logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit DIFP28T9AUE - staje z kodem 3 i pykanie w okolicy grzałki

filipek808 21 Maj 2022 12:42 501 11
REKLAMA
  • #1 20027754
    filipek808
    Poziom 8  
    Witam.
    Mam problem ze zmywarka na początku pojawiał się błąd 15 i nie kończył programu potem 2 z takimi samymi objawami potem 11 i ustał. Wymieniłem pompę myjąca i Oki zaczyna myć i gdzieś po 10 minutach staje z kodem 3 i pykanie w okolicy grzałki tak jak by próbowała się załączyć, a do tego nie spuszcza wody tej pierwszej co zmywarka obmywa. Czy ktoś może miał podobnie i może mi pomóc?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20027924
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    Proponuję poczytać, a nie od razu zakładać kolejny temat, pełno jest na tym forum podobnych tematów.
    Odp: zablokowana pompa spustowa i/ lub niedrożny odpływ.
    A cykanie to prawdopodobnie cykanie przekaźnika pompy spustowej.
  • REKLAMA
  • #3 20027972
    filipek808
    Poziom 8  
    Pompe sustowa jest drożna odpływ też wymontowana była sprawdziłem.Oki spróbuję wymienić pompe spustową może to to. Dzięki za info . Choć te cykanie bardziej mi pod grzałkę pasuje bo to z tego urządzenia slychac

Dodano po 11 [minuty]:

Skoro pompa spustową zablokowana czy oprócz wyjecia i przeczyszczenia coś więcej mogę zrobić? Nadmienię ze pompe wyjmowałem czyściłem odpływ wirnik w pompie jest luźny...
  • #4 20028201
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ewentualnie wiązka elektryczna w drzwiach do sprawdzenia, a przy początku cyklu odprowadza wodę? Sprawdź: nalej ze trzy szklanki wody do wyłączonej zmywarki i puść jakiś program.
  • REKLAMA
  • #5 20028209
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6909
    Jakubserwis napisał:
    Ewentualnie wiązka elektryczna w drzwiach do sprawdzenia,

Jaka wiązka w drzwiach, skoro tam siedzi DEA700 pod drzwiami ??
  • #6 20028260
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    mrice napisał:
    Jaka wiązka w drzwiach, skoro tam siedzi DEA700 pod drzwiami ??

Nie sprawdzałem, bo nie zagłębiam się w temat, skoro podstawowe funkcje nie były do końca sprawdzone.
  • #7 20028268
    filipek808
    Poziom 8  
    No właśnie na początku jest takie pyknięcie jak przy tym jakie odgłosy słyszane są w okolicy grzałki i tak jak by próbowała pompować ale bez skutku. Zmywarka na początku jak jest pusta nabiera wodę myje, a może spłukuje i w okolicach 10 minut staje i właśnie te pykanie pyk z 10 sekund i pyk do czasu jak wywala błąd nr. 3. No i staje z wodą w środku zmywarki, a woda zimna i brudna...
  • #8 20028279
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Jakubserwis napisał:
    Sprawdź: nalej ze trzy szklanki wody do wyłączonej zmywarki i puść jakiś program.
    A to sprawdziłeś? Zmywarka na początku cyklu jeśli ma wodę to powinna ją odlać.
  • #9 20028293
    filipek808
    Poziom 8  
    Próbowałem włączyć po wyskoczeniu błędu 3. Znaczy wyłączam zmywarkę i włączam program i nie daje rady wypompowany wywala 3. Jak usunę wodę rusza jak poprzednio

Dodano po 5 [minuty]:

Po mojemu to pompa brudnej wody padła ale zastanawia mnie te pykanie w okolicy grzałki. Nie pamiętam jak jest pierwsze spłukuje wypompowuje wodę potem napełnia i potem grzeje i myje i wypompowuje i suszy tak?

Dodano po 45 [minuty]:

Po mojemu to pompa brudnej wody padła ale zastanawia mnie te pykanie w okolicy grzałki . Nie pamiętam jak jest pierwsze spłukuje wypompowuje wodę potem napełnia i potem grzeje i myje i wypompowuje i suszy tak?
  • #10 20028414
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    1 - Wypompowania (nieważne czy ma wodę czy nie)
    2 - Napuszczanie wody (drży elektrozawór przy wężu aqua-stop)
    3 - Rusza pompa myjąca.
    4 - Otwiera się pojemnik z kapsułką i załącza grzałka (3 i 4 czasami równocześnie, w zależności od programu). To jest cykl zmywarki.
    PS.
    Niektóre zmywarki mają proces przepłukiwania na początku cyklu, wtedy woda jest pobierana i odprowadzana kilkukrotnie, po czym zmywarka nabiera wodę już bez udziału pompy odpływowej.
    Tak wygląda początek cyklu zmywarki.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #11 20032810
    filipek808
    Poziom 8  
    A więc te pykanie to przekaźnik na module sterującym zastanawiam się czy warto walczyć z tym dalej...
  • #12 20042159
    filipek808
    Poziom 8  
    Koszt programatora 608 zł więc nie ma co ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem ze zmywarką Indesit DIFP28T9AUE, która na początku cyklu wyświetla błędy 15, 2 i 11, a po wymianie pompy myjącej zatrzymuje się z kodem 3 oraz wydaje dźwięki w okolicy grzałki. Użytkownik podejrzewa, że problem może dotyczyć pompy spustowej lub zablokowanego odpływu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie wiązki elektrycznej w drzwiach oraz potwierdzają, że zmywarka powinna najpierw wypompować wodę, a następnie napełnić ją przed rozpoczęciem mycia. Użytkownik zauważa, że zmywarka zatrzymuje się z brudną wodą, co może wskazywać na uszkodzenie pompy brudnej wody. Ostatecznie, pojawia się sugestia, że cykanie może pochodzić z przekaźnika na module sterującym, a koszt wymiany programatora wynosi 608 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA