logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p '97 - niskie sprężanie 5,5-6 a problemy z odpalaniem i spalaniem 8,5 l

faziix 10 Lis 2005 19:19 2816 5
REKLAMA
  • #1 1971230
    faziix
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Fiacik jak w temacie rocznik 97 przejechane 56 tys km. Problem - nawet w lecie i na rozgrzanym silniku problemy z odpalaniem (nawet na ssaniu) Spalanie rzedu 8 - 8,5 litra. Wyczyszczony i wyregulowany gaźnik, wyregulowane luzy na zaworach, wymieniony lancuszek rozrzadu, filtr powietrza i uszczelki, wymienione swiece. Pozostaly jedynie do wymiany pierscienie - bardzo niskie sprezanie rzedu 5,5 - 6. Czy to moze miec az tak dluzy wplyw na problemy z odpalaniem i z tak wysokim zuzyciem paliwa? Z gory dz za odpowiedzi Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1971338
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Oczywiście, że ma to kluczową rolę w odpalaniu silnika. Silnik MUSI mieć swój minimalny stopień sprężania, żeby zainicjować poprawny zapłon. Zrób jeszcze próbe olejową(wlej ok 10ml olej do cylindrów przez otwór świecy i sprawdź wtedy sprężanie - jeśli się nie zmienia znacznie to znaczy, że zawory do dotarcia, jeśli się dużo zmieniło to znaczy, że pierścienie).
    Pozrdawiam
  • REKLAMA
  • #3 1971354
    piotrsta
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Może być bo żeby uzyskać odpowiednią moc (moc w maluchu to fajnie brzmi :D ) trzeba wcisnąć więcej "gazu" a przy tak niskiej kompresji są większe straty.
    Wykręć świece i wstrzyknij strzykawką trochę oleju( gęstego) najlepiej przekładniowego (do skrzyni biegów) następnie w miarę szybko wkręć świece i spróbuj zapalić. Jeżeli to od kompresji to powinien lepiej zapalić bo olej dostanie się między pierścienie i na moment je uszczelni podnosząc kompresje.
    Później zrób jeszcze raz to samo z olejem i zmierz kompresję wtedy będziesz wiedział że to pierścienie a nie np. wypalone gniazda lub zawory.
    Czy sprawdzałeś szczelność głowicy?
  • REKLAMA
  • #4 1971402
    faziix
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Tak sprawdzalem :) Test z olejem zrobie jutro. Mam jescze jedno pytanie czy wedlug Was warto zalozyc do maluszka odparownik i zawirowywacz paliwa? Bo zdania sa podzielone a podobno pszczolka pali z tym troszke mniej ;) Pozdro
  • REKLAMA
  • #5 1971413
    piotrsta
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    faziix napisał:
    Tak sprawdzalem :) Test z olejem zrobie jutro. Mam jescze jedno pytanie czy wedlug Was warto zalozyc do maluszka odparownik i zawirowywacz paliwa? Bo zdania sa podzielone a podobno pszczolka pali z tym troszke mniej ;) Pozdro

Podobno pali mniej i tak jak piszesz zdania są podzielone. Jak jeździłem tym sprzętem to różne cuda wymyślałem nawet o 6mm stoczyłem koło zamachowe ale nie zauważyłem różnicy w spalaniu jedynie w poświęcaniu czasu.
  • #6 1971536
    juurrek
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    dawno dawno temu mialem ten sam problem .nie pomogly zadne serwisowe warsztaty .Problem rozwjazalem sam ? wymienilem gaznik ?zaden z fachowcuw nie sprawdzil dysz ?problem minol
REKLAMA