logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thermomix TM5 - Jak zdjąć gniazdo noża w silniku? Wymiana łożysk bez uszkodzenia

KJaniczak 10 Cze 2022 13:36 5418 8
REKLAMA
  • #1 20055471
    KJaniczak
    Poziom 25  
    Ocena: 179
    Witam.
    Wymieniał ktoś łożyska w silniku tego urządzenia?
    Mam problem z gniazdem na nóż a boję się go uszkodzić ponieważ nie mogę nigdzie znaleźć nowego gniazda w razie niepowodzenia.
    Więc moje pytanie jak zdjąć to gniazdo i na czym ono jest osadzone, czy na jakimś specjalnym kleju ewentualnie jak wy to robicie w innych urządzeniach gdzie na silniku jest coś do napędu z plastiku.
  • REKLAMA
  • #2 20055495
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3261
    W poprzedniku TM31 zdejmowało się górę sprzęgła była na zatrzaski.

Thermomix TM5 - Jak zdjąć gniazdo noża w silniku? Wymiana łożysk bez uszkodzenia61khenEdJx...SX679_.jpg (13.13 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 20055509
    KJaniczak
    Poziom 25  
    Dzięki za szybką odpowiedź ale to jest sprzęgło a pod nim jest gniazdo osadzone na ośce silnika.
    W TM5 jest identycznie jak TM31 z tego co patrzyłem to nawet silnik identycznie wygląda.
  • #4 20058561
    KJaniczak
    Poziom 25  
    Szkoda mi niezmiernie że pewna epoka na tym forum już minęła. Lata temu pod tematem tego typu było multum odpowiedzi typu spróbuj tak albo tak. Dzisiaj taki temat jak widać ma tak naprawdę nikle szanse na jakiekolwiek odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #5 20058649
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6855
    Bo dziś już niemal nikt drobnicy nie rusza, bo zwyczajnie się już nie opłaca w tym grzebać, a dla dwóch termomixów w miesiącu nikt warsztatu utrzymywać nie będzie. Zresztą zakup części do tego, to też nie lada jest wyzwanie. Serwis autoryzowany jest jeden i naprawy realizuje wysyłkowo, więc w zasadzie wiedza nie ma nawet skąd wypływać.
    To nie problem elektrody, tylko problem współczesnych czasów.
  • #6 20058743
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3261
    Dokładnie nie zliczę urządzeń rozebranych zdiagnozowanych i wywalonych do śmieci bo bo idzie dostać częsci albo kosztują 3/4 nowewgo urządzenia bo pierdółki nie kupisz tylko cały moduł.
  • REKLAMA
  • #7 20084620
    KJaniczak
    Poziom 25  
    Udało się go rozebrać, element o który pytałem jest osadzony na wieloklinie bez problemu zszedł ściągaczem. Gorsza sprawa z samymi łożyskami bo są osadzone na kleju.
  • #9 20510477
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 482
    Łożyska można łatwo wymienić, klej łatwo puszcza. Do wymiany potrzebny specjalistyczny ściągacz, górna część bez problemu, dolna z wentylatorem sprawia trudność bo nie ma podejścia. Potem trzeba złożyć z odpowiednim dystansem między statorem oraz między łopatkami wentylatora, niewiele miejsca na błąd. Łożyska w detalu około 10zł /szt. - sklep z łożyskami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób demontażu gniazda noża w silniku Thermomix TM5 oraz wymianę łożysk, obawiając się uszkodzenia gniazda. Odpowiedzi wskazują, że gniazdo jest osadzone na wieloklinie i można je zdjąć ściągaczem. Wymiana łożysk jest możliwa, ponieważ klej łatwo puszcza, jednak wymaga użycia specjalistycznego ściągacza. Użytkownicy zauważają, że dostępność części zamiennych jest ograniczona, a ich ceny mogą być wysokie. Wymiana łożysk wymaga precyzyjnego montażu z odpowiednim dystansem między statorem a wentylatorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA