logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 10 Mb/s - Przerywanie telefonu stacjonarnego VoIP na Funboxie

brudny33 19 Gru 2024 17:48 468 11
REKLAMA
  • #1 21355123
    brudny33
    Poziom 3  
    Mam neostrade 10 mega i nie wiem, czy mam tel stacjonarny dobrze podpięty. Mianowicie jest podłączony do gniazda zielonego w finboxie, czyli volp. Wcześniej przed wymiana na nowego Funboxa miałem do spliter-Phone. Nie wiem, czy usługa volp jest kupiona ale skoro coś działa, to chyba tak. Problem polega na tym, że tel stacjonarny przerywa czasem i jest nieaktywny i pytanie, czy może, to wina w połączeniu właśnie i powinienem przełączyć do splitera, bo mam łączę za słabe i tutaj jest problem? Dziś dopięto się kapnąłem, że tak, to jest podłączone, bo ja tego nie spinałem.
  • REKLAMA
  • #2 21355355
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Telefon tradycyjny powinien być połączony do linii telefonicznej przed routerem przez spliter DSL.
    Jeśli przełączyłeś się na VOIP pozostaje tylko reklamacja w Orange problemów z linią telefoniczną.
  • REKLAMA
  • #3 21355485
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5427
    brudny33 napisał:
    Mam neostrade 10 mega

Na pobieraniu masz max 10 Mb.
    Bo na wysyłanie do internetu masz max 1 Mb.
    To usługa pewnie jeszcze ADSL.
  • #4 21358669
    brudny33
    Poziom 3  
    netTv napisał:
    Telefon tradycyjny powinien być połączony do linii telefonicznej przed routerem przez spliter DSL.
    Jeśli przełączyłeś się na VOIP pozostaje tylko reklamacja w Orange problemów z linią telefoniczną.

Nie wiem, czy się przełączyłem musiałbym zadzwonić do orange. Na pewno, to jest ADSL. Jest możliwe, że jeśli nie mam tej usługi, to po przełączenie na zielonym porcie tel stacjonarny działa i tak tylko nie prawidłowo jak u mnie?
  • #5 21362154
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    netTv napisał:
    To 2 oddzielne usługi: linia analogowa/DSL, VoIP-Neofon, działa po protokole UDP/IP i korzysta z możliwości łącza, jeżeli z łącza korzystają inne urządzenia, to bez dobrego routera wspierającego QoS nie będzie to dobrze działać.
  • REKLAMA
  • #6 21362733
    IC_Current
    Ocena: 2509
    brudny33 napisał:
    Nie wiem, czy się przełączyłem musiałbym zadzwonić do orange.

Przecież masz umowę i chyba ją czytałeś a nie tylko przytakiwałeś oszustowi na infolinii?
    Od wielu lat Orange realnie wszystkim wciska ten szajs na VoIP, bo dwa razy zarabia - nie ma kosztów utrzymania POTS a jeszcze bierze opłatę 20zł za utrzymanie linii, bo .... klient nie ma lini telefonicznej.
    Jak Ci telefon analogowy nie jest potrzebny, to po co za niego płacisz? Chyba nie wierzysz, że "dali za darmo". Bez tej usługi miałbyś 30zł taniej abonament.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21363120
    KOCUREK1970
    Ocena: 5427
    @IC_Current
    Dokładnie.
    Już nie mówiąc o tym, że w podobnych pieniądzach można mieć abonament komórkowy bez limitu.
  • #8 21365393
    brudny33
    Poziom 3  
    IC_Current napisał:
    brudny33 napisał:

Przecież masz umowę i chyba ją czytałeś a nie tylko przytakiwałeś oszustowi na infolinii?
    Od wielu lat Orange realnie wszystkim wciska ten szajs na VoIP, bo dwa razy zarabia - nie ma kosztów utrzymania POTS a jeszcze bierze opłatę 20zł za utrzymanie linii, bo .... klient nie ma lini telefonicznej.
    Jak Ci telefon analogowy nie jest potrzebny, to po co za niego płacisz? Chyba nie wierzysz, że "dali za darmo". Bez tej usługi miałbyś 30zł taniej abonament.

To mama się tym zajmuje i podpisuje umowę . Wszczesniej jak był livebox, to było połączone do splitera DSL bo chyba nawet nie było tam zielonego gniazda. Zmienię inny aparat a jak nie, to zadzwonię do nich.Przełączyłem kiedyś do splitera, to nie działa - linia zajęta.

Jak tel analogowy nie jest mi potrzebny? Stacjonarny u mnie w domu jest potrzebny.
  • #9 21365415
    IC_Current
    Ocena: 2509
    brudny33 napisał:
    Stacjonarny u mnie w domu jest potrzebny.

Tyle kosztuje telefon stacjonarny, jeśli nie dajesz się wrabiać manipulantom (inaczej "konsultantom"):
    https://www.halonet.pl/?gad_source=1&gcli...MIjvyVxrDKigMVMmSRBR18oh55EAAYASAAEgK3dPD_BwE

Łącze LTE/5G to koszt 40zł za 650GB. Więcej i tak na takim ADSL raczej w miesiącu nie pobierasz obecnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21365545
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 116
    brudny33 napisał:
    Nie musisz dzwonić. Podłączasz telefon i wiesz czy masz tylko VoIP czy tylko analog czy oba, to tylko 2 gniazda (do ściany przez filtr, do routera bez).

Sprawdź diody gdy przerywa, czy nie zrywa synchronizacji. Choć do mnie i bez tego w Netii ludzie nie mogli się dodzwonić miesiącami (a ja do nich tak).
  • REKLAMA
  • #11 21374757
    brudny33
    Poziom 3  
    IC_Current napisał:
    brudny33 napisał:
    Stacjonarny u mnie w domu jest potrzebny.

Tyle kosztuje telefon stacjonarny, jeśli nie dajesz się wrabiać manipulantom (inaczej "konsultantom"):
    https://www.halonet.pl/?gad_source=1&gcli...MIjvyVxrDKigMVMmSRBR18oh55EAAYASAAEgK3dPD_BwE

Łącze LTE/5G to koszt 40zł za 650GB. Więcej i tak na takim ADSL raczej w miesiącu nie pobierasz obecnie.

Ja mam, to wszytko razem, czyli stacjonarny, internet i podstawowy pakiet telewizji i 2 komórki. Nie wiem, czy by się opłacało osobno stacjonarnego brać. Płacę teraz 190zl a w zasadzie mama moja.

Dodano po 3 [minuty]:

Rognor napisał:
    brudny33 napisał:
    Nie musisz dzwonić. Podłączasz telefon i wiesz czy masz tylko VoIP czy tylko analog czy oba, to tylko 2 gniazda (do ściany przez filtr, do routera bez).

Sprawdź diody gdy przerywa, czy nie zrywa synchronizacji. Choć do mnie i bez tego w Netii ludzie nie mogli się dodzwonić miesiącami (a ja do nich tak).

No wypialem z zielonego gniazda i wypialem do splitera - Phone i nie działa - linia zajęta. Na diody nie patrzyłem.

Dodano po 12 [minuty]:

W listopadzie kończy się umowa i zrezygnuje, bo mam bardzo dobry nadajnik z pkay lte, już tu pisałem i dodawałem screeny z analiz. Tylko będę musiał kogoś złapać co się naprawdę na tym zna i dobierze mi swój router. Siostra ma ale dali jej taki sprzęt, że ma wifi słabsze niż jak się przełączy na dane mobilne,po prostu agreguje jej tylko dwa pasma i ma połowę prędkości a snartfiny dużo więcej a pewnie router odpowiedni i antena zewnętrza jeszcze więcej. Tylko, że jej ma tym nie zależy a ważne, że w tv na wifi i w laptopach i w całym domu.

Ja pewnie musiałbym mieć dobry router i antenę zewnętrzna.
  • #12 21374797
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5764
    Umowę przedłuzyliście w listopadzie 2023, mam pytanie po co i czy jesteś masochistą że sam sie tak katujesz.
    Orange u was nie istnieje, brak zasiegu lub jakiś szczatkowy, nie ma żadnych argumentów aby mieć jakakolwiek usługę od tego operatora.
    Należało wszystko zmienić ponad 1 rok temu i wziąć wszystko z Play.
    Stacja bazowa tego operatora w Słupnie została w zmodernizowana do LTE2600+2100+1800+800, mozliwe ze ma też 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100. Taki BTS pozwala nawet na osiagi 300Mb/s, wymagany jest współczesny sprzet z agregacją pasm LTE. Na dziś mozna korzystać z PLAY na pre-paidzie i np. 930GB/m-c w pierwszym m-cu za 15 zł, do tego rozmowy no limit i SMS-y a potem 450GB za 40 zł, karta działa oczywiście też w routerze.
    Straciłeś kolejne 2 lata na normalny internet. Należało przekonać mamę do zmiany operator i usług, Orange zarobił na was na swojej nędzy w tym rejonie kupę kasy, dziwi to bo siostra pokazała co nalezy zrobić, pomijam jej brak wiedzy w doborze sprzetu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z telefonem stacjonarnym VoIP podłączonym do routera Funbox, który przerywa połączenia. Zastanawia się, czy prawidłowe podłączenie do zielonego gniazda VoIP jest przyczyną problemu, czy może powinien wrócić do użycia splitera DSL. W dyskusji podkreślono, że VoIP i linia analogowa to dwie oddzielne usługi, a jakość połączenia VoIP może być uzależniona od routera i obciążenia łącza. Użytkownik rozważa również zmianę operatora, ponieważ obecne usługi Orange są niewystarczające w jego lokalizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA