logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6310i - brak zasięgu i problem z flashowaniem Bluetooth po naprawie

lukasb9 12 Sie 2006 19:00 1845 18
  • #1 2909411
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Witam kupiłem na allegro nokie 6310i bez zasiegu, okazało sie ze facet mnie wystawił telefon jest bez bateri płyta zmasakrowana, nie włacza sie, wiele by wymieniac przy okazji jego nick na allegro "MjakMisio", ale wracajac do sedna, telefon przyszedł martwy, po kilkunastu próbach flashowania grzaniu flasha przestawieniu go wkoncu na nowe kulki telefon wstał, niema zasiegu, ale to nie najwiekszy problem, bo dzis rano telefon juz sie nie właczał, podłaczyłem pod tornado, i okazuje sie ze nie moze przeflashowac obszaru bluetooth, kiedy odznacze En BT Fl, wszystko wchodzi elegancko PM, MCU, PPM, ale telefon jest martwy, nie wchodzi w local mode, podmieniłem dzis moduł bluetooth-a ale nadal bez zmian, tornado dochodzi do tego momentu:
    1st Boot Ok, DCT4, UPP: 0120
    Fl0: 0x01000000-0x017FFFFF,00898874,Int 28F640W18-T
    Algorithm: u_int_b.fia
    Algorithm Ok, MSID: 846197893B9AFFC0BF4EDBE8DE
    Decoded MSID: 8575BAE9-000F9D1D-A8000000
    Encoded FAID: 21DA6239-3316A131-D3412B26
    Area1: 0x01000000-0x0100FFFF Erased, Time: 00:00
    Area2: 0x01010000-0x015CFFFF Erased, Time: 00:54
    Area3: 0x016B0000-0x017EFFFF Erased, Time: 00:12
    BT MCM (26) Image Found & Skipped: 1211
    Write Error: 25_8
    Process Failed, Repowering Mobile

po czym wyskakuje 2% flashowania bluetooth i wyskakuje to co wyzej Write Error: 25_8

czy wina jest w sprzecie? czy tez w sofcie? jakiekolwiek wskazówki mile widziane telefon był przez kogos paskudnie grzany z pomoca jakiejs pasty lutowniczej cały jest brazowy, ja równiez go grzałem ale nie przynosi to rezultatów...próbowałem wgrywac wersje softu 7,0 i 5,22 na obydwu to samo niema róznicy tez gdy zaznaczam old new czy auto
  • #2 2909419
    pamazur
    Poziom 11  
    ja tego już nie robię bo tam jest za dużo rzeczy odpowiedzialnych i nawet nie ma sie co przeważnie zabierać za te 6310i jak nie ma zasięgu....
  • #3 2909508
    lukasb9
    Poziom 28  
    niewiele mnie obchodzi ze Ty ich nie robisz..... zasieg to nie duzy problem zakładajac ze w chwili obecnej telefon sie nie włacza i nie da sie przeflashowac tak zeby sie właczyłęm bo staje na bluetooth-ie a odznaczenie en bt fl nic nie daje, tzn flashowanie ok ale tel sie nie włącza.....
  • #4 2909522
    pamazur
    Poziom 11  
    co z tego ze go postawisz (o ile w ogóle sie uda po tym co napisałeś) jak zostaje brak zasięgu za co jest odpowiedzialnych tyle rzeczy co chyba modelów nokii....

nie pisałem tego złośliwie tylko według mnie gra nie jest warta świeczki.....
    po tym co napisałeś nic mi nie przychodzi do głowy co mogłoby pomóc skoro nawet wymiana modułu bt nie pomogła..
  • #5 2909846
    lukasb9
    Poziom 28  
    z brakiem zasiegu juz nieraz sobie radziłem , pozatym chce go naprawic dla własnej satysfakcji... jesli juz nie dla kozysci
  • #7 2910875
    lukasb9
    Poziom 28  
    Witam temat zjechał zupełnie z zalozonego mój nick na allegro to Lukas90 i nadal czekam na jakies fachowe porady... ludzi którzy sobie z bluetoothe-m poradzili, patrzyłem na forach zagranicznych i też lipa maja ten sam problem bez rozwiazania...
  • #8 2911050
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Gdzieś na elektrodzie napisałem sposób jak naprawić BT w 6310i. Musisz poszukać w jakimś temacie.

Odezwij się do mnie na GG to może coś poradzimy :-)

POZDRAWIAM.
    P.S Znalazłem ten temat. Proszę bradzo tu wszystlko jest opisane:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic402397.html
  • #9 2912461
    lukasb9
    Poziom 28  
    no i trace nadzieje na ten telefon, bluetooth zaczoł sie flashowac po postawieniu po raz kolejny flasha na nowe kulki, ale co z tego, teraz cały flash oprócz pm-a wchodzi pieknie ale telefon nie odpala sie nie wchodzi w local mode, podmieniłem po raz drugi moduł bluetooth i dalej lipa telefon milczy.... a wczoraj sie uruchamiał jeszcze.. i elegancko dało sie wgrac pm- a, wszystko grzane kapane czego sie jeszcze mam czepic? rece opadaja...
  • #10 2912569
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    może zimne luty pod uemem :( tylko żo on jest klejony ja miałem tak ża jak delikatnie przygrzałem uem to telefon się zalańczał jak ostygł to znów lipa więc może u cibie po zmianie kości też go troszke podgrzałeś i to mu pomogło tn model jest ciązki przez ten durny klej po BGA :( no i sprawdz jeszcze mjolner bo on też moze mieć wine że koma martwa

Pozdrawiam
  • #11 2912609
    lukasb9
    Poziom 28  
    fajnie ze ktos sie interesuje :) postawiłem mjolnera odnowa, na stere kulki ale sprzwdziłęm pod spodem czy wszystko było ok i było, tu tak jak by ktos sie pytał kiedys :) bez mjolnera telefon sie nie flashuje wcale, bootuje ale nie flashuje, po postawieniu mjolnera i wymianie przy okazji kwarcu tego brazowego bo podobno komus pomogło telefon zachowuje sie tak samo ... flash wchodzi bez pm-a bo niechce tel wejsc w local mode, jak to jest robione? przez linie btemp i bsi? jakos z tego co czytałem to chyba tak napiszcie dokładnie jak i którymi liniami wprowadza sie go w local mode, moze tam cos jest rabniete?, przy okazji mam pewny sposób na wymiane modułu bluetooth, bierzemu dawce nad opalarke grzejemy płyte od spodu, i sciagamy moduł, nasz telefonik rozbrajamy ze starego bluetootha grzejac hotem po jednej krawedzi i wsuwajac delikatnie pensete pod spód az odlezie całosc jest ciezko zagrzac tak zeby pływała, potem plecionka sciagamy cyne z padów pod modułem i na płytce kładziemy ładnie i lutownica smarujac moduł najpier po wszystkich stronach topnikiem jedziemy wokoło wymiana bezproblemowa

Dodano po 5 [godziny] 31 [minuty]:

Dobra Panowie jesli niema wiecej pomysłów to ja daje za wygrana, sprawdziłem własnie takie rzeczy jak zasilanie pamieci VIO i jest ok , przebiegi 32...kHz, jest ok, jakis koło mjolnera 26MHz tez jest ok, wszystko według troubleshootingu nokii no i doszedłem do miejsca gdzie pisze sprawdzic kosc flash i procesor... flash lutowałem juz tyle razy ze jestem pewny ze jest ok i ze stoi jak nalezy, zreszta jest zmieniany, telefon jak nie wchodził w local mode tak nadal nie wchodzi aktualizowałem dctx-a przeinstalowywałem, bezowocnie, boje sie grzac UEM-a bo to klejone zeby mi nie wyskoczyły kulki, co o tym sadzicie czego sie jeszcze czepic? mjolnera na podmiane niemam ale go podnosiłem i nie pomogło, telefon flashuje sie bez problemów ale nie wchodzi w local mode...znikam juz bo siedze na modemie :)
  • #12 2928758
    lukasb9
    Poziom 28  
    dobra Panowie, telefon na smietnik niestety dzis podmieniłem MJOLNERA na napewno dobry i telefon nadal nie wchodzi w local mode, pozostaja juz tylko uem i upp.. co obstawiacie ;)
  • #13 2945520
    satanistik
    Poziom 27  
    Ocena: 762
    widzę ze wy tu się znacie na żeczy:
    ale ja mam troche inny problem - czy można ten moduł bt z tego fona można podpiąć do mikrokontrolera
    może macie schemat lub wyprowadzenia tego modułu.
  • #14 2945753
    slaby6
    Poziom 11  
    Jak się flashuje i nie wchodzi w Local Mode to sprubój flashować z podpiętą ładowarką (Serwis Nokii podobno tak robi :) u mnie to pomagało, a jak nic nie pomoże to na 90% będzie kość pamięci walnięta, załóż nową niezaprogramowaną, potem soft 7.0, PM i liczenie IMEI

Pozdro
  • #15 2957652
    lukasb9
    Poziom 28  
    z ładowarka spróbuje, a co do flasha to podmieniałem i to samo, to nie wina pamieci, na samym poczatku sie właczał nawet, teraz sie tylko flashuje tak mu juz zostało to chyba jednak UEM...
  • #16 2960916
    slaby6
    Poziom 11  
    Ale czy ta pamięć była nowa czy wyciągnieta z innego telefonu, jak to byla uzywka to tez nie bedzie przechodzil AFP (czyt. After Flash Processing). A jezeli byla nowa to ja bym obstawial raczej UPP bo to chyba on sie pierwszy komunikuje z pamiecia a uem jest za zasilanie glownie odpowiedzialny.
    Pozdro
  • #17 2961138
    lukasb9
    Poziom 28  
    zasilania posprawdzałem pewnie nie kazde ale te najwazniejsze wydaja sie byc ok, min zasilanie pamieci, co do kosci flash podmieniałęm na jakas z innego telefonu, telefon nie wchodził w local mode nadal, powinien chyba sie właczyc z pytajnikami? i wyłaczac po 30 sekundach z taka "inna" pamiecia
  • #18 2961236
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Jeśli piszesz, że kom naprawiasz tylko dla satysfakcji to ja chyba brałbym się za klejone. To co możliwe zrobiłeś już wszystko. Najpierw przekulkuj UPP a jak to nie pomoże to UEM. Tylko to mi przychodzi do głowy...

POZDRAWIAM.
    P.S Panowie, najgorsze jest to, że coraz więcej układów będzie klejonych + ta nowa cyna co się topi bardzo ciężko :-(
  • #19 2961355
    slaby6
    Poziom 11  
    Niestety nie zawsze jest tak pieknie musisz wlozyc czysta pamiec wtedy na 99% sie odpali, a z uzywkami to jest roznie raz sie wlaczy raz nie ale w wiekszosci przypadkow sie nie odpali w local mode

Pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z naprawą telefonu Nokia 6310i, który po zakupie był uszkodzony, nie miał zasięgu i nie włączał się prawidłowo. Po wielokrotnym flashowaniu i wymianie modułu Bluetooth telefon nadal nie wchodził w tryb local mode, co uniemożliwiało pełne oprogramowanie. Próby naprawy obejmowały wymianę modułu Bluetooth, podgrzewanie układu MJOLNER, wymianę kwarcu oraz sprawdzanie zasilania pamięci flash i innych komponentów. Sugerowano, że problem może leżeć w układzie UEM lub UPP, które odpowiadają za zasilanie i komunikację z pamięcią. Wskazano również na możliwe zimne luty pod układem UEM, który jest klejony i trudny do naprawy. Flashowanie z podłączoną ładowarką oraz użycie nowej, czystej pamięci flash mogłyby pomóc, jednak w przypadku używanych kości flash problem z local mode często się utrzymuje. Wskazano na trudności związane z klejonymi układami BGA i nową cyną, co komplikuje naprawę. Link do szczegółowego opisu naprawy Bluetooth w 6310i został udostępniony na forum elektroda.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA