logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MULTISWITCH SMART LINE 5/8 CORAB + Konwerter Inverto Quatro Hom +tuner z Polsatu

Yuiop28 03 Sty 2020 16:39 1194 8
  • #1 18378256
    Yuiop28
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Bardzo proszę o radę w konfiguracji sprzętu pod instalację z multiswitchem dla HB dla domu. :smile1:

W zasadzie to poniżej opiszę swój problem jak skonfigurowałem, stąd pomysł żeby temat umieścić w tym dziale.

Posiadam antenę satelitarną Inverto Czasza 120 grafit wraz z Konwerter Inverto Quatro Home Pro oraz Corab multiswitch smart line 5/8, oraz tuner z Polsatu EVOBOX PVR wykonałem następujące połączenie:
    Konwerter połączyłem z multiswitch w następujący sposób:
    wejście czarne V/L - IN 2 V - Low
    wejście czerwone V/H - IN 4 V - High
    wejście żółte H/H - IN 3 H - High
    wejście zielone H/L - IN 1 H - Low

tuner ustawiłem na Konwerter uniwersalny w meni ustawienia i tu nasuwa się moje pytania?
    Czy dobrze podłączyłem kable antenowe pomiędzy Konwerter a multiswitch i dodatkowo jak trzeba skonfigurować tuner gdyż na info lini polsatu pomoc techniczna stwierdziła, że nie są od tego.
    Więc jako nowicjusz proszę kolegów z forum o pomoc w konfiguracji zestawu.
  • #2 18378482
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1148
    Konwerter dobrze podłączyłeś. W dekoderze również dobrze. Musisz tylko wybrać ilość podłączonych wejść w dekoderze 1 lub 2.
  • #3 18378699
    Yuiop28
    Poziom 11  
    Wybieram na razie jeden, problem polega na tym jak podpiąłem na krótko antenę i tuner to miałem siłę i jakość sygnału na poziomie 99%, a po ponownym podpięciu przez multiswitch jest zero %.
    Może problem jest z tym tunerem, nie obsługuje switcha z konwerterem?
  • #4 18378787
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18379128
    Yuiop28
    Poziom 11  
    Tak zasilacz podłączony i jest okej.

Jak opisywałem powyżej swój problem z podpięciem na krótko konwenter dekoder to sygnał miałem na poziomie 99% ale kabelkoncentryk był wpięty w komwerter /zielony - H/H polaryzacja pozioma pasmo górne /. Może tak podpięty kabelkoncentryczny miał wpływ na poziom sygnału.
    Nawet próbowałem z przepinaniem koncentrya na multiswitch IN 1, IN 2 IN 3, IN 4 ale to nic nie dało
    Dodam, że do multiswitch podpięta jest telewizja naziemna i wszystko śmiga na 2 telewizorach.
    Niemam już pomysłu co może być nie tak, proszę kolegów z forum co jeszcze mogę zrobić.
  • #6 18379252
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18379308
    Yuiop28
    Poziom 11  
    Ten dekoder EVOBOX PVR nie posiada tej funkcji co kolega pisze. Ale dziękuje za cenne uwagi.
  • #8 18379646
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1148
    Antena jest ustawiona na Hot Birda? Odłączyć antenę DVB-T z mutiswitcha do sprawdzenia. Może też być uwalony multiswitch.
  • #9 18379931
    Yuiop28
    Poziom 11  
    Może tak być że uwalony multiswitch i działała by na nim naziemna telewizja tylko?
    Antena na pewno ustawiona dobrze na HB.
    Sprawdzę kolegi cenne uwagi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w konfiguracji instalacji satelitarnej z multiswitchem, wykorzystując antenę satelitarną Inverto Czasza 120, konwerter Inverto Quatro Home Pro oraz multiswitch Corab Smart Line 5/8. Po podłączeniu konwertera do multiswitcha i ustawieniu tunera Polsatu EVOBOX PVR, użytkownik zauważył brak sygnału po podłączeniu przez multiswitch, mimo że sygnał był na poziomie 99% przy bezpośrednim połączeniu. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zasilania multiswitcha, ustawienia LNB w tunerze oraz ewentualne uszkodzenie multiswitcha. Użytkownik potwierdza, że zasilacz jest podłączony, a antena jest poprawnie ustawiona na Hot Birda.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA