logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak będą funkcjonować pompy CO połączone szeregowo? Pytanie teoretyczne.

Nadszyszkownik_OTUA 11 Cze 2022 14:06 1569 8
REKLAMA
  • #1 20056689
    Nadszyszkownik_OTUA
    Poziom 2  
    Realizuję aktualnie jeden projekt i pojawił się nieoczekiwany problem teoretyczny :)
    Mamy dwie pompy CO w układzie zamkniętym
    Załóżmy że przepływ pompy nr 1 to 5m3/h a przepływ pompy nr 2 to 10m3/h
    Dla uproszczenia - instalacja CO nie stawia żadnych oporów
    Jaki będzie przepływ jeżeli podepnę szeregowo:
    pompę 1 jako pierwszą a pompę 2 jako drugą ?
    pompę 2 jako pierwszą a pompę 1 jako drugą?
    pompę 1 jako pierwszą a pompa 2 ulegnie awarii?

Tak wiem że nie łączy się pomp szeregowo - ale na tym etapie realizacji trzeba by wszystko przeprojektować.
    Chodzi mi o czystą teorię - jak taki układ działa? Jakie są przepływy?
  • REKLAMA
  • #2 20056706
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Nie jestem teoretykiem, ale takie połączenie nie ma żadnego sensu. Jeśli nawet zdecydujesz i tak podepniesz pompy, przepływ będzie taki jak ma pompa o niższej wydajności.
  • REKLAMA
  • #3 20056893
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    Nadszyszkownik_OTUA napisał:
    Tak wiem że nie łączy się pomp szeregowo

Tu się mylisz. 2 pompy szeregowo to zwiększenie wysokości podnoszenia. Ile wzrośnie podnoszenie? - trzeba mieć charakterystyki pomp i z nich wyliczyć. Do tego trzeba mieć trochę wiedzy o pompach, więcej ode mnie :please:
  • #4 20056950
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    homo_sapiens napisał:
    Tu się mylisz. 2 pompy szeregowo to zwiększenie wysokości podnoszenia. Ile wzrośnie podnoszenie? - trzeba mieć charakterystyki pomp i z nich wyliczyć. Do tego trzeba mieć trochę wiedzy o pompach, więcej ode mnie
    Jeśli tak twierdzisz, to poprzyj to jakimś dowodem , wzorem, czymkolwiek, a nie tylko suchym zdaniem.
  • #5 20056973
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    stanislaw1954 napisał:
    tak podepniesz pompy, przepływ będzie taki jak ma pompa o niższej wydajnośc
    homo_sapiens napisał:
    2 pompy szeregowo to zwiększenie wysokości podnoszenia
    stanislaw1954 napisał:
    przepływ
    homo_sapiens napisał:
    zwiększenie wysokości podnoszenia

Koledzy, obaj macie rację.

Chociaż przepływ też trochę wzrośnie.

Teoria płynów ( przepływy - opływy cieczy, gazów) to bardzo trudne zagadnienie.

Mimo coraz szybszych maszyn liczących, nadal buduje się tunele aerodynamiczne, nawet pełnowymiarowe.

Bo trudno jest przenieść wyniki z modelu na rzeczywisty obiekt.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 20056993
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    stanislaw1954 napisał:
    homo_sapiens napisał:
    Tu się mylisz. 2 pompy szeregowo to zwiększenie wysokości podnoszenia. Ile wzrośnie podnoszenie? - trzeba mieć charakterystyki pomp i z nich wyliczyć. Do tego trzeba mieć trochę wiedzy o pompach, więcej ode mnie
    Jeśli tak twierdzisz, to poprzyj to jakimś dowodem , wzorem, czymkolwiek, a nie tylko suchym zdaniem.

Dwa z wielu przykładów znalezionych w internecie:
    Link
    Tutaj bardziej naukowo:
    Link
    Podobno znasz się na elektryce więc w wielkim uproszczeniu wyjaśniam: 2 pompy to jak 2 ogniwa . Ogniwa połączone równolegle = większy prąd(w hydraulice większy przepływ). Ogniwa połączone szeregowo = większa różnica potencjałów (w hydraulice większa wysokość podnoszenia).
    Na koniec powiem Ci że widziałem baterię pomp (6szt.) w układzie szeregowo-równoległym. Celem takiego połączenia było zmniejszenie hałasu jednej dużej pompy.
  • #7 20057015
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Pompy o różnym przepływie (wydajności) połączone szeregowo.
    1. pompa większa zasila mniejszą
    2. pomp większa zasysa z mniejszej.

W obu przypadkach wysokość podnoszenia (chyba) taka sama.

Większy przepływ stawiam na 1.
  • REKLAMA
  • #8 20057060
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    @homo_sapiens "dla połączenia szeregowego, przepływ przez pompy jest taki sam". To cytat z linku który zaproponowałeś, a pytanie było o przepływ...
  • #9 20057319
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    stanislaw1954 napisał:
    @homosapiens1 "dla połączenia szeregowego, przepływ przez pompy jest taki sam". To cytat z linku który zaproponowałeś, a pytanie było o przepływ...

Kolego, ja tylko wyprowadziłem autora z błędnego twierdzenia. Równie skutecznie odpowiedziałem na Twoje niedowierzanie. Jednak rozważań teoretycznych nie podejmuję się(ani moja dziedzina zawodowa, ani moje hobby), co wytłumaczyłem:
    homo_sapiens napisał:
    Do tego trzeba mieć trochę wiedzy o pompach, więcej ode mnie

To chyba wystarczy. Żegnam i nie oczekuje odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono teoretyczne aspekty działania dwóch pomp CO połączonych szeregowo w układzie zamkniętym. Użytkownik zadał pytanie dotyczące przepływu, gdy pompy mają różne wydajności (5 m3/h i 10 m3/h). Odpowiedzi wskazują, że w przypadku połączenia szeregowego przepływ będzie równy wydajności pompy o niższej wydajności, a wysokość podnoszenia wzrośnie. Uczestnicy podkreślili, że teoria hydrauliki jest skomplikowana, a wyniki z modeli nie zawsze przekładają się na rzeczywiste obiekty. Wskazano również na możliwość zastosowania połączeń szeregowo-równoległych w celu zmniejszenia hałasu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA