logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kierownica w Arduino Leonardo Który pin do czego w enkoderze

mateuszkrajewski2000 10 Cze 2022 15:05 582 3
REKLAMA
  • #1 20055604
    mateuszkrajewski2000
    Poziom 4  
    Witam robię kierownice na bazie Arduino Leonardo pedały działają lecz obrót kierownicy nie lampka w enkoderze też się nie świeci podłączyłem ten enkoder tak jakby to był enkoder od drukarki canon bo taki był na schemacie lecz nie działa i obstawiam że to wina złego podłączenia wie ktoś może który pin od czego jest
    Kierownica w Arduino Leonardo Który pin do czego w enkoderze Kierownica w Arduino Leonardo Który pin do czego w enkoderze
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20060056
    mateuszkrajewski2000
    Poziom 4  
    Niestety jest tam podany inny enkoder prawdopobnie ma inne ułożenie tych pinów
  • #4 20060068
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 785
    wrzuć wyraźne zdjęcie, z którego da się odczytać ścieżki, to można będzie coś wywnioskować. Drugą stronę również, bo tam pewnie są rezystory, itp.

Dodano po 47 [minuty]:

Zapomnij mój poprzedni post z Rx, Tx, itd. To jakaś bzdura z internetu, którą niepotrzebnie powieliłem.

Te enkodery, to zwykle dioda świecąca oraz dwa fototranzystory.
    Znalazłem podobny enkoder z drukarki w "przydasiach".
    Przyjrzałem się ścieżkom
    Rozrysowałem schemat
    Podłączyłem zasilanie 3.3V. Dioda zaświeciła na czerwono
    Podłączyłem do oscyloskopu i sprawdziłem, co pojawiło się na dwóch pinach wyjściowych A i B.
    No i tak, jak się spodziewałem, jest kodowanie kwadraturowe, które łatwo odczytać w arduino (z pomocą funkcji digitalRead() ).

U Ciebie powinno dać się wykonać podobną analizę.
REKLAMA