logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się włącza i wyłącza: Diagnostyka usterki, wymiana podzespołów (i5 3570, GA-B75-D3V)

oazaspokoju__ 02 Cze 2022 15:36 354 2
REKLAMA
  • #1 20045188
    oazaspokoju__
    Poziom 3  
    Witam! Pewnego wieczoru wyłączyłem komputer jak zawsze, rano gdy próbowałem go uruchomić on włączył się dosłownie na sekundę, wyłączył i zaczął powtarzać tę czynność w nieskończoność.

Rozpocząłem diagnozowanie usterki, wyjąłem ramy, jedną kość, drugą i ten sam problem.
    Wyjąłem kartę graficzną, z ramami i bez - ten sam problem.
    Zostawiłem sam procesor z ramami i bez - ten sam problem.
    Wymieniłem zasilacz na drugi w celu diagnostyki - ten sam problem.
    Wymieniłem procesor na starszy model podejrzewając że on padł - ten sam problem.
    Diota zaświeca się w komputerze na pomarańczowo na sekundę i gaśnie, wiatraki się kręcą normalnie i gasną. Bardzo proszę o pomoc :(( możliwe że płyta główna padła? Wydaje mi się że nie bo kurcze krótko ją mam i normalnie śmigała.

SPECYFIKACJA:

RAM: DDR3 4GB GOODRAM / DDR3 8GB HYPER X
    PROCESOR: INTEL CORE I5 3570
    KARTA GRAFICZNA: R7 200 SERIES RADEON
    ZASILACZ: POWER ™ 230V
    PŁYTA GŁÓWNA: GIGABYTE GA-B75-D3V

Dodano po 33 [minuty]:

Odłączyłem wszystko zostawiając tylko procesor + chłodzenie / nie odłączałem wcześniej dysków i beeper zakomunikował o braku ramow, dołożyłem kość w pierwszy slot i komputer uruchomił się już na nieco dłużej i wyłączył spowrotem jak by nie miał po prostu z czego wczytać dysku, podłączyłem jeden dysk i błąd się powtórzył (dysk z systemem), podłączyłem drugi dysk i komputer znowu uruchomił się na chwilę i wyłączył. Czy to może być wina dysków?
  • REKLAMA
  • #2 20045298
    Fallouciarz
    Poziom 22  
    Ocena: 35
    Sporo czynności wykonałeś, kolejnym krokiem polecałbym podmiankę zasilacza na inny, nawet na chwilę pożycz od kolegi/sąsiada etc :)

A propos zasilacza to mógłbyś podać dokładniejsze dane...
  • #3 20045303
    oazaspokoju__
    Poziom 3  
    Problemem okazała się karta graficzna, musiałem przejść bardzo długą drogę zanim doszedłem do tego haha, czy jest to możliwe że się spaliła czy coś? bios sygnalizuje błąd karty graficznej jednym długim piknieciem i dwoma krótkimi - karta graficzna też kręci wiatrakiem jak szalona, nigdy jej w takim trybie ekstremalnych obrotów nie widziałem.

- po odłączeniu karty graficznej komputer włącza się bez problemu na zintegrowanym układzie graficznym
REKLAMA