logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka do zaproszeń - wybór modelu, gramatura 300g+, budżet 2-4k, Epson EcoTank

SARYCASM 16 Cze 2022 21:13 2646 6
REKLAMA
  • #1 20064032
    SARYCASM
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.

Ostatnio z narzeczoną wpadliśmy na pomysł aby spróbować rozkręcić mały biznes.

Padło na to aby zacząć drukować zaproszenia, na śluby komunie itd. itp.

I pojawił się pewien problem , która drukarkę mam kurna wybrać. Od jakiegoś czasu wertuje internet i nie wiem co powinienem wybrać.

Budżet to coś około 2-4k.
    Zależy mi na tym żeby można było drukować na papierze o gramaturze 300g , jednak wolał bym aby parametry znacznie przekraczały te 300g
    (na logikę , dłużej pozyje taki sprzęt).
    Co do technologii druku (laser, żel czy tusz) to nie mam konkretnych preferencji, jednak fajnie by było gdyby to było opłacalne.
    Rozmiar sprzętu beż znaczenia, będę miał gdzie to wcisnąć.

Jak do tad myślałem o np.
    Epson EcoTank L850
    Lub
    Epson EcoTank L8180

Jednak nie jestem co do nich pewien.

Proszę doradźcie coś :u
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20064126
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Jeśli szukasz czegoś z duplexem, to od razu odradzam pomysł zakupu urządzenia atramentowego - trzeba czekać, aż tusz wyschnie, zanim kartka zostanie z powrotem pobrana.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20064408
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    Ocena: 277
    wybierz OKI C532 laserowa z możliwością puszczania grubych nośników z ręcznego podajnika , dodatkowo po otworzeniu tylnej tacy wyjściowej, kartka na płasko bez żadnych zagięć wychodzi z urządzenia.
    zamienniki działają , obniża to bardzo koszt wydruku. Bębny wymienne osobno każdy kolor !
    polecam
  • REKLAMA
  • #4 20066651
    SARYCASM
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Uu nie powiem , OKI C532 wygląda kusząco, zarówno cena samej drukarki jak i tonerów całkiem rozsądna, ponad to zgarnia same pozytywne opinie, i właśnie na nią chyba się skuszę, dzięki za pomoc! +++
  • Pomocny post
    #5 20066754
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1001
    SARYCASM, zanim rozkręcisz Swój mały biznes zrób rozeznanie rynku. Mogę powiedzieć że w tym temacie jest bardzo duża konkurencja. Firmy oferują wykonanie zaproszeń w bardzo zaawansowanych technologiach, tutaj zwykła drukarka już nie wystarczy. Klienci są naprawdę wymagający i coraz częściej zlecają wykonanie zamówienia według własnego oryginalnego pomysłu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20069563
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    Ocena: 277
    dokładnie jak kolega Ryszard zauważył , dogadaj się z jakąś drukarnią on-line i zamawiaj extra zaproszenia w ten sposób
  • Pomocny post
    #7 20071506
    01_cezi
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    Kolego, patrząc od strony "młodych". Tesli za niewiele więcej per sztuka zaproszenia można mieć:
    spersonalizowany kolor włącznie np z białym drukiem ( OKI )
    tłoczenie
    złocenie
    wycinanie wzoru
    lakier wybiórczy
    a to wszystko na papierze o wysokiej gramaturze do tego barwionego w masie

to zobacz ile do tego trzeba sprzętu.

Zaproszenia to w tej chwili mix metod opisanych powyżej a coraz więcej jest wykorzystywania druku atramentowego tam gdzie pomysł lub metoda laserowa nie daje rady. Sa np maszyny HP Indygo, które dają możliwość druku dowolnym kolorem z palety PANTONE

Ale żeby zaczac to OKI zdecydowanie. Atramentówka np na kredzie nie nadrukujesz a takie papiery dominują wśród odbiorców.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje drukarki do małego biznesu zajmującego się drukowaniem zaproszeń na różne okazje, z budżetem 2-4 tys. zł. Kluczowe wymagania to możliwość druku na papierze o gramaturze 300g oraz preferencje dotyczące technologii druku, bez konkretnego wyboru między laserem a tuszem. W dyskusji polecane są modele OKI C532, które obsługują grube nośniki i mają korzystne koszty eksploatacji, oraz Epson EcoTank L850 i L8180, które również były brane pod uwagę. Użytkownicy zwracają uwagę na dużą konkurencję w branży oraz sugerują rozważenie współpracy z drukarniami online dla bardziej zaawansowanych usług.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA