logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Deco M4 Mesh - zrywanie połączeń, niska prędkość internetu 4 Mbps

klon2015 15 Sie 2024 23:45 2061 2
REKLAMA
  • #1 21192516
    klon2015
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam
    Zakupiłem cudowny sprzęt Deco M4 Mesh, trzy urządzenia mam w domu, światłowód na parterze i po kablu podłączyłem Matkę na piętrze, kolejne dwa nadajniki i niby internet jest, ale zrywa połączenia, w aplikacji pokazuje prędkość 4 Mbs.

Pomoże ktoś, jak z tym cudem postąpić?
  • REKLAMA
  • #2 21192663
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Rysunek ze ścianami i odległościami mógłby pomóc. Opis też taki sobie. Masz jakiś router na dole i kablem na górze podłączyłeś coś co nazywasz matką, a dwa punkty działają bezprzewodowo? Na dole też masz wifi? SSID na górze i na dole inne? Jakie ustawienia sieci są na routerze i kolejnym routerze matce lub w jakim trybie pracuje matka? Ogólnie musisz dać z siebie coś więcej by uzyskać pomoc. Wnioskuję, że urządzenia mogą wcale nie korzystać z Deco, albo całość jest źle skonfigurowana.
  • #3 21193374
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2503
    klon2015 napisał:
    jak z tym cudem postąpić?

Jak z każdym access pointem. Wszystkie jednostki połączyć przewodem. Zadbać, żeby między nadajnikiem a klientem nie było więcej jak jedna średniej grubości ściana (lub max dwie cienkie). Na sprzęcie od operatora wyłączyć WiFi.
    Tryb pracy Deco w zależności od tego co dał Ci operatora. Jeśli masz router (pamiętać, że router nie ma ABSOLUTNIE NIC wspólnego z WiFi), to wszystkie Deco jako AP, jeśli operator się zgodzi, to przestawić jego sprzęt w bridge (lub użyć ONT) a wtedy główne Deco ustawić w tryb routera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA