logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Toshiba - 58U2063DG - Szukam oprogramowania do tego telewizora.

sit3k1990 12 Cze 2022 21:54 1548 2
REKLAMA
  • #1 20058548
    sit3k1990
    Poziom 2  
    Witam wszystkich forumowiczów.

Moi drodzy bardzo bym prosił o pomoc w związku z ww. modelem telewizora marki Toshiba. Mój problem polega na "nie wyświetlaniu obrazu". Tv startuje, normalnie przy użyciu pilota oraz przycisku On/Off znajdującym się w telewizorze.
    Zaobserwowałem, że:
    -nie zostaje wyświetlone logo telewizora;
    -podczas próby włączenia Tv dioda miga kolorami (zielony-czerwony), po pewnym czasie stabilizuje się i ostatecznie kolorem, który zostaje jest kolor zielony;
    -dźwięki działają normalnie;
    -podświetlenie LED działa poprawnie;
    -wyświetlacz w ostatniej fazie, przybiera kolor ciemno niebieski (granatowy), wygląda to jakby w tym momencie się zawieszał . (Załączam zdjęcie, na którym jest ostatnia faza zaobserwowana przeze mnie - Blue Screen)
    Podczas próby przeprowadzenia "soft resetu" - TV nie uruchamia się ponownie, lecz zostaje wyłączony. Odcinanie prądu z gniazdka poprzez wyciągnięcie wtyczki również nie daje oczekiwanych efektów. Podczas szukania przyczyny tego stanu rzeczy natrafiłem na kilka możliwych wg mnie przyczyn.
    -Spalona listwa LED (dzieje się to raczej w starszych telewizorach);
    -uszkodzona matryca (nie widać żadnych pęknięć, TV nie spadł i nikt go nie próbował rozbić);
    -jeden z podzespołów nagrzewa się (na płytach znajdujących się w środku telewizora pod plastikiem z tyłu, nie zaobserwowałem żadnych przebarwień, czy też śladów topienia);
    -wysypany softwear (tu nie potrafię go odszukać w internecie, mimo długich godzin poszukiwań - mam tu na myśli konkretne oprogramowanie od mojego modelu, w związku z tym nie jestem w stanie stwierdzić, czy może to być przyczyną kłopotu).
    Bardzo proszę o waszą pomoc, w odszukaniu oprogramowania, wskazówek, gdzie mógłbym go szukać oraz oczywiście pomoc w jego zainstalowaniu. Ja i moja rodzina będziemy bardzo wdzięczni.
    Z góry chcę od razu podziękować wszystkim, którzy postanowią, postanowili, że poświęcą swój czas, by zaoszczędzić mój i uradować szczególnie tych młodszych członków rodziny.
    P.S Pod spodem zamieszczam kilka zdjęć, które mogłyby się przydać przy próbie rozwiązania tego problemu.
    *P.S Proszę też o podpowiedzenie co jeszcze mógłbym umieścić na forum, by jak najbardziej ułatwić wam pracę.
    Telewizor Toshiba - 58U2063DG - Szukam oprogramowania do tego telewizora.287046188_...0067_n.jpg (604.31 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Telewizor Toshiba - 58U2063DG - Szukam oprogramowania do tego telewizora.287261456_...2964_n.jpg (333.29 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Telewizor Toshiba - 58U2063DG - Szukam oprogramowania do tego telewizora.287291030_...1728_n.jpg (630.61 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Telewizor Toshiba - 58U2063DG - Szukam oprogramowania do tego telewizora.287188201_...0430_n.jpg (423.19 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Telewizor Toshiba - 58U2063DG - Szukam oprogramowania do tego telewizora.287027702_...1593_n.jpg (713.57 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Telewizor Toshiba - 58U2063DG - Szukam oprogramowania do tego telewizora.286834960_...6471_n.jpg (567.44 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Telewizor Toshiba - 58U2063DG - Szukam oprogramowania do tego telewizora.287368564_...9705_n.jpg (475.38 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Telewizor Toshiba - 58U2063DG - Szukam oprogramowania do tego telewizora.286979275_...7780_n.jpg (422.74 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20059018
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6858
    jak widać z foto. ten model 58" Toshiba
    - oparto o chassis Vestel 17MB230 IDTV
    * Link, oferta na MB pod 55" > sprzedane
    Spoiler:
    MAIN BOARD 17MB230 23627948 FOR HITACHI 55HK6100U A TV SCREEN VES550QNDL-2D-N42
    * Board 23632913 55 LED

- SM jest dostepny
    - oprogramowania też szukaj pod to chassis i te samą matrycę

naprawę zacznij od usprawnienia poswietlenia

p.s
    potem "szukaj"u siebie serwisantów z turcji , oni maja oprogamowanie pod to chassis
    Poczytaj Link
    Załączniki:
    • Vestel _ 17MB230 IDTV.pdf (4.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 20060211
    sit3k1990
    Poziom 2  
    Witam dziękuję za "wypowiedź".

Nie do końca zrozumiałem/rozumiem, co ma Pan na myśli pisząc o zaczęciu naprawy od naprawy podświetlenia, gdyż podświetlenie działa bez problemowo co napisałem wyżej, tzn jeżeli chodzi o listwy LCD. Nie jestem elektronikiem, pewne doświadczenie na podobnym polu "informatyka", stąd też nie wiem czym jest "Dostępne SM", czy mógłby Pan pisać bardziej zrozumiale, mam tu na myśli (pisanie jak w sposób gdyby zwracał się pan do osoby zielonej w tym temacie).
    Prosiłbym też może o jakieś wskazówki co do wyszukiwania oprogramowania, ponieważ od kilku dni próbuję trafić na jakiś ich ślad w internecie, ale z zerowym skutkiem, a szczerze powiedziawszy nie powinienem mieć z tym problemu. Znalazłem prawdopodobnie nazwy niektórych plików wchodzących w skład oprogramowania np. kylo_usb_update.bin
    Teraz zastanawiam się, czy to wgl dobry trop. Nie wiem też czym jest chassis, który występuję również pod nazwą "CHASSASY".

Podsumowując krótko, czy mógłbym liczyć na nieco bardziej zaawansowaną pomoc?

Flaga przy moim avatarze niestety jest nie właściwa, przebywam z rodziną we Francji, rejestrowałem się poprzez odpowiednik elektrody w języku niemieckim, ponieważ tam dopiero znalazłem jakieś bliższe wskazówki i informacje dotyczące, być może mojego problemu. Tak więc serwis turecki mi nie pomoże, napisałem post na forum, bo chciałem uniknąć serwisowania, to chyba zrozumiałe. Jeżeli moja diagnoza jest trafna powinienem sobie poradzić z wgraniem odpowiedniego oprogramowania, jeżeli to nie pomoże, wtedy w zależności od kosztów naprawy zdecyduję czy warto będzie naprawić TV.

Zapytam jeszcze przy okazji, czy mógłbym zrobić coś co bardziej pomogłoby w stwierdzeniu cotak naprawdę jest powodem "BRAKU OBRAZU"?
REKLAMA