logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie TP-Link TL-WA850RE do Huawei B818-263: problem z rozszerzaniem sieci Wi-Fi

techmariner 03 Cze 2022 17:37 672 2
REKLAMA
  • #1 20046615
    techmariner
    Poziom 10  
    Witam,

Posiadam ruter Huawei b818-263. Próbujemy podlączyć do niego wifi extender TP-Link tl-wa850re. Po 'sparowaniu' extendera z rozszerzaną siecią dzieją się dziwne rzeczy: przez moment mój smartfon jest połączony z siecią extendera, próba połączenia komputera albo się nie udaje albo udaje na chwilę, ale generalnie nie ma internetu, po chwili żadne z urządzeń nie jest w stanie podłączyć się do tej sieci. Odległość nie ma znaczenia.

Połączenie wykonuję za pomocą apki androidowej Tether.

Sądziłem, że coś jest nie tak z extenderem, ale po pierwsze działał z poprzednim ruterem a po drugie działa z innym ruterem (internet z 'kablówki'). Piszę tego posta z sieci która została rozszerzona przez tp-linka.

Czy ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak z rozszerzeniem zasięgu b818-263? Czy to możliwe, że są jakieś problemy związane z kompatybilnością? Sądziłem, że takie rzeczy są ustandaryzowane. Przejrzałem na szybko ustawienia rutera ale nie widzę tam nic podejrzanego. Może ktoś ma jakiś pomysł czego szukać lub ewentualnie jak to dalej rozwiązywać? Zakładam, że kwestia modemu w ruterze (mobilny, kablówka) raczej nie powinny mieć znaczenia. Wifi w b818 śmiga bez problemu, tylko potrzebujemy je rozszerzyć na inne pomieszczenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20047860
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2521
    techmariner napisał:
    Czy to możliwe, że są jakieś problemy związane z kompatybilnością?

To nawet znak szczególny działania wszelkich repeaterów. Jak ma być zbyt tanio i prosto to nie może być dobrze.

techmariner napisał:
    Sądziłem, że takie rzeczy są ustandaryzowane.

Z grubsza są, ale producenci mają swoje wdrożenia

techmariner napisał:
    Może ktoś ma jakiś pomysł czego szukać lub ewentualnie jak to dalej rozwiązywać?

Wykasować zapamiętane sieci bezprzewodowe i wszelkie dodatkowe syf aplikacje. Korzystać z Androidowego manedżera połączeń WiFi. Sprawdzić działanie na innych telefonach lub laptopach.

No i najbardziej oczywistą porada, choć pewnie nie oczekiwana przez Ciebie - zbudować sieć z zachowaniem minimum zasad poprawności i sztuki. Czyli od routera poprowadzić przewód do miejsca gdzie jest słaby zasięg i tam postawić access point (np ten repeater po przestawieniu w tryb AP).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20460047
    techmariner
    Poziom 10  
    Nie rozwiązałem problemu. Zamykam temat.
REKLAMA