logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UTC UC3842AL - Poszukuję układów lub zamiennika.

suzan 08 Cze 2022 21:31 822 13
REKLAMA
  • #1 20053288
    suzan
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Witam. Poszukuję układu UTC UC3842AL oryginał lub zamiennik, ale jeżeli to możliwe nie z Chin.
    Coś sam z nalazłem ale trochę się różnią, więc zadam pytanie na forum dla początkujących.
  • REKLAMA
  • #2 20053317
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1099
    Standardowy UC3842 nie podejdzie?
    Pochodzi z zasilacza o konstrukcji przetwornicy?
  • REKLAMA
  • #4 20053409
    suzan
    Poziom 11  
    Jeden z chin drugi o na stanie...
  • REKLAMA
  • #6 20053509
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ostatnia literka, "L", jest dla nas bez znaczenia.
    Pozostaje kwestia tego, czy producent kryjący się za brandem UTC produkował układ scalony UC3842A w 100% zgodny z produktem o tym symbolu innych producentów. Co prawda rzadko są różnice, ale to też da się zweryfikować porównując noty katalogowe.
    Podaj Swoje propozycje, spróbujemy wspólnie dokonać weryfikacji i dobrać zamiennik.
  • REKLAMA
  • #8 20054277
    suzan
    Poziom 11  
    Przepraszam, że dopiero teraz, ale moderator usunął mi temat odnośnie tego elementu z działu początkujący.
    Wkleję to co tam.
    Ja mam/mogę mieć następujące (wszystkie dostępne w Polsce w tme)
    https://www.tme.eu/pl/details/uc3842n/regulatory-napiecia-uklady-pwm/texas-instruments/
    https://www.tme.eu/pl/details/uc3842bng/regulatory-napiecia-uklady-pwm/onsemi/
    https://www.tme.eu/pl/details/uc3842bn/regulatory-napiecia-uklady-pwm/stmicroelectronics/
    Niestety z literką A nie są dostępne w normalnym czasie (chociaż na stronie TI widnieją jako aktywne ale nie do kupienia).
    Podczas poszukiwań była tez propozycja wyszukiwarki aby zamiast UC3842A zainteresować się układem TI TL3842B (w tme jest P), tylko tam Vo=35V (uc3842N 30V), a Input Voltage max=5.5V (uc3842 2.5V)
    Wklejam:
    W układzie zasilacza impulsowego pracował układ UTC UC3842AL. Trudno dostępny, jeżeli wogóle. Posiadam inne układy kontrolera PWM. Np: UC3842N Texas Instrument. Z porównania parametrów wynika, ze wiele z nich jest identycznych, oprócz:
    a. Output short circuit - dla UTC jest -100, -150, -245 mA (min, typ, max)
    dla TI jest -30, -100, -180 mA (min, typ, max)
    b. UTC - Line Regulation ΔVREF 12≦VIN25V 6 - 20 mV (typ, max)
    UTC - Load Regulation ΔVREF 1≦I OUT =20mA 6 - 35 mV (typ, max)
    TI - Line regulation 12 ≤ VCC ≤ 25 V 6 - 20 mV
    TI - Load regulation 1 ≤ IVREF ≤ 20 mA 6 - 25 mV
    c. UTC - Start-up Current Ist - 0.12 0.3 mA (typ, max)
    TI - IVCC Start-up curren Ivcc - 0.5 - 1 mA (typ, max)
    d. UTC - Power dissipation - 1250 mW
    TI - 1000mW
    CZy mogę tego UTC zastąpić tym ti?
    Może mi ktoś wyjaśnić co oznaczają te parametry i czy mają duże znaczenie przy zastąpieniu? Trzeba zmieniać peryferia?
    https://www.ti.com/product/UC3...=search-everything&usecase=OPN
    http://www.unisonic.com.tw/dat...c.com.tw/datasheet/UC3842A.pdf

Dołączam schemat zasilacza, to jest ten tylko niektóre elementy są inne (odczytane wprost z elementów). Płyta jest z 2011 roku.
    Załączniki:
    • UTC UC3842AL - Poszukuję układów lub zamiennika. schemat.png (235.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20054999
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2262
    W jakiej obudowie potrzebujesz ten układ z tego co ja pamietam to literki na końcu oznaczaja inny zakres napięciowy włączenia i wyłączenia układu.
  • Pomocny post
    #10 20055218
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Cytat:
    a. Output short circuit - dla UTC jest -100, -150, -245 mA (min, typ, max)
    dla TI jest -30, -100, -180 mA (min, typ, max)

To jest prąd zwarciowy. W naszym przypadku możemy przyjąć ten parametr za nieistotny. Rozpatrujemy stan normalnej pracy, nie zwarcia wyjścia tego układu.

Cytat:
    c. UTC - Start-up Current Ist - 0.12 0.3 mA (typ, max)
    TI - IVCC Start-up curren Ivcc - 0.5 - 1 mA (typ, max)

W tym układzie różnica ta jest w ogóle nieistotna.

Cytat:
    d. UTC - Power dissipation - 1250 mW
    TI - 1000mW

Mieści się, do tego z dużym zapasem.
  • #11 20055607
    suzan
    Poziom 11  
    Do Telo.
    Obudowa to DIP8. L na końcu to- Lead Free, A nie do końca wiem.
    Ze strony TI: UC3842N Single ended 500KHz current mode PWM controller with 16V/10V UVLO 100% duty cycle, 0C to 70C

Optimized for off-line and DC-to-DC converters
    Low start-up current (< 1 mA)
    Automatic feedforward compensation
    Pulse-by-pulse current limiting
    Enhanced load-response characteristics
    Undervoltage lockout with hysteresis
    Double-pulse suppression
    High-current totem-pole output
    Internally trimmed bandgap reference
    Up to 500-kHz operation
    Error amplifier with low output resistance

Ze strony UTC: UC3842A VccON typ=16V, VccOFF typ 10V
    *Low Start Up Current ( Typical 0.12mA )
    *Automatic Feed Forward Compensation
    *Pulse-by-Pulse Current Limiting
    *Double Pulse Suppression
    *High Current Totem Pole Output to Drive MOSFET
    Directly
    *Internally Trimmed Band Gap Reference
    *500kHz Operation
    W tych UTC z literką A jest mowa o ograniczeniu prądu 'Pulse by pulse", w tych z literką B "cycle by cycle", jeśli to coś zmienia.

Do Mateusz-Konstruktor.
    Dziękuję za objaśnienie tych parametrów. Ma Pan może jakiś link do objaśnień działania, chętnie poczytam.
    Według Panów mogę zamontować ten układ TI jeden do jeden?
    Czy ktoś pomógł by mi jeszcze odkodować datę tego układu. W datasheet nic na ten temat nie znalazłem. Kod daty to 0GC8.
    UTC UC3842AL - Poszukuję układów lub zamiennika.
  • #12 20055632
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Data produkcji nie da Ci praktycznie żadnej użytecznej informacji.

Tak, "L" oznacza po prostu produkt pozbawiony zawartości ołowiu. Sprawa analogiczna do np. farb kupowanych podczas remontu i kwestia poza istotą problemu.

Nie rozumiem tego fragmentu Twojej wypowiedzi:
    Cytat:
    Podczas poszukiwań była tez propozycja wyszukiwarki aby zamiast UC3842A zainteresować się układem TI TL3842B (w tme jest P), tylko tam Vo=35V (uc3842N 30V), a Input Voltage max=5.5V (uc3842 2.5V)

Piszesz najpierw "B", potem przyrównujesz do "N", by na koniec podać symbol pozbawiony litery.

Przede wszystkim sprawdź napięcie zasilania, bo tu może być definitywny problem.
  • #13 20055648
    suzan
    Poziom 11  
    Więc tak. Po wpisaniu w wyszukiwarkę frazy "UC3842AN" (układ od TI {również niedostępny} najbardziej zbliżony symbolem i parametrami do poszukiwanego/niedostępnego nieszczęsnego UTC UC3842AL), pojawiła się odpowiedź zwrotna z wyszukiwarki "poszukujesz układu UC3842AN? Może zainteresuje cię układ TL3842B - i link do strony TI z tym układem".
    Parametry ten układ ma podobne bardzo oprócz tych wyróżnionych przeze mnie, czyli Vo i Vin. W Polsce nie jest dostępny ten zaproponowany układ TL3842B tylko TL3842P stąd porównanie. Na końcu bez literki, moja niechlujność w szybkim pisaniu, przepraszam.
    Napięcie zasilania to 18V według schematu.
    Data nie jest mi faktycznie potrzebna, ale oprócz strony oficjalnej gdzie jest jeden datasheet, na stronie alldatasheet jest kilka rewizji tego układu, i dało się zauważyć niewielkie zmiany pewnie mniej istotnych parametrów. Więc można by wybrać jak najbardziej właściwy.
  • #14 20055672
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Na "najpopularniejszym portalu aukcyjnym" znalazłem właśnie kilka ofert UC3842A i proponuję iść tym śladem.
    Oczywiście możesz też szukać wśród sklepów i dystrybutorów mających swe strony internetowe.
    Spodziewam się 99%, jeśli nie 100%, zamienialności w przypadku innych producentów.
    Kolejne literki po "A" najprawdopodobniej będą zupełnie bez znaczenia w naszym przypadku.
    Tym niemniej trzeba też to sprawdzić. Zazwyczaj chodzi o parametr analogiczny do tego "produkt bezołowiowy", np. typ obudowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje układu UTC UC3842AL lub jego zamiennika, preferując opcje niepochodzące z Chin. W odpowiedziach zasugerowano, że standardowy UC3842 może być odpowiedni, a także podano linki do ofert na eBay i LCSC. Wskazano, że różnice w literach na końcu symbolu układu, takie jak "L" (Lead Free) czy "A", mogą być nieistotne, a kluczowe są parametry elektryczne. Użytkownik rozważa również alternatywy, takie jak UC3842N od Texas Instruments oraz TL3842B, które mają podobne specyfikacje, ale różnią się maksymalnym napięciem wejściowym. Wiele z proponowanych układów jest dostępnych w Polsce, a użytkownicy podkreślają, że zamienność między producentami jest prawdopodobna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA