Witam,
jezeli chodzi o BT to staralem sie unikac flaszowania tego "magicznego" pudelka kiedy tylko sie dalo...
Ale przyszla kryska na matyska i dostalem telefon 6310i z krotko trzymajaca bateria... Jak sie okazalo winny byl wlasnie BT - typowy objaw nie dalo sie go ani wlaczyc ani wylaczyc...
Wialem Twisterka i zaczalem meczyc nokie - efekt byl taki ze BT w trakcie flaszowania dawal komunikat ze sie nie moze zflaszowac - ale obszar pamieci BT zostal wymazany...
W ruch poszedl Hot Air i szybko wymiwnilem na "nowy" tzn dzialajacy z innej sztuki...l Ku mojemu zdziwieniu dziala bez zarzutow, ale... chcialem poprawic dobre na lepsze i zflaszowalem telefon wersja softu 7.00 - efekt wiadomy BT zdechl...
Malo mnie szlag nie trafil...
wtedy z pomoca przyszedl schemat kolegi
bbxb zamiesczony powyzej, ale... zeby nie bylo tak rozowo okazalo sie ze nie do konca jest tak latwo...
Otoz... jezeli zaklada sie nowego BT to tym sposobem na 100% da sie to zrobic i smiga, ale kiedy niechcacy jak ja usmiercimy (oczywiscie programowo) takiego BT z odzysku i nie wiemy jaka wersjka softu byla w telefonie z ktorego go wyjelismy polecam troszeczke inna metode - dziala w 100%
ALE WARUNEK BT MUSI SIE POPRAWNIE FLASZOWAC NIE MOZE SIE ZATRZYMAC ZANIM NIE NAPISZE: BT FLASHING DONE
Ja korzystam jak wspomnialem z Twistera ale da sie to zrobic na kazdym sprzecie USfx.
1. Full erase.
2. Wgrać MCU v5.10 (ja na takiej robilem )
3. Podczas wgrywania softu MUSI być zaznaczona opcja En. BT FL !!
4. W ramce BT Hw MUSI być zaznaczona opcja OLD !!
5. Wgrac PPM odpowiedni dla wersji MCU.
6. Wgrac PM
7. Zrobić wszystkie resety
8. Jezeli nie dziala sprobowac jeszcze raz
9. Jezeli dziala przeflaszowac sobie na dowolna wersje softu z wylaczeniem flaszowania obszaru BT
Dlaczego wgrywam osobno MCU i PMM? Dletego ze w calosci niestety BT, mimo ze sie poprawnie flaszowal nie chcial dzialac. Po takim zabiegu telefonik wstal bez problemu - z dusza na ramieniu uwalilem go specjalnie i po raz drugi postawilem bez problemu.
Mam nadzieje ze ten dosc przydlugawy opis jednak do czegos sie przyda - w koncu problem z BT w 6310i jest tak stary jak ten telefon...
Pozdrawiam i zycze jak najmniej "sinych" od martwego BT
A Wszystkim z okazji zblizajacych sie Swiat - Wszystkiego Snieznego