logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i po zalaniu,nie dziala Bluetoot i czasami wariuje

losiek177 10 Lis 2005 06:39 1368 8
REKLAMA
  • #1 1969591
    losiek177
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Witam
    mam nokie 6310i po kapieli w kałuzy, niedawno ja kupilem i przez jakies dwa dni dzialala ( oprocz bluetoot), ale ostatnio zaczela swirowac, czyli robila efekt MATRIX na LCD, i przestal dzialac glosnik, telefonik przemylem w wanience i teraz testuje ale ciagle nie dziala opcja BLUETOOT, mianowicie po wejsciu w menu na b-toot i kliknieciu na jakakolwiek opcje telefon nie reaguje, nie mozna b-toota wylaczyc nie mozna ustawic nazw itp.
    Czy moze to byc wina tego ze telefonik po zalaniu zostal odlozony na polke a nie wysuszony, w wyniku czego jest dosyc mocno przyrdzewialy.....
  • REKLAMA
  • #2 1969656
    telekomuna
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    moze to bycprzyczyna, ale nalezy tez sprawdzic czy nie byl fleszowany chinczykie (wlasnie tak potem zachowywal sie BT - rada, jak masz mozliwosc to zmien mu soft tylko czyms normalnym).
  • REKLAMA
  • #3 1970234
    losiek177
    Poziom 16  
    I tu jest problem bo nie dorobilerm sie jeszcze niczego porzadnego.... ba! nie mam nic do flashowania dtc4 wiec mam problem, a z tego co widze to raczej blad programowy bo przez HW takie rzeczy sie chyba nie robia prawda?? Moze pasc soft przez wadliwe dzialanie elektroniki??
  • REKLAMA
  • #4 1970842
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Spróbuj go wykąpać i potem troche podgrzać i zobaczysz co się stanie czy się polepszy czy nie !!!
    Musisz go dobrze umyć z tej rdzy !!!
    A BLOOTHOCZ to mozliwe że nie działa przez FLASHOWANIE CHINOLEM tak jak to mówił kolega i proponuje PRZEFLASHOWAĆ !!!!
    Czasem byw jak wyświetlacz stroi fochy to LCD może być do wymianki!!!
    Miałem 3410 co sie tak działo jakieś krzaczki i matrixy po zmianie softa nic wymieniłem LCD i ok !!! :D
  • #5 1970857
    losiek177
    Poziom 16  
    wyswietlacz juz jest Ok, bynajmniej narazie ( zardzewiale byly styki na wyswietlaczu i blaszki spelniajace role elastomera ale wymylem, podrapalem i smiga!! ), glosnik i mikrofon niby tez, wymylem ten telefon wczoraj ale nie wygrzewalem jeszcze, zrobie to na dniach, zalatwilem rowniez wgranie sofcika wiec napisze jakie efekty po zmianie i po wygrzaniu beda....
  • #6 1972267
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    O to napisz czy BLUETOOTH ci wstał po wymianie soft ?????

A tak wogle to jak ci nie działał ????
    Bo teraz u mnie załważyłem ze ja mam cały czas włączony nie moge go wyłączyć i nie ma żadnego znaku że jes ZAŁĄCZONY czyli mam też cos nie tak ,a u CIEBIE jakie były objawy i czy po zmianie softa sieudało ??????
  • #7 1972857
    losiek177
    Poziom 16  
    U mnie dzieje sie dokladnie tak samo, nie weim co bylo wczesiej bo ten telefon kupilem juz z taka wada....

dam znac czy pomoze zmiana softu
  • #8 1972898
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Witam!

Co do tego telefonu z kałuży to najpierw dobrze go oczyść z brudu i rdzy. Poźniej wykąp porządnie w wanience ultr. Poźniej wygrzej hotem. Złóż go do ,,kupy" [tylko porządnie poprzyciskaj].
    Czas na soft.....
    Więc tak najlepiej to robić to Tornadem lub czymś podobnym. Należałoby zmienić cały soft + PM dla pewności. Jeżeli chodzi o problem Bluetooth to wcale nie musi on być przyczyną flashowania jakims tanim sprzetem. Równie dobrze Tornado może uwalić BT. Aby to naprawić [pisze sposob pod Tornado] trzeba wykonać te czynności:

1. Full erase.
    2. Wgrać pełny soft[najlepiej 7.00] + PM.
    3. Podczas wgrywania softu MUSI być zaznaczona opcja En. BT FL !!
    4. W ramce BT Hw MUSI być zaznaczona opcja New !!
    5. Po flashowaniu zrobić wszystkie resety itp.

Już nie jeden Bluetooth w 6310i w ten sposób podniosłem wieć pomysł jest sprawdzony w 100%.

POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • #9 2263169
    losiek177
    Poziom 16  
    Okazalo sie ze mam uszkodzony moduł BT

Temat zakonczony
    dziekuje za pomoc !!

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6310i po zalaniu wodą przestała działać poprawnie, zwłaszcza moduł Bluetooth, który nie reaguje na próby włączenia ani konfiguracji. Telefon po zanurzeniu w kałuży był odłożony bez odpowiedniego suszenia, co spowodowało korozję styków i elementów elektronicznych. Po oczyszczeniu i wymyciu styki wyświetlacza zostały przywrócone do działania, a ekran przestał wyświetlać zakłócenia. Problemy z Bluetooth mogą wynikać zarówno z uszkodzeń sprzętowych, jak i błędów oprogramowania spowodowanych nieprawidłowym flashowaniem tanim sprzętem (tzw. "chińskim"). Zalecane jest dokładne oczyszczenie telefonu, kąpiel w wanience ultradźwiękowej, wygrzewanie oraz pełne przeflashowanie oryginalnym oprogramowaniem (np. Tornado) z odpowiednimi ustawieniami wgrywania modułu Bluetooth (pełny soft 7.00, PM, włączenie opcji En. BT FL i ustawienie BT Hw na "New"). Po tych czynnościach często udaje się przywrócić funkcjonalność Bluetooth. W opisywanym przypadku ostatecznie stwierdzono uszkodzenie modułu Bluetooth, co zakończyło temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA