logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Arduino Leonardo. Brak odczytu z enkodera jako kierownica

mikekowalski 08 Kwi 2018 00:57 4332 10
REKLAMA
  • #1 17155251
    mikekowalski
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,
    od jakiegoś czasu chciałem pojeździć na symulatorach stąd też pomysł wykonania własnej kierownicy no i tu pojawiły się problemy. Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcjami według tego filmu

. Niestety z jakiegoś powodu mój enkoder, który jest wymontowany z drukarki nie działa, a mianowicie mimo kręcenia kierownicą nie ma żadnej reakcji w programie, a inne funkcje działają. Co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 17155377
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 17156109
    mikekowalski
    Poziom 8  
    Arduino Leonardo. Brak odczytu z enkodera jako kierownica

Oto i schemat. Symbol enkodera to A36 6715 jest wymontowany z drukarki Canona dokładnego modelu nie pamiętam. Podpiąłem go następująco niebieski-gnd, fioletowy-5v, czerowny i żółty do pinu 0 i 1.
    Arduino Leonardo. Brak odczytu z enkodera jako kierownica
    Arduino Leonardo. Brak odczytu z enkodera jako kierownicaArduino Leonardo. Brak odczytu z enkodera jako kierownicaArduino Leonardo. Brak odczytu z enkodera jako kierownica
    Gdzie leży problem?
  • #4 17156225
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 17156288
    mikekowalski
    Poziom 8  
    Jak pisałem wyżej jest to enkoder z drukarki więc nie posiadam noty katalogowej. Czy jest może ktoś kto używał tego programu?
  • REKLAMA
  • #6 17156318
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 384
    Jeżeli przypomnisz sobie model to w service manualu znajdzieez jego symbol a może i schemat.
  • #7 17156376
    mikekowalski
    Poziom 8  
    Ale podpiąłem go raczej dobrze , gdyż minus i plus podpiąłem dobrze a piny sygnałowe zamieniałem miejscami więc to nie to.
  • Pomocny post
    #8 17156383
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 384
    Sprawdź czy ten czujnik wogóle działa. Ustawienie tej tarczy szczelinowej i czujnika wymaga duzej precyzji.
  • REKLAMA
  • #9 17156478
    mikekowalski
    Poziom 8  
    Dioda świeci, ale teraz wogóle jak uruchamiam program nie chce się załadować oprogramowanie. Co to wogóle jest "Z phase"?
  • Pomocny post
    #10 17156596
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 20373878
    mikekowalski
    Poziom 8  
    Problem leżał po stronie enkodera, przebieg jaki generował był bardzo zniekształcony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z odczytem z enkodera w samodzielnie wykonanej kierownicy do symulatorów, mimo że inne funkcje działają. Enkoder A36 6715, pochodzący z drukarki Canona, został podłączony, ale nie generuje sygnału. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie poprawności podłączenia, działania czujnika oraz jakości sygnału. Ostatecznie problem okazał się leżeć po stronie zniekształconego sygnału generowanego przez enkoder.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA