logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer VSX 920 - Amplituner wyłącza się bez powodu

Bakem 21 Maj 2022 16:16 2298 7
  • #1 20028014
    Bakem
    Poziom 5  
    Ocena: 22
    Witam, mam u siebie używany amplituner PIONEERA który chcę naprawić ale nie wiem z jak poważną usterką mam do czynienia. Wzmacniacz po 20 minutach bezpodstawnie wyłącza się i włącza aż do momentu zawieszenia gdzie nie reaguję nawet na przycisk power i trzeba wyrwać wtyczkę z sieci by wyłączyć wzmacniacz. Co ciekawe amplituner działa długie godziny grając samo radio lub odtwarzając płyty audio poprzez Bluray lub tak samo poprzez USB lub bezpośrednio z IPODA albo transmitując audio po kablu optycznym. Problem zaczyna się po podłączeniu źródła obrazu czy to przez HDMI czy RCA działa kilkanaście minut świeżo po uruchomieniu i się samowolnie wyłącza i włącza tak w kółko aż do zawieszenia wtedy najcześciej wyświetla się sam obraz bez dźwięku. Co według was się dzieje? Dodaję film obrazujący problem.

lub tutaj szybciej.
    Pioneer VSX 920 - Amplituner wyłącza się bez powodu Pioneer VSX 920 - Amplituner wyłącza się bez powodu
  • #2 20028130
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Zacznij od napięć zasilania na wszystkich liniach, możliwe że coś dostaje za wysokie napięcie i po czasie zaczyna wariować. Do obejrzenia wszytkie płytki pod kątem spalenizmy oraz wybrzuszonych kondensatorów. Szukaj też zimnych lutów. Temat będzie trudny w diagnozie bo przyczyna może leżeć w jedym małym elemencie i nie być widoczna. Miałem na warsztacie onkyo który w kółko włączał się i wyłączał co sekundę, kilka godzin zajęło znalezienie winnego. Jeden mały kondesator stracił pojemność i były cuda.
  • #3 20028833
    Bakem
    Poziom 5  
    Prawdopodobnie jeden z elementów całości nagrzewa się i jest do przelutowania, lokalny elektryk który go badał nie dysponuje termowizją i nie mógł stwierdzić usterki, ścieżki oczyszczone dobre.
  • #4 20029173
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9284
    Bakem napisał:
    lokalny elektryk który go badał nie dysponuje termowizją i nie mógł stwierdzić usterki
    A próbowałeś poszukać ELEKTRONIKA? Najlepiej serwisanta sprzętu audio...
  • #5 20029277
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Nie jest potrzebna termowizja, potrzebna jest wiedza i logiczne myślenie. Ludzie myślą że wszystko załatwi sprzęt a wiedza to mniej istotny czynnik, termowizja jest przydatnym narzędziem i może przyspieszyć proces diagnozy ale w takich przypadkach jest sporo różnych metod na sprawdzenie sprzętu. Twój przypadek wymaga sporo czasu na określenie winnego i można to trochę przyspieszyć dogrzewając układy i schładzając je w kontrolowany sposób, obserwujemy co się zmienia gdy któryś układ zostanie podgrzany i potem schłodzony. Miałem przypadek gdzie stabilizator po nagrzaniu pracował prawidłowo po schłodzeniu znów przedstawał działać i wymieniłem go sprzęt pracował prawidłowo.
  • #6 20029526
    Bakem
    Poziom 5  
    Amplitunery są bardzo popularne od lat, pisząc tego posta liczyłem że ktoś miał podobny przypadek i będzie umiał zdiagnozować przyczynę co przyśpieszy naprawę. Kolega miał wcześniej amplituner który profesjonalny serwis na oko uznał jako nienaprawialny "częsta bolączka tych modeli, problem z procesorem DTS, brak części bo stary model" i nie chciał go przyjąć a problem okazał się banalny do naprawy gdyby nie szukał kolejnego serwisu wzmacniacz leżał by na śmietniku.
  • #7 20029592
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9284
    Bakem napisał:
    gdyby nie szukał kolejnego serwisu
    Daje do myślenia? Przecież to idealnie porada dla Ciebie?
    Via internet (bez dostępu do sprzętu) jakiekolwiek naprawy a nawet diagnozy są zawsze mniej pewne niż w wypadku dostępu do naprawianego sprzętu. A co do "podobnego problemu" - podobny nie znaczy taki sam. Bardzo często ten sam objaw może być wywoływany przez kilka, a nawet kilkanaście różnych usterek.
    A na koniec - wracając do termowizji,... O ile jeszcze w wypadku laptopa czy konsoli jest ona przydatna (oczywiście wraz z dużym doświadczeniem, i sprzętem) to w wypadku sprzętu Audio nie jest tak wesoło. Tu jednak najwięcej daje wiedza teoretyczna i ogromne doświadczenie.
  • #8 20039539
    MirekFifielski
    Poziom 2  
    Miałem podobny problemy pierwsze nie można nic kłaść na przód amplituner drugie optyczny wymienić na hdmi można włączyć też reset Pozdrawian

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Pioneer VSX 920, który wyłącza się samoczynnie po około 20 minutach, szczególnie po podłączeniu źródła obrazu przez HDMI lub RCA. Amplituner działa poprawnie przy odtwarzaniu dźwięku z radia, płyt audio czy urządzeń USB. Użytkownicy sugerują sprawdzenie napięć zasilania, kondensatorów, zimnych lutów oraz nagrzewających się elementów. Wskazują również na możliwość skorzystania z usług lokalnego serwisanta audio, podkreślając, że diagnoza wymaga doświadczenia i wiedzy technicznej. Wspomniano o problemach z procesorem DTS w starszych modelach, co może być przyczyną trudności w naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA