logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funbox 6. jak wykorzystać istniejącą linię telefoniczną do podłączenia telefonu.

1skoku1 11 Cze 2022 08:01 2280 5
REKLAMA
  • #1 20056335
    1skoku1
    Poziom 2  
    ok. sprawa wygląda następująco.
    Mam neostradę w domu. rozwiązanie jest następujące. światłowód do domu potem konwerter do linii miedzianej potem gfast i funbox 6. rozwiązanie jest takie ze względów instalatorskich. uniknięcie ciągnięcia po ścianie na zewnątrz światłowodu. Ale pojawił się problem. Chcę podłączyć trzy telefony stacjonarne do sieci telefonicznej domowej. Wiem że sygnał wychodzi z gniazda funbox 6. Pomyślałem że mogę ten sygnał podłączyć do tej samej sieci telefonicznej do której mam podłączony gfast. i będe miał go w każdym gniazdku. Niestety to rozwiązanie nie działa. Od razu rozłącza gfast i internet. co zrobić aby to rozwiązanie zadziałało. nie chcę ciągnąć dodatkowego okablowania po ścianach.proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20056359
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2560
    Tak na szybko to można podłączyć trzy telefony równolegle. To rozwiązanie najprostsze i najgorsze, bo linia będzie obciążona bardziej niż przy jednym. bardziej finezyjne rozwiązanie to centralka telefoniczna, albo aparat systemowy, ale po co te koszty?
    Jak podłączysz g.fast do konwertera osobnym kablem, to wyjście telefoniczne funbox możesz wpiąć do domowej sieci telefonicznej.
  • REKLAMA
  • #3 20056367
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20056441
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Orange nie interesuje wewnętrzna sieć telefoniczna klienta za Funboksem.
    Przez jaki kabel jest zrealizowany ten gfast? Jeśli jest tylko jedna para przewodów to nic innego tam być nie może. Żeby cokolwiek zrobić trzeba mieć wolną parę od routera do istniejącej, wolnej części sieci.
  • REKLAMA
  • #5 20056735
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2560
    Ostatnie zdania pierwszej wypowiedzi Autora sugerują, że sygnał z konwertera g.fast - telefon jest podawany linią zbudowaną w domu. Stąd moja propozycja by do tej linii podłączyć wyjście funbox. Wejście funbox trzeba połączyć oddzielnym kablem z g.fast. Być może uda się to zrobić za pomocą domowej sieci telefonicznej.
  • #6 20058261
    1skoku1
    Poziom 2  
    dzięki. tak to będzie działać. jednak będę musiał pociągnąć kolejny kabel. a tego chciałem uniknąć. tzn. po co mi wtedy gfast skoro mogę do routera pociągnąć światłowód? pytanie było może nieprecyzyjne, przepraszam. skoro mam w sieci domowej telefonicznej transformowany sygnał z światłowodu czy jest jakiś sposób aby włączyć tam dodatkowo sygnał cyfrowego telefonu? trochę pokręcone bo wyglądałoby to tak. sygnał internetowy z sieci telefonicznej do gfast z gfast do routera z routera transformowany na sygnał voip i z powrotem do sieci telefonicznej z sieci do telefonu no i z powrotem aż do światłowodu. Myślałem że może jest jakiś układ który pozwoli tym sygnałom występować w sieci równocześnie. jeśli nie trudno.
    pozdrawiam
REKLAMA