logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Upgrade komputera Lenovo M91P Tower dla gry w CS:GO - wymiana procesora, karty graficznej?

karolek04328 03 Maj 2022 13:30 339 9
REKLAMA
  • #1 20004615
    karolek04328
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Hejka mam komputer który chce ulepszyć ponieważ teraz bardzo mi tnie w cs go i się nie da grać i proszę o doradzenie co musze wymienić dokupić żeby normalnie mi śmigało
    CPU- Intel® Core™ i3-3220 @ 3.30GHz
    RAM:1x 2GB 1x4GB ale zamówiłem dzisiaj Patriot Viper 4 Blackout DDR4 16GB (2 x 8GB) 3600 CL18 nie wiem czy dobrze czy żle zawszę mogę odesłać
    Karta Graficzna:NVIDIA Geforce GT 730 4GB
    Płyta Główna -płyta głowna lenovo mahobay nok (Tak mi pokazuję windows +r)
    HDD-HL-DT-ST DVD-RAM GHB0N (nwm czy o to chodzi)
    SSD-WDC WD10EZEX-08M2NA0 nwm czy o to chodzi)
    Obudowa-BUDOWA LENOVO M91P TOWER
    Zasilacz:280W MAX PCB005 Lenovo
    Mam jeszcze 2 monitory ale nwm czy to zmienia coś Gdyby coś podać jeszcze specyfikacje jakieś piszcie ja się trochę nie znam na tym.
  • REKLAMA
  • #2 20004621
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 881
    RAM to najmniej potrzebny :)

Grafika i CPU ale sprawdź jeszcze tempertury podczas grania a najlepiej zrób logowanie w hwinfo podczas grania jak w poradniku.
    Diagnozowanie i rozwiązywanie problemów z wydajnością w grach.
    z 10 minut starczy spokojnie.
  • REKLAMA
  • #3 20004627
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam.

Jak checesz modernizowac to musisz znać podstawowe podzespoły komputera :
    - p. główna firma/model
    - zasilacz firma/model
  • #4 20004649
    karolek04328
    Poziom 6  
    kiss39 napisał:
    Witam.

Jak checesz modernizowac to musisz znać podstawowe podzespoły komputera :
    - p. główna firma/model
    - zasilacz firma/model

CPU- Intel® Core™ i3-3220 @ 3.30GHz
    RAM:1x 2GB 1x4GB ale zamówiłem dzisiaj Patriot Viper 4 Blackout DDR4 16GB (2 x 8GB) 3600 CL18 nie wiem czy dobrze czy żle zawszę mogę odesłać
    Karta Graficzna:NVIDIA Geforce GT 730 4GB
    Płyta Główna -płyta głowna lenovo mahobay nok (Tak mi pokazuję windows +r)
    HDD-HL-DT-ST DVD-RAM GHB0N (nwm czy o to chodzi)
    SSD-WDC WD10EZEX-08M2NA0 nwm czy o to chodzi)
    Obudowa-BUDOWA LENOVO M91P TOWER
    Zasilacz:280W MAX PCB005 Lenovo

Dodano po 6 [minuty]:

enhanced napisał:
    RAM to najmniej potrzebny :)

Grafika i CPU ale sprawdź jeszcze tempertury podczas grania a najlepiej zrób logowanie w hwinfo podczas grania jak w poradniku.
    Diagnozowanie i rozwiązywanie problemów z wydajnością w grach.
    z 10 minut starczy spokojnie.

u mnie jest taki problem ze jak odpalam cs go to mam straszne scinki, nwm nie wiem czy ten program pomoże coś. [sprawdziłem innym programem i odpaliłem cs go to temperatura wzrosła o 10 do 45 stopni jeszcze nie wybrałem meczu potem jak sie ładowała to zleciała do 38 stopni potem jak grałem na tych lagach to 45-46 stopni
  • #5 20004664
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8243
    karolek04328 napisał:
    zamówiłem dzisiaj Patriot Viper 4 Blackout DDR4 16GB (2 x 8GB) 3600 CL18 nie wiem czy dobrze czy żle zawszę mogę odesłać

Nawet będziesz chciał odesłać, bo procesor nie obsługuje DDR4 (siłą rzeczy płyta, na której procesor jest zamontowany nie ma gniazda DDR4 - będzie na niej gniazdo DDR3).

Płyta to Lenovo IS6XM/IS7XM dla Lenovo M82/M92.
    W CS za bardzo nie poszalejesz na tym sprzęcie. Dla tej gry nadal ważniejszy jest procesor niż karta graficzna, więc możesz zamiast tego RAMu, co i tak nie zadziała, kupić I5-3570 (bez literki S) i sprawdzić, czy to nie polepszy sytuacji.

Grafika nadaje się bardziej do biura niż do gier, ją też warto by było wymienić, ale jeśli masz ograniczony budżet to zacznij od procesora.

Rozsądnym krokiem byłaby kompletna wymiana sprzetu (obecna dziesięcioletnia maszyna była dedykowana do biura, nie do gier, ma swoje ograniczenia jeśli chodzi o rozbudowę, dodatkowo jest to stara platforma, więc modernizacje nie przyniosą spektakularnych efektów).

Dodano po 2 [minuty]:

karolek04328 napisał:
    jak odpalam cs go to mam straszne scinki, nie wiem czy ten program pomoże coś.

Program nie pomoże, bo nie taka jego rola, on służy tylko do ustalenia, które komponenty są obciążone, których zasobów brakuje. Moim zdaniem taka wiedza jest bardzo przydatna (lepsze to niż kupowanie komponentów na oślep z nadzieją, że któryś może poprawi sytuację).
  • REKLAMA
  • #6 20004688
    karolek04328
    Poziom 6  
    Czyli najlepiej sprzedać cały komputer i zakupić nowy a tak z ciekawości za ile mogę go wystawić +/-
  • #8 20004789
    karolek04328
    Poziom 6  
    jak wystawie go za 1k będzie okej ? licząc od procesora do karty graficznej ramu
  • REKLAMA
  • #9 20004792
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8243
    Biorąc pod uwagę, że taki zestaw wraz z GT730 da się kupić za 400-450 złotych, to wystawienie go za 1000 złotych jest bardzo optymistycznym krokiem. W sprzedaż tego sprzetu za taką kwotę szczerze wątpię, nawet nie jestem pewien, że przy 500 złotych szybko znajdzie się klient.
  • #10 20004945
    Tomek_Krecik
    Poziom 29  
    Ocena: 228
    karolek04328 napisał:
    jak wystawie go za 1k będzie okej ? licząc od procesora do karty graficznej ramu

Jak chcesz dostać za niego w miarę dużo wystaw te części z osobna.
    Może dłużej to potrwa ale bardziej dopasujesz się do kupujących.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modernizację komputera Lenovo M91P Tower, aby poprawić wydajność w grze CS:GO, która obecnie działa z lagami. Obecna konfiguracja to procesor Intel Core i3-3220, 6GB RAM (w tym nowo zamówiony Patriot Viper 4 Blackout DDR4 16GB, który nie będzie kompatybilny), karta graficzna NVIDIA Geforce GT 730 oraz zasilacz 280W. Użytkownicy forum sugerują wymianę procesora na Intel i5-3570 oraz karty graficznej, ponieważ obecny sprzęt jest przestarzały i nie nadaje się do gier. Wskazano również, że lepszym rozwiązaniem może być sprzedaż całego zestawu i zakup nowego komputera, ponieważ modernizacje nie przyniosą znaczącej poprawy wydajności. Użytkownik rozważa wystawienie komputera na sprzedaż, ale otrzymuje informacje, że jego wartość rynkowa jest znacznie niższa niż oczekiwana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA