logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa głębinowa Omnigena Omnitron 5000 ciągle dobija

andrzejsmogulski 17 Cze 2022 14:03 3168 5
REKLAMA
  • #1 20064695
    andrzejsmogulski
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam
    Po 4 latach bezproblemowego użytkowania pompy Omnitron 5000 Automat zaczęły się kłopoty. Pompa ostatnio po zakręceniu kranu zaczyna dobijać ciśnienie kilka razy pod rząd po czym wyłącza się całkowicie. Pomaga dopiero reset czyli wyłączenie z prądu ale tylko do kolejnego odkręcenia kranu. W instrukcji jest napisane że tak się dziej jak jest nieszczelność np. w sieci i ucieka ciśnienie. Sprawdzałem samą pompę poza instalację i dziej się to samo. N a pompie zamontowany jest dodatkowy zawór odcinający. Czy miał ktoś taki przypadek? Pompa to ponad 1000zł więc szkoda to wywalić w błoto. Może da się to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 20064703
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 826
    Wygląda na mało powietrza w zbiorniku przeponowym, masz taki zbiornik w instalacji?
    Może masz też jakiś manometr przy zbiorniku, żeby zaobserwować zmianę ciśnienia podczas pracy.
  • REKLAMA
  • #3 20064717
    andrzejsmogulski
    Poziom 2  
    Ta pompa to automat, nie ma zbiornika. Jest bezpośrednio wpięta w instalację. Tak jak pisałem - poza instalacją jest to samo. Wygląda mi to na nieszczelność wewnętrzną zaworu ciśnieniowego.
  • REKLAMA
  • #4 20064738
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 826
    Przeczytałem instrukcję tej pompy, taki samograj co ma wszystko w środku.
    Obstawiałbym zawór zwrotny w samej pompie, bo pozostałe punkty z tego co piszesz Ciebie nie dotyczą.
    Wycinek instrukcji:
    Pompa głębinowa Omnigena Omnitron 5000 ciągle dobija
  • REKLAMA
  • #5 20064821
    andrzejsmogulski
    Poziom 2  
    Też tak od początku przypuszczałem. Czy ew. ktoś miał taki przypadek i rozbierał tą pompę?
  • #6 20777300
    filipbyd
    Poziom 1  
    Ocena: 10
    Dzień dobry, mam podobny problem z pompą Omnigena. Udało się rozwiązać problem?
REKLAMA