logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

6310i staje podczas flashowania na etapie Bluetooth

losiek177 30 Lis 2005 23:27 2006 15
REKLAMA
  • #1 2042408
    losiek177
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Tak jak w temacie, telefon jest po zalaniu, przed proba wymiany softu nie dzialalo menu bluetooth, czyli mozna bylo wejsc do menu ale nie mozna bylo nic zmienic ani ustawic, po probie wrzucenia flasha telefon umarl,
    przy wgrywaniu staje na etapie sprawdzania ( lub flashowania bo nie wiem napewno ) bluetooth i dalej wywala blad, kiedy wylaczysie opcje flashowasnia Bt idzie do konca ale telefon sie nie włacza.
    Czy ktos ma jakis pomysl jak to zrobic??
    Prosze o info
  • REKLAMA
  • #2 2043108
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Witam!
    Więc tak najlepiej to robić to Tornadem lub czymś podobnym. Należałoby zmienić cały soft + PM dla pewności. Jeżeli chodzi o problem Bluetooth to wcale nie musi on być przyczyną flashowania jakims tanim sprzetem. Równie dobrze Tornado może uwalić BT. Aby to naprawić [pisze sposob pod Tornado] trzeba wykonać te czynności:

1. Full erase.
    2. Wgrać pełny soft[najlepiej 7.00] + PM.
    3. Podczas wgrywania softu MUSI być zaznaczona opcja En. BT FL !!
    4. W ramce BT Hw MUSI być zaznaczona opcja New !!
    5. Po flashowaniu zrobić wszystkie resety itp.

Już nie jeden Bluetooth w 6310i w ten sposób podniosłem wieć pomysł jest sprawdzony w 100%.

POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • #3 2043610
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Miałem kiedyś taki przypadek i fizycznie wymieniłem BT z innei 6310i. Po tej operacjii telefon był ok i BT też. Prawda jest taka że nie wiem tylko czy problem lezał w BT czy w tym że przegrzałem przy okazji porządnie całą płytę
  • #4 2085634
    mapigerman
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam,

jezeli chodzi o BT to staralem sie unikac flaszowania tego "magicznego" pudelka kiedy tylko sie dalo...
    Ale przyszla kryska na matyska i dostalem telefon 6310i z krotko trzymajaca bateria... Jak sie okazalo winny byl wlasnie BT - typowy objaw nie dalo sie go ani wlaczyc ani wylaczyc...

Wialem Twisterka i zaczalem meczyc nokie - efekt byl taki ze BT w trakcie flaszowania dawal komunikat ze sie nie moze zflaszowac - ale obszar pamieci BT zostal wymazany...
    W ruch poszedl Hot Air i szybko wymiwnilem na "nowy" tzn dzialajacy z innej sztuki...l Ku mojemu zdziwieniu dziala bez zarzutow, ale... chcialem poprawic dobre na lepsze i zflaszowalem telefon wersja softu 7.00 - efekt wiadomy BT zdechl...
    Malo mnie szlag nie trafil...
    wtedy z pomoca przyszedl schemat kolegi bbxb zamiesczony powyzej, ale... zeby nie bylo tak rozowo okazalo sie ze nie do konca jest tak latwo...
    Otoz... jezeli zaklada sie nowego BT to tym sposobem na 100% da sie to zrobic i smiga, ale kiedy niechcacy jak ja usmiercimy (oczywiscie programowo) takiego BT z odzysku i nie wiemy jaka wersjka softu byla w telefonie z ktorego go wyjelismy polecam troszeczke inna metode - dziala w 100% ALE WARUNEK BT MUSI SIE POPRAWNIE FLASZOWAC NIE MOZE SIE ZATRZYMAC ZANIM NIE NAPISZE: BT FLASHING DONE

Ja korzystam jak wspomnialem z Twistera ale da sie to zrobic na kazdym sprzecie USfx.

1. Full erase.
    2. Wgrać MCU v5.10 (ja na takiej robilem )
    3. Podczas wgrywania softu MUSI być zaznaczona opcja En. BT FL !!
    4. W ramce BT Hw MUSI być zaznaczona opcja OLD !!
    5. Wgrac PPM odpowiedni dla wersji MCU.
    6. Wgrac PM
    7. Zrobić wszystkie resety
    8. Jezeli nie dziala sprobowac jeszcze raz
    9. Jezeli dziala przeflaszowac sobie na dowolna wersje softu z wylaczeniem flaszowania obszaru BT

Dlaczego wgrywam osobno MCU i PMM? Dletego ze w calosci niestety BT, mimo ze sie poprawnie flaszowal nie chcial dzialac. Po takim zabiegu telefonik wstal bez problemu - z dusza na ramieniu uwalilem go specjalnie i po raz drugi postawilem bez problemu.

Mam nadzieje ze ten dosc przydlugawy opis jednak do czegos sie przyda - w koncu problem z BT w 6310i jest tak stary jak ten telefon...

Pozdrawiam i zycze jak najmniej "sinych" od martwego BT :)

A Wszystkim z okazji zblizajacych sie Swiat - Wszystkiego Snieznego :D
  • #5 2087903
    DJOstry
    Poziom 25  
    Ocena: 65
    witam.
    Mam ten sam problem z BT, kiedys podczas flashowania padl sobie, nie mogłem dać rady z flashowaniem jego. Tornado, Gryffin, JAF nie daje rady przefleszować go, teraz nawet dałem wersję 5.10 i opcją "old" ale i to nie pomaga ( robię wg Twojego opisu ). Chyba bedzie wymiana jego, tylko jeszcze nie wymieniałem w tym fonie BT, która to kosta, to nie jest metalowy duży ekran ? Acha..jak masz PM'a to mozesz podesłać. Musze ją wygrzebać z szafy bo lezy juz pół roku.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2089184
    gonti
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    tak to ten duzy prostokatny ekran wymiana jest bajecznie prosta. pmy masz na supporcie boxa
  • #8 2089248
    losiek177
    Poziom 16  
    Kolego Gonti, twierdzisz ze wymiana Bt jest bajecznie prosta, wiec prosze Cie opisz mi jak wymienic Bt bo probowalem i tylko zepsulem Bt z innej plyty bo wwszystko sie rozpadlo, za chiny nie chcialo sie podniesc a niby cyna rozpuscila sie wszedzie, byc moze mam juz stara paste do lutowania, bo niegdys byla rzadsza a teraz troche ztwardniala, moze to jest przyczyna.....
    Dodam ze ustawiam wydmuch na 2,3 i temp na 305
  • #9 2091846
    lackyluck
    Poziom 21  
    a jak robisz full erase to telefon nie gubi imeia??
  • #10 2092257
    mapigerman
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam...

DJOstry:

Ja ustawiam temperature ok. 350 i nadmuch na 5 w 8-mio stopniowej skali... Niestety nie mam odczytu ustawionych parametrow na swoim HA i to co podaje jest z doswiadczenia i dokonanych kiedys pomiarow zewnetrznym termometrem.

losiek177:

Wymiana nie jest prosta ale tez nie jest bardzo skmplikowana...
    Przede wszystkim BT nalezy przed wylutowaniem jak i wlutowaniem przygotowac...tzn, trzeba z niego sciagnac ekran (chodxi mi juz o sam modul BT - nie schodzi latwo ale spokojnie i delitatnie a pojdzie.
    Troche topnika nalozyc wokol niego nalozyc i GRZAC PLYTE OD SPODU - nie polecam grzania modulu od gory gdzyz sie rozpadnie przy probie podniesienia a na domiar zlego sa tam dwa uklady ktore sa klejone i wyskocza na 95% spod nich kulki...
    Grzejesz plyte od spodu i podosisz BT delikatnie najlepiej pinceta z zagietymi koncami ku srodkowi. - to wylutowanie.
    A wlutowanie tak samo tyle ze kladziesz BT na topniku i grzejaesz rowniez od spodu. Ewentualnie jak sie przesunie to go trzeba skorygowac.
    Jedna drobna uwaga... grzac plyte od spodu ale z glowa... zeby nie spuchla... bo wtedy to juz pozamiatane.
    A pozniej juz tylko zostaje sprawdzic czy dziala :)

lackyluck:
    funkcja ERASE nie powoduje wymazania IMEIa z telefonu. Kasuje ona zawartosc PM-a bez ktorej telefon sie wlaczy ale nie bedzie mial zasiegu.

Pozdrawiam...
  • #11 2092357
    losiek177
    Poziom 16  
    Witam
    Z BT bede musial poczekac bo narazie nie mam zadnego, ale mam inny problem poniewaz przeflashowalem telefonik bez flashowania BT i owszem wlacza sie, ale ImEI to ????????????????, i teraz mam pytanie czy moge zmienic IMEI spod Tornado i jesli tak to w jaki sposób?? ( Flashuje u kolegi bo swojego tornadka sie nie dorobilem ale on takze nie wie jak wpisac IMEI wiec pytam )
    Mam flasher dejana i Mbusa do 6210 jesli to coś da, moze mbusem moge zmienic jakos imei??

Drugie pytanie to jak grzac zeby plyta nie spuchla?? kiedy to wyczuc ze juz ma dosc?? ustawic temp na 350 i wydmuch na max??

Mam chinskie HA i tam wydmuch na 5 to chyba juz max...... i czy grzac bez redukora??
  • #12 2092518
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Jeśli IMEI ma postać ????????? i nie jest uszkodzony UEM to wystarczy wgrać rpl przeliczony z ask.
    Wydaje mi się że temp.350st jest nieco za wysoka, ja grzeję max 320 nadmuch 4 (NET 852), od spodu.
  • #13 2263180
    losiek177
    Poziom 16  
    Mam najprawdopodobniej uszkodzony UEM
    Nie jestem jeszcze wystarczajaca wprawiony w wylutowywanie klejonych ukladow.

Temat zakonczony

Serdecznie dziekuje za pomoc!!

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 2786169
    MasterJapko
    Poziom 15  
    1st Boot Ok, DCT4, UPP: 0120
    Fl0: 0x01000000-0x017FFFFF,0001257E,Amd 29BDS643GT
    Algorithm: u_amd_b.fia, Ver: 4.52.0
    Algorithm Ok, MSID: 845BF08D6E40E40460ABB84CCB
    Decoded MSID: DC74BAE9-004EC5A7-A8000000
    Encoded FAID: A7545865-071695F8-D200623D
    Area1: 0x01000000-0x0100FFFF Erased, Time: 00:00
    Area2: 0x01010000-0x015CFFFF Erased, Time: 01:02
    Area3: 0x016B0000-0x017EFFFF Erased, Time: 00:15
    BT MCM (26) Image Found & Skipped: 1211
    Write Error: 25_8
    Process Failed, Repowering Mobile

Nie dzialaja te wasze solucje:/
  • #15 3323460
    sobekas
    Poziom 11  
    Witam, a jak sie robi ten .rpl dla noki z IMEI-m ?????????????????? własnie takim?.....można samemu przy pomocy tornado z HWK czy nie?...

pozdrawiam..
  • #16 3323832
    MasterJapko
    Poziom 15  
    robisz ask dajesz do przeliczenia na rpl i wgrywasz

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Nokia 6310i po zalaniu ma uszkodzony moduł Bluetooth, który uniemożliwia poprawne flashowanie oprogramowania. Próby wgrywania softu zatrzymują się na etapie Bluetooth, a wyłączenie opcji flashowania BT pozwala na zakończenie procesu, lecz telefon się nie uruchamia. Rozwiązania obejmują pełne wymazanie pamięci (full erase), wgranie pełnego softu (najlepiej wersji 7.00) wraz z PM, z zaznaczeniem opcji "En. BT FL" i ustawieniem "BT Hw" na "New". Wymiana modułu Bluetooth jest często konieczna, gdyż uszkodzony BT może powodować błędy flashowania i problemy z IMEI. Moduł BT to duży, prostokątny ekran lutowany do płyty głównej, którego wymiana wymaga podgrzewania płyty od spodu za pomocą hot air (zalecana temperatura około 320-350°C, nadmuch 4-5 w skali 8-stopniowej). Przy wylutowywaniu i wlutowywaniu modułu należy stosować topnik i delikatne narzędzia, aby nie uszkodzić układów i kulek lutowniczych. Po flashowaniu bez BT telefon może mieć uszkodzony UEM i utracić IMEI, który można przywrócić poprzez wgranie pliku RPL wygenerowanego z pliku ASK za pomocą narzędzi takich jak Tornado z HWK. W przypadku uszkodzonego UEM naprawa jest trudniejsza i może wymagać wymiany układu. Próby flashowania z użyciem różnych programatorów (Tornado, Gryffin, JAF) często nie rozwiązują problemu bez wymiany modułu BT.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA