logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Thomson pali wybuchowo bezpiecznik na zasilaniu

Gemini76 05 Cze 2022 23:55 1020 10
REKLAMA
  • #1 20049600
    Gemini76
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam Szanowne Forum.
    Posiadam telewizor marki Thomson 32HB3103 polskiej produkcji, ostatnio chciałem po dłuższej przerwie w użytkowaniu go sprawdzić czy będzie odbierał TV w nowym systemie, a on nie reaguje na pilota... Pilot sprawny - sprawdziłem komórką. Zdjąłem obudowę płyty głównej i stwierdziłem po pomierzeniu miernikiem, że jest spalony bezpiecznik 3,15 A, więc z braku takiego samego wlutowałem bezpiecznik 3A. Po podłączeniu bezpiecznik natychmiast strzelił niczym petarda. Wobec tego wyjąłem płytę główną i stwierdziłem po obejrzeniu pod lupą osmalenie nóżek i laminatu płyty głównej przy elemencie oznaczonym BCK-26163 (dodatkowe oznaczenia pod kreską to: G.D.36.TRF207-BX0), który z jednej strony ma 4 wyprowadzenia (przy nich jest osmalenie), a z drugiej 5 wyprowadzeń do płyty głównej. Na tyle co się znam na elementach elektrycznych, to mój zasób wiedzy wskazuje, że jest to najprawdopodobniej transformator.
    Czy Ktoś spotkał się z takim problemem i czy takie objawy mogą świadczyć iż to ten element jest przyczyną tak wybuchowego palenia bezpieczników?
    Dołączam zdjęcie wylutowanego (z trudem-bo twardy lut) elementu.
    Proszę o wypowiedzi.
    Pozdrawiam
    Gemini76
    Telewizor Thomson pali wybuchowo bezpiecznik na zasilaniu
  • REKLAMA
  • #2 20049603
    korystor
    Poziom 19  
    Ocena: 102
    Na 99% ten element jest sprawny. Wrzuć zdjęcia miejsca z którego usunąłeś ten transformator.
  • REKLAMA
  • #3 20049609
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1173
    Witam. Raczej nie wina tego trafka. Elementy na piewotnym uszkodzone...mostek, klucz, diody...
  • #4 20049614
    Gemini76
    Poziom 10  
    Dodaję 2 fotki: tam gdzie jest czerwona obwódka było osmalenie płyty. Telewizor Thomson pali wybuchowo bezpiecznik na zasilaniu Telewizor Thomson pali wybuchowo bezpiecznik na zasilaniu
    Najednym zdjęciu jest cała płyta, na drugim tylko rejon gdzie był wlutowany transformator.
  • #5 20049620
    korystor
    Poziom 19  
    Ocena: 102
    Miernik w dłoń i sprawdzaj elementy na których nie powinno być zwarcia a jednak występuje. Szukaj tylko po pierwotnej stronie trafa. Głównie tranzystor i kondensatory. Zaraz obok tego miejsca osmolonego jest czarny element przypominający kondensator, sprawdź czy czasami z niego coś nie wybuchło.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 20049632
    Gemini76
    Poziom 10  
    ... no cóż... te diody zewnętrznie wyglądają cacy, natomiast nie wiem co to może być ten pionowo wlutowany element oznaczony FB401, który jest w pobliżu miejsca osmalonego. Jeśli chodzi o te 4 diody, to jakie powinny być pomiary i jak to mierzyć?
    Mam miernik cyfrowy tylko proszę o wyjaśnienie jak je mam pomierzyć (nie jestem ani elektrykiem, ani elektronikiem)... Jak coś jest spalone lub osmalone to wykryję, ale na diagnostyce elektroniki to nie za bardzo się znam.
    Więc ten transformator to już na straty, bo niestety obudowa wyprowadzeń się połamała, tylko skąd te sadze na jego wyprowadzeniach?
  • #8 20049638
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1173
    ...no cóż... Nie znasz się(bez urazy, temat też nie w tym dziale). Z tego co widzę nie dasz rady tego chyba naprawić. Masz miernik? Umiesz nim się posługiwać? Oględziny to nie wszystko...😞
  • #9 20049648
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1832
    Gemini76 napisał:
    Jeśli chodzi o te 4 diody, to jakie powinny być pomiary i jak to mierzyć?

Wujek google "jak sprawdzić diodę", "jak sprawdzić tranzystor"

Wybacz Kolego ale nie wsiada się za kółko bez znajomości przepisów ruchu drogowego i nie rozgrzebuje się przetwornicy bez znajomości podstawowych elementów oraz mniej więcej zasady działania.

I jeszcze jedna uwaga - przy wylutowywaniu nie ciągnij na siłę elementów bo powyrywasz przelotki w płytce i będzie problem.
  • #10 20049708
    Gemini76
    Poziom 10  
    Dziękuję za wypowiedzi i cierpliwość, a co do posługiwania się miernikiem, to wiem co nieco. Rzeczywiście chyba nie dam rady tego zrobić choćby z tego powodu iż jest to lutowane twardym lutem, któremu ledwo daje radę zwykła lutownica, a poza tym zapewne nie zdobędę samego transformatora, bo już wpisywałem go w Google i nic nie znalazłem.
    Kupiłem całą płytę... czy będzie pasowała zobaczę jak ją wmontuję. Porównałem oznaczenia i niektóre się różnią, ale główne oznaczenia są te same.
    Wobec tego temat możemy uważać za zamknięty, chyba, że Ktoś mógłby jeszcze coś w tym temacie doradzić np. : jakiej lutownicy używać, aby bezpiecznie i skutecznie wylutowywać elementy z druku powierzchniowego.
    Dziękuję i pozdrawiam Szanowne Forum.
  • #11 20049856
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1832
    To jest lut bezołowiowy. Proponuję przed wylutowaniem elementu podlutować go zwykłym lutem ołowiowym - będzie łatwiej.Dobry odsysacz też by się przydał.No i topnik,topnik i jeszcze raz topnik.

Transformator na 98% jest sprawny. Najczęściej sypią się tranzystory kluczujące przetwornicy

https://elportal.pl/czytelnia/zasilaniec/299-porwnanie-zasilaczy-forward-i-flyback-cz-1

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Thomson 32HB3103, który po dłuższej przerwie w użytkowaniu nie reaguje na pilota. Po sprawdzeniu płyty głównej stwierdzono spalony bezpiecznik 3,15 A, który został zastąpiony bezpiecznikiem 3A, co spowodowało jego natychmiastowe przepalenie. Użytkownik zauważył osmalenie na płycie głównej w okolicy elementu oznaczonego jako BCK-26163, który podejrzewa jako transformator. Forumowicze sugerują, aby sprawdzić inne elementy, takie jak tranzystory i kondensatory, oraz podkreślają, że transformator może być sprawny. Użytkownik postanawia zakupić nową płytę główną, ponieważ nie jest w stanie samodzielnie naprawić uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA