logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rezystancja grzałki w zmywarce Electrolux ESL6124 - Prawidłowy obieg prądu?

adacho01 08 Maj 2022 18:35 1248 7
REKLAMA
  • #1 20011430
    adacho01
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Dzień dobry,
    Tak jak w temacie zmywarka przestała grzać wodę, program realizuje prawidłowo do końca lecz na zimnej wodzie. Zmywarkę rozkręciłem doszedłem do grzałki i grzałka po odpięciu zasilania ma rezystancję 25-26Ω , czyli wynika ze grzałka jest sprawna. Od grzałki odchodzą dwa przewody jeden idzie bezpośrednio na płytkę w panelu sterowania, natomiast drugi z grzałki idzie do jakiejś pompki, wpiętej szeregowo, która jest obok i z pompki do włącznika głównego zasilania na drzwiczkach.
    Czy może ktoś zna ten model Electrolux ESL6124 i wie co może być zepsute i gdzie szukać przyczyny?
    Pomocy, pytanie i prośba co dalej?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 20011440
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 439
    Proszę sprawdzić, czy poziom wody jest prawidłowy, czy woda nie spływa po uruchomieniu mycia.
  • REKLAMA
  • #3 20011698
    Arcus1977
    Poziom 22  
    Ocena: 203
    Do sprawdzenia prądniczka tachometryczna, moduł główny (przekaźnik grzałki, luty), kable w progu drzwi. Najłatwiej w takiej kolejności.
    Powodzenia.
  • #4 20013099
    adacho01
    Poziom 12  
    Arcus1977 napisał:
    Do sprawdzenia prądniczka tachometryczna, moduł główny (przekaźnik grzałki, luty), kable w progu drzwi. Najłatwiej w takiej kolejności.
    Powodzenia.

Ok a możesz podać szczegóły ? Prądniczka, gdzie ona jest i jak ją sprawdzić ? Moduł gł. również gdzie jest i jak go przetestować? Kable to po prostu wyjąć wiązkę i rozkręcić ? Czy jakoś inaczej sprawdzić? Ciągłość przewodów sprawdziłem i chyba jest ok, jeden przewód od grzałki do włącznika w drzwiczkach i drugi też sprawny idzie od grzałki do płytki sterującej.
  • #5 20015948
    adacho01
    Poziom 12  
    Arcus1977 napisał:
    Powodzenia.

Mogę liczyć na pomoc i podpowiedź jak sie za to zabrać? Ogólnie na elektryce trochę sie znam lecz nie znam sie na elektronice i proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 20016869
    Arcus1977
    Poziom 22  
    Ocena: 203
    No jak to gdzie jest - W ZMYWARCE. Internet jest pełen takiej wiedzy. A jak się nie chce to trzeba komuś zapłacić.
  • REKLAMA
  • #7 20017005
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    adacho01 napisał:

Mogę liczyć na pomoc i podpowiedź jak sie za to zabrać? Ogólnie na elektryce trochę sie znam lecz nie znam sie na elektronice i proszę o pomoc.

Ja się trochę znam na motoryzacji, ale za remont silnika we współczesnym samochodzie bym się nie zabrał.
    Trochę porywasz się z siekierą na Słońce i radzę, jak poprzednik, wybulić trochę kasy na profesjonalistę.
    Ogólnie rzecz ujmując. Forum prowadzi za rękę, ale kumatych ludzi. Tutaj szansy nie widzę żadnej.
    Nie ogarniasz ani trochę tematu. A i więcej. Możesz napsuć jeszcze bardziej i zrobisz sobie i innym krzywdę. Czego nie daj Boże Ci nie życzę.
  • #8 20026406
    adacho01
    Poziom 12  
    Dziękuję "życzliwym " kolegom za wsparcie i pomoc, można na was liczyć :). Temat rozwiązany. Wymieniony przekaźnik, zmywarka działa, przy okazji profilaktycznie wymienione wszystkie kondensatory elektrolityczne. Temat zamknięty.

Dodano po 41 [sekundy]:

koniec

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Electrolux ESL6124, która przestała grzać wodę, mimo że program działa do końca. Po sprawdzeniu grzałki, której rezystancja wynosiła 25-26Ω, użytkownik poszukiwał dalszych wskazówek dotyczących diagnozy. Otrzymał sugestie dotyczące sprawdzenia poziomu wody, prądniczki tachometrycznej, modułu głównego oraz kabli w progu drzwi. Po dalszych pytaniach o szczegóły, użytkownik został poinformowany, że może być konieczne skorzystanie z pomocy profesjonalisty. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę przekaźnika, a także profilaktyczną wymianę kondensatorów elektrolitycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA