Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres Siemens EQ.8 series 300 TE803209 - nie uruchamia młynka

bimki 15 Jun 2022 19:56 543 10
    bimki
    Level 16  
    Witam,

mam problem z ekspresem Siemens EQ.8 - w ogóle nie uruchamia się młynek.
    Wymieniłem szczotki (jednej już praktycznie nie było, druga malutka) - ale nie rozwiązało to problemu.
    Wczoraj młynek pracował jakby na mniejszych obrotach, sprawiał wrażenie że przerywa - rano zrobił tylko 2 kawy i przestał działać. W momencie kiedy zazwyczaj uruchamia się silnik młynka jest napis "zaczekaj" i nic się nie dzieje.
    Co może być przyczyną?
    Z góry dzięki
    pozdrawiam
    bimki
    Level 16  
    Ostatecznie okazało się, że jedna sprężynka podtrzymująca szczotkę przesunęła się na bok - po poprawieniu wszystko zaczęło działać.
    bimki
    Level 16  
    Mam jeszcze problem - co prawda młynek działa, ale są 2 sprawy:
    1) zamiast mielić i od razu robić kawę, mieli krótko - potem konczy proces (bez zrobienia kawy), trzeba kliknąć kawę ponownie i wtedy dopiero wszystko jest ok (mieli dłużej)
    2) zaparzacz po 1 kawie ma sporo mokrej kawy i jest brudny (wcześniej tego nie było, bo niedawno wymieniałem wszystkie uszczelki zaparzacza).
    Wydaje mi się, że kawa jest nieco drobniej zmielona niż kiedyś.
    bimki
    Level 16  
    ma ktoś może pomysł co mogło się uszkodzić po złożeniu?
    bimki
    Level 16  
    Raz mieli bardzo krótko (2-3 sek), następnym razem mieli tyle ile mielił wcześniej.
    Tak jakby dokładnie co drugie mielenie miało normalną długość.
    ssss
    Level 37  
    Witam, może pomóc reset młynka.
    Reset młynka.... Maszyna musi być wyłączona głównym wyłącznikiem, ale spróbuj najpierw zrobic „małe espresso”, nawet jeśli to nie działa. Wyłącz maszynę. Otwórz szufladę na proszek. Jednocześnie naciśnij i przytrzymaj klawisze „strzałka w dół” i „wybór użytkownika”. Włącz jednocześnie główny wyłącznik. Przytrzymaj oba przyciski wciśnięte przez co najmniej 5 sekund ... następnie puść i postępuj zgodnie z żądaniem zamknięcia szuflady na proszek
    bimki
    Level 16  
    Witam,

zrobiłem reset zgodnie z powyższym - dziękuję za wskazówkę.
    Jednak problemem nadal występował - wyjąłem młynek, wyczyściłem - było tam sporo twardej, ubitej zmielonej kawy - wydaje się, że po tym zaczęło działać prawidłowo :)

pozdrawiam
    bimki
    Level 16  
    hej,

niestety pojawił się taki problem, że kawa zamiast do szklanki cała leci do pojemnika z fusami i trochę nawet wydostaje się pod kawiarkę.

Gdy uruchomię robienie kawy z otwartymi drzwiczkami, to widzę że wszystko leci górą jakby ta duża uszczelka puszczała?

Co mogłem źle poskładać?

pozdr
    bimki
    Level 16  
    cześć, mam 2 sprawy w tym temacie:

1) często psuje mi się główna uszczelka tłoka - nawet oryginalna wytrzymuje ok. 2 miesiące - po wyjęciu jest jakby nieco większa od niezużytej. Czy to może być jakieś uszkodzenie samego tłoka?
    Staram się ją zawsze smarować przy myciu (chociaż nie przy każdym).

2) Dzisiaj znowu padła uszczelka (tłok ją przesunął i rozciągnął) i nawet po wymianie młynek się nie odpala (mimo factory reset) - być może jest zabrudzony zmieloną kawą, nie wiem - zobaczę popołudniu

pozdrawiam