logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] TP-Link DECO M4 Mesh wifi - czy poprawi się zasięg ?

tebich 02 Cze 2022 10:40 4410 10
REKLAMA
  • #1 20044749
    tebich
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam. Chce sobie usprawnic siec wifi w domu. Wszyscy chwala sobie to rozwiazanie mesh. Obecnie mam zamontowany router na parterze od dostawcy internetu i drugi pociagniety lanem na pietro, ale sa to jakies stare routery i ta siec kuleje. Pytanie czy jak podlacze oba urzadzenia jako AP, to czy wifi ktore wysyla router jest widoczne jako kolejne wifi czy wszystkie 3 urzadzenia dzialaja pod jedna nazwa wifi ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20044771
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    tebich napisał:
    Witam. Chce sobie usprawnic siec wifi w domu. Wszyscy chwala sobie to rozwiazanie mesh. Obecnie mam zamontowany router na parterze od dostawcy internetu i drugi pociagniety lanem na pietro, ale sa to jakies stare routery i ta siec kuleje. Pytanie czy jak podlacze oba urzadzenia jako AP, to czy wifi ktore wysyla router jest widoczne jako kolejne wifi czy wszystkie 3 urzadzenia dzialaja pod jedna nazwa wifi ?

Jakie oba urządzenia masz na myśli? M4 i jakiś stary router? Będą miały takie nazyw jakie im ustawisz. Jak chcesz skorzystać z dobrodziejstwa sprawnego przełączania pomiędzy punkatami dostępowymi to musisz się pozbyć jakiegoś starego routera i wstawić 2 albo 3 razy wspomniane M4. Inaczej nici z roamingu. Jak pomieszasz rózne urzązenia, to nawet jak nazwę ustawisz taką saą, to szybkiego przełączania nie będzie.
  • #4 20044799
    tebich
    Poziom 9  
    Jak bede w domu to porobie te testy. Tak chodzi mi o to ze wygladalo by to tak: internet kablem do routera TL-WR940N ktory tez bedzie nadawal wifi, z routera kablem na pietro do M4 i kolejny bezprzewodowo M4. Czy ma to sens czy musze tylko M4 zostawic a pozbyc sie routera ?
  • REKLAMA
  • #5 20044808
    m.jastrzebski
    tebich napisał:
    Jak bede w domu to porobie te testy. Tak chodzi mi o to ze wygladalo by to tak: internet kablem do routera TL-WR940N ktory tez bedzie nadawal wifi, z routera kablem na pietro do M4 i kolejny bezprzewodowo M4. Czy ma to sens czy musze tylko M4 zostawic a pozbyc sie routera ?

CZegoś nie kumam. Piszesz, że nie jesteś zadowolony z sieci WiFi a chcesz zostawić ten router z któego nie jesteś zadowolny?
    Pomiędzy M4 a WR940 nie będzie szybkiego przełączania. Przejdziesz koło niego, złapie Ci sygnał, połączy się i będzie trzymał do końca, nawet jak staniesz koło M4.

Jak ma być dobrze, to z głównego routera od dostawcy połączenie kablami do każego M4. Dwóch, 3 czy ilu tam potrzebujesz.
    Jak ma być gorzej to M4 gadają między sobą radiowo. A to wtedy będzie działąć tak dobrzem jak dobry link będą miały radiowy między sobą. A tego Ci forum nie powie. Jak postawisz jeden M4 na parterze, drugi na piętrze za grubym stropem, to połącenie między nimi będzie słabe, i będzie to kulało.
  • #6 20044902
    tebich
    Poziom 9  
    A moge pominac router od dostawcy i M4 podlaczyc jako router na parterze i na pietro drugim kablem ?
  • #7 20044908
    m.jastrzebski
    tebich napisał:
    A moge pominac router od dostawcy i M4 podlaczyc jako router na parterze i na pietro drugim kablem ?

A jaka technologią masz ten internet dostarczony? Śwaitłowód, WiFI, kabel miedziany? Zazwyczaj router dostawcy jest nie do ruszenia, bo realizuje taki czy inny sposób autoryzacji dostępu do sieci.
  • #8 20044928
    tebich
    Poziom 9  
    A co gdy ten router od dostawcy tez nadaje wifi ? Powinienem je wylaczyc czy jak to zrobic najlepiej ?
  • #9 20044956
    m.jastrzebski
    tebich napisał:
    A co gdy ten router od dostawcy tez nadaje wifi ? Powinienem je wylaczyc czy jak to zrobic najlepiej ?

Nie mam najmniejszego pojęcia! Ba nikt tu nie będzie miałpojęcia. Nie zrobiłeś testu sugerowanego w puscie nr 2, wiec nie waidomo czy sieć kuleje w powodu zbyt niskiego poziomu sygnału czy zakłóceńod sąsiada. Nie zdefiniowałeś też "kuleje".

Pytasz też o M4. OPisałem jak generalnie powinno być skonfiguropwane do możliweie najlepszego działania i że mieszanie z innymi urządzeniami nie będzie optymalne i niw wykorzysta możliwości M4.
  • REKLAMA
  • #10 20044985
    KOCUREK1970
    Ocena: 5398
    @tebich
    Nie wiem czy Kolega ma świadomość, ale sam zadając pytanie uzyskujesz odpowiedź.
    Natomiast ja widzę co najmniej trzy zadane Tobie pytania, na które w ogóle nie udzieliłeś odpowiedzi.
    Prosiłbym o udzielenie odpowiedzi na zadane pytania, bo za chwilę się okaże, że temat będzie miał trzy strony, a Ty gdzieś dalej rzucisz odpowiedzią, która spowoduje, że po tym czasie cały temat wróci do początku.

Jeśli gdziekolwiek pada pytanie, proszę o możliwie odpowiadać na bieżąco, bo tylko wtedy cały obraz sytuacji staje się klarowny.

Natomiast co do sprzętów operatorów, 99% z nich, nie zezwala na zamianę/podmianę swojego sprzętu.
    Sprawa następna, z doświadczenia wiem, że o ile systemy mesh się sprawdzają, to by skutecznie działały musi być ich odpowiednia ilość. Najczęściej jest tak, że stosuje się je w ilości co najmniej dwie sztuki na kondygnację.
    Wymagania co do sieci rosną, ludzie chcą coraz szybciej/wydajniej na wifi, ale skończyły się już czasy, że można było to zrobić tanim kosztem.
    Ceny sprzętu sieciowego, jakie obserwuje od jakiegoś czasu są absurdalne.
    Dlaczego o tym wspominam, bo może się okazać że na cały dom/mieszkanie, będziesz potrzebował punktów mesh od 4 do 6, a może nawet i więcej.
    Ile realnie będziesz potrzebował też ci nikt zdalnie nie powie, bo to wyjdzie dopiero u Ciebie na miejscu.
  • #11 20543774
    tebich
    Poziom 9  
    Kupilem wifi mesh, 3 punkty dostepowe, dziala to o niebo lepiej jak 2 routery. Polecam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na poprawę zasięgu sieci WiFi w domu, rozważając zastosowanie systemu mesh TP-Link DECO M4. Obecnie korzysta z dwóch starych routerów, co powoduje problemy z jakością sygnału. W dyskusji podkreślono, że dla optymalnego działania systemu mesh, zaleca się podłączenie M4 bezpośrednio do głównego routera dostawcy, a nie mieszanie go z innymi urządzeniami. Użytkownicy sugerują, że najlepsze rezultaty osiągnie się, eliminując stary router i stosując co najmniej dwa punkty dostępu M4 na kondygnację. Wspomniano również o konieczności przeprowadzenia testów sygnału, aby zidentyfikować źródło problemów z siecią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA