logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć się z falownikiem SUN2000 przez aplikację FusionHome?

waldek8358 02 Cze 2022 09:42 4698 12
  • #1 20044683
    waldek8358
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Cześć wszystkim...

Na kilku postach, czytałem, że można połączyć się z falownikiem SUN2000 używając aplikacji FusionHome...ale poza uwagą "[...]jak Instalator nie zmienił hasła.[...]" ....nie do końca wiem jak to zrobić (wiem jak to się robi w FusionSolar a tu nie wychodzi mi )....
    Postępuję tak :

-wylogowuję się z FusionSolar
    -wyłączam transmisję danych w smartphonie
    -wyszukuję sieć falownika
    -w miejscu "Użytkownik" wpisuję SSID czyli SUN2000-HV20400....itd) (zamiast skanowania kodu QR)
    -w miejscu hasła, wpisuję to, które jest domyślnie ustawione (00000a) lub też to, które sam utworzyłem po rejestracji przez instalatora...
    - i za każdym razem ....nic...!
    Na krótko pojawia się info o sieci, haśle, czy też o nazwie użytkownika.... zmieniam, więc sieć na tą z mojego rutera i dalej nic.

Czy postępuję dobrze, czy może powinienem utworzyć nowy profil...? czyli rozpocząć od kliku na "New user"...? Próbowałem, ale nie rozumiem tego co tam w info podają...

- pierwszy screen to Power Monitor i komenda "włącz monitor do sieci i czekaj 60 sek
    - następnie mam przytrzymać przycisk do momentu usłyszenia "beep" i wtedy utworzy się tymczasowa sieć WiFi
    - Co to jest te "POWER MONITOR"...?

Czy mógłby ktoś z Was pomóc mi w tym..? Proszę...

Pozdrawiam
  • #2 20044757
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 999
    Jeżeli chcesz się zalogować przez sieć WiFi falownika to wskazujesz SSID i wpisujesz hasło podane na naklejce z boku falownika, SSID też jest tam podane.

Jeżeli natomiast chcesz się zalogować przez apkę SUN2000 i to niezależnie czy tą, która jest w Fusion Solar, czy autonomiczna to musisz być w zasięgu domowego WiFi.
    Ta sieć musi też być ustawiona na falowniku, robi się to podczas pierwszej konfiguracji, następnie łączysz się w apce SUN 2000 z tą właśnie siecią, następnie logujesz się do falownika, login jest z automatu, hasło to 00000a, oczywiście jak instalator go nie zmienił.
  • #3 20044811
    jhahamer
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    rokbok napisał:
    Jeżeli chcesz się zalogować przez sieć WiFi falownika to wskazujesz SSID i wpisujesz hasło podane na naklejce z boku falownika, SSID też jest tam podane.

Jeżeli natomiast chcesz się zalogować przez apkę SUN2000 i to niezależnie czy tą, która jest w Fusion Solar, czy autonomiczna to musisz być w zasięgu domowego WiFi.
    Ta sieć musi też być ustawiona na falowniku, robi się to podczas pierwszej konfiguracji, następnie łączysz się w apce SUN 2000 z tą właśnie siecią, następnie logujesz się do falownika, login jest z automatu, hasło to 00000a, oczywiście jak instalator go nie zmienił.

Tak jak kolega @rokbok napisał, zgodnie z instrukcją:
    Hasło początkowe z siecią WLAN falownika to Changeme.
    By zalogować się w aplikacji FusionHome jako installer. Początkowe hasło to 00000a
  • #4 20045007
    waldek8358
    Poziom 4  
    Cześć..

Próbowałem na różne sposoby, które można zobaczyć na załączniku i nadal bez zmian...nie mogę się zalogować..
    Na filmie widać połączenie WiFi w sieci falownika oraz metody łączenia :

- SSID (SUN2000-HV2040026044), Hasło: Changeme - no success !
    - SSID (SUN2000-HV2040026044), Hasło: 00000a - no success !
    - Installer Hasło 00000a - no success !

Pozdrawiam

Gdyby się film nie ładował, podaję bezpośredni link:
    https://filmy.elektroda.pl/22_1654169028.mp4
  • #6 20045093
    waldek8358
    Poziom 4  
    Robyn212 napisał:

@robyn...
    Dziękuję za linka....Mam tą aplikację i łączę się z falownikiem bez żadnych problemów. Tu na forum czytałem kilka postów "promujących" apkę FusionHome. Chciałem za jej pomocą połączyć się z falownikiem aby porównać zapisy danych .
    Coś mi się nie chce wierzyć we wskazania FusionSolar. Wydaje mi się , że podaje za duże uzyski (choć z tego akurat mógłbym się cieszyć...
    Nie wiem jaką pamięć zapamiętywania danych ma FusionHome ale FusionSolar ma jedynie do marca (oczywiście w moim przypadku....
    Swoja aplikację na telefon aktywowałem dwa lata od podłączenia całej instalacji fotowoltaicznej i teraz nie bardzo rozumiem dlaczego nie mam podglądu na wszystkie dane z całego okresu , co w moim przypadku jest od września 2020.
    Nie rozumiem też dlaczego połączenie z falownikiem pozwala mi na podgląd danych wstecz o dwa miesiące a w telefonie tylko do daty aktywacji kiedy to mój instalator założył mi konto...
    I dlatego zależało mi na tym abym przynajmniej spróbował porównać te dwie aplikacje...

Pozdrawiam
  • #7 20045117
    rokbok
    Poziom 40  
    @waldek8358, po pierwsze, czy masz na falowniku ustawioną sieć WiFi taką jaką masz w domu.
    Jeżeli tak to w apce SUN 2000 wskazujesz tą sieć, poniżej kolejne posunięcia po uruchomieniu SUN 2000, tak jest na fonie z andkiem.

Pierwszy ekran, jeżeli fon nie jest połączony z Twoim WiFi

Drugi ekran wybierasz swoje WiFi

Trzeci ekran klikasz na Zaloguj się, pojawi się czwarty ekran do logowania, Login z automatu Instaler/Instalator, hasło 00000a, tak jest na smartfonie z androidem.

• #8 20045131
    Robyn212
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    waldek8358 napisał:
    Robyn212 napisał:

@robyn...
    Dziękuję za linka....Mam tą aplikację i łączę się z falownikiem bez żadnych problemów. Tu na forum czytałem kilka postów "promujących" apkę FusionHome. Chciałem za jej pomocą połączyć się z falownikiem aby porównać zapisy danych .
    Coś mi się nie chce wierzyć we wskazania FusionSolar. Wydaje mi się , że podaje za duże uzyski (choć z tego akurat mógłbym się cieszyć...
    Nie wiem jaką pamięć zapamiętywania danych ma FusionHome ale FusionSolar ma jedynie do marca (oczywiście w moim przypadku....
    Swoja aplikację na telefon aktywowałem dwa lata od podłączenia całej instalacji fotowoltaicznej i teraz nie bardzo rozumiem dlaczego nie mam podglądu na wszystkie dane z całego okresu , co w moim przypadku jest od września 2020.
    Nie rozumiem też dlaczego połączenie z falownikiem pozwala mi na podgląd danych wstecz o dwa miesiące a w telefonie tylko do daty aktywacji kiedy to mój instalator założył mi konto...
    I dlatego zależało mi na tym abym przynajmniej spróbował porównać te dwie aplikacje...

Pozdrawiam

Ale to chyba nie ta aplikacja fusion home. Huaweiowej aplikacji nie znajdziesz w sklepie play. Odkop tematy o aplikacji fusion solar i przeczytaj od początku, były wrzucane różne wersje.
  • #9 20045266
    waldek8358
    Poziom 4  
    Robyn212 napisał:
    Ale to chyba nie ta aplikacja fusion home. Huaweiowej aplikacji nie znajdziesz w sklepie play.

...mam telefon Honor 9 z Huawei i a tam jest Huawei galery (odpowiednik Sklep Google) i ściągnąłem bez problemu...
    a pisałem o FusionSolar...
    FusionHome chciałem porównać z zapisanymi w pamięci danymi mojej instalacji fotowoltaicznej ale nie udało mi się zalogować...
    Widzę, że kolega @Robo_k podaje mi to samo rozwiązanie dotyczące FusionSolar a nie FusionHome

Pozdrawiam
  • #10 20045280
    rokbok
    Poziom 40  
    waldek8358 napisał:
    Widzę, że kolega @Robo_k podaje mi to samo rozwiązanie dotyczące FusionSolar a nie FusionHome

Nigdzie nie napisałem że masz się logować za pomocą Fusion Solar, przez Fusion Solar nie zalogujesz się do falownika, chyba że za pomocą wbudowanego SUN2000, do Fusion Home logujesz się tak jak do SUN2000, tylko ekrany apki się trochę różnią.

Reasumując, coś robisz źle skoro nie możesz się zalogować.
  • #11 20045669
    waldek8358
    Poziom 4  
    rokbok napisał:
    przez Fusion Solar nie zalogujesz się do falownika, chyba że za pomocą wbudowanego SUN2000, .

....i tak właśnie jest. Mam wbudowaną apkę SUN2000, sorry ale dopiero teraz to zauważyłem...Myślałem, że nazwa SUN2000-6KTL-M0 na górnej belce to nazwa mojej sieci a to nazwa tej apki SUN2000..

Wszystko ok...sorry jeszcze raz.
    Tak prawdę mówiąc, teraz po zalogowaniu odnalazłem zapisy z historii, ale mam dziwne uczucie , że coś jest nie tak...
    Fotowoltaikę zakładałem we wrześniu 2020 i taki zapis odnalazłem.
    Zapis z roku 2021 równał się 0 ..? !
    Zapis z roku bieżącego jest ok....
    ale co najdziwniejsze , że pojawia się też zapis z roku 2019 (gdzie każdy miesiąc równa się 0,00) cały rok to 7256,68 kWh, a jak pisałem kupiłem cały sprzęt w roku 2020...Co to może znaczyć..? Czyżby instalator sprzedał mi już wcześniej używany falownik..? Co o tym można sądzić..?
    Pozdrawiam

• #12 20045693
    rokbok
    Poziom 40  
    waldek8358 napisał:
    ale co najdziwniejsze , że pojawia się też zapis z roku 2019 (gdzie każdy miesiąc równa się 0,00) cały rok to 7256,68 kWh, a jak pisałem kupiłem cały sprzęt w roku 2020...Co to może znaczyć..? Czyżby instalator sprzedał mi już wcześniej używany falownik..? Co o tym można sądzić..?

W statystykach Cykl życia u mnie też jest taki bubel, pokazuje produkcję z 2019 r, rok 2021 z produkcją 0, a mam instalację od sierpnia 2020 r, przełącz na Rok i sprawdzaj poszczególne lata, u mnie się zgadza.
  • #13 20045818
    waldek8358
    Poziom 4  
    rokbok napisał:
    waldek8358 napisał:

W statystykach Cykl życia u mnie też jest taki bubel, pokazuje produkcję z 2019 r, rok 2021 z produkcją 0, a mam instalację od sierpnia 2020 r, przełącz na Rok i sprawdzaj poszczególne lata, u mnie się zgadza.

... masz rację. Sprawdzałem i w zakładce "Rok" jest ok...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o problemach z połączeniem się z falownikiem SUN2000 za pomocą aplikacji FusionHome. Kluczowe kroki obejmują wylogowanie się z FusionSolar, wyłączenie transmisji danych w smartfonie, wyszukiwanie sieci falownika oraz wprowadzenie odpowiednich danych logowania (SSID i hasło). Wiele osób podkreśla, że hasło domyślne to "00000a" lub "Changeme". Pojawiają się również wątpliwości dotyczące danych historycznych w aplikacji, które mogą być nieprawidłowe. Użytkownicy sugerują, że aplikacja SUN2000 może być bardziej odpowiednia do logowania niż FusionHome.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA