnice mogą być jeszcze w adresie! Jak będę miał trochę czasu to sprawdzę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania programu do sterowania układami syntezy częstotliwości TSA5522 oraz TSA5511 z poziomu komputera. Użytkownicy sugerują wykorzystanie programu obsługującego magistralę I2C oraz znajomość rejestrów układu, co pozwala na przesyłanie odpowiednich danych konfiguracyjnych do scalaka. Jeden z uczestników udostępnił działający program pod Windows 3.11 z obsługą portu LPT oraz opis interfejsu w pliku HELP. Wskazano również na konieczność zapoznania się z dokumentacją techniczną układów, aby poprawnie ustawić adresy i rejestry. Pojawiła się propozycja programu napisanego w Bascom dla mikrokontrolera ATmega2313, który można dostosować do TSA5522. Podano link do zewnętrznego źródła z programem sterującym przez interfejs RS232-I2C, pierwotnie przeznaczonym do głowicy telewizyjnej. Omówiono także szczegóły techniczne dotyczące sposobu generowania częstotliwości przez TSA5522 z krokiem 50 kHz, w tym przykładowy kod I2C do konfiguracji dzielnika i sekcji głowicy. Zwrócono uwagę na różnice w konfiguracji między TSA5511 a TSA5522, szczególnie w czwartym bajcie danych i adresie układu. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące etyki udostępniania oprogramowania, ze względu na potencjalne nielegalne zastosowania nadajników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA