logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak naładować do pełna akumulatorki Eneloop Pro 1.2V 2500mAh (HR6) AA?

damianrydzynski 18 Cze 2022 16:28 2757 8
REKLAMA
  • #1 20065955
    damianrydzynski
    Poziom 2  
    Jak naładować do pełna akumulatorki Eneloop Pro 1.2V 2500mAh (HR6) AA? Jak naładować do pełna akumulatorki Eneloop Pro 1.2V 2500mAh (HR6) AA?
    Witam serdecznie.
    Na wstępie bez bicia przyznaje ze w temacie elektroniki jestem zielony. Podejrzewam ze odpowiedź jest prostsza niż mi się wydaje ?
    Zakupiłem akumulatorki eneloop pro 1.2V min 2500mAh (HR6) AA i ładowarkę Newell C8. Wszystko ładnie pięknie, wrzucam akumulatorki żeby się ładowały, pokazuje ze są naładowane w 100%, wyjmuje je i wkładam jeszcze raz i pokazuje ze są naładowane w 78%.
    Jedynie do czego doszedłem to chyba moc jaką mogę ładować akumulatory (przedział od 0,1A do 1A) Zależy mi na tym by je włożyć i je naładować faktycznie do 100%, bez żadnego kombinowania.
    Jaką mocą mam ładować akumulatory ?
    Czy jak ładowarka pokazuje mi full zapewne odcina dalsze lądowanie mimo iż po ponownym jej włożeniu zaczyna ja ładować od 78%.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20065976
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2535
    Ładuj z mocą wodospadu... Ładowarka wykrywa spadek napięcia akumulator? Chodzi o tzw. minus delta V. Jeśli tak to ustaw większy prąd ładowania czyli 1A. 100mA to za mało.
  • REKLAMA
  • #3 20065981
    damianrydzynski
    Poziom 2  
    A czym im wyższy prąd ładowania tym jakość oraz żywotność akumulatorów nie spada ?
  • Pomocny post
    #4 20066014
    LEDówki
    Poziom 43  
    No to ładuj prądem 250mA przez 15 godzin. Taką masz ładowarkę i tak musisz ładować. Możesz zmienić ładowarkę i prąd ładowania.
    Akumulatorom szkodzi przeładowanie, rozładowanie poniżej 0,9V i przegrzanie oraz zamrożnie.
  • Pomocny post
    #5 20066022
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 482
    Z prądem ładowania nie zawsze jest do końca tak jak wskazano wyżej, bo może się okazać, że ta ładowarka ma mechanizm doboru prądu jak np. popularna BC900, gdzie bez względu na wyświetlany prąd ładowania idzie duży pik prądowy w okolicach ~2A w przebiegu prostokątnym, a współczynnikiem wypełnienia tego przebiegu ustawia się średni prąd ładowania, który wskazuje wyświetlacz. Stąd zawsze mając tak wysoki pik prądowy, raz trwający dłużej, a przy mniejszych nastawach krócej, wykrycie delta V zawsze tak samo jest skuteczne. Jeżeli omawiana tutaj ładowarka ładuje rzeczywiście prądem stałym bez impulsów, to faktycznie na małych prądach może mieć ułomne wykrywanie. Optimum dla akumulatorów jest typowym prąd ładowania = 1/10 pojemności C. Stąd jak stawiasz na trwałość to stosujesz prądy nie większe niż ~200mA i po sprawie. Jak się spieszysz wiecznie to katujesz akumulator prądem 2A i wyjmujesz je jak z piekarnika na końcu ładowania licząc się z mniejszą ilością cykli ładowania jaki tak katowany akumulator pociągnie. Na największych prądach ładowania, dochodzących do 1C, akumulator przyjmuje o te kilkanaście procent miej energii niż ładowany spokojny prądem 1/10C. Te 78% może wynikać z ułomności programu, który ktoś tam klepnął do tej ładowarki. Wyjmujesz jak załóżmy akumulator po naładowaniu osiągnął załóżmy ~1,37V (już trochę odpoczął w tamtejszym slocie i był tylko na niewielkim prądzie podtrzymania, np. 20mA, a chwilkę po zakończeniu ładowania jeszcze ma w okolicy ~1,5V) wyjmujesz akumulator, napięcie odłączonego od obwodu akumulatora jeszcze z kilkaset mV spada. Zapinasz znów go do ładowarki i program stwierdza, że skoro ogniwo ma teraz niższe napięcie o np. 130mV to traktuje je jako 78% i może się okazać, że to błędne koło programu tej ładowarki. W przykładowej BC900 naładowany, wyjęty i ponownie wstawiony pokazuje że jest FULL i ładowarka z automatu nie próbuje go dalej ładować, tylko od razu przechodzi w stan podtrzymania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20066027
    LEDówki
    Poziom 43  
    BC700 ma problemy przy ładowaniu prądem 200mA. Najlepiej idzie ładowanie prądem 500mA.
    Kolega uważa że mając do wyboru prąd 100mA i 1A należy wybrać 250mA? Producenci w datasheet podają nieprwadziwe dane nt. napięcia w funkcji prądu ładowania?
  • REKLAMA
  • #7 20066032
    damianrydzynski
    Poziom 2  
    To jakim prądem je najlepiej ładować w przedziale 0.1 a 1A ? Nie zależy mi na szybkości ich ładowania bo mam pare kompletów do lamp błyskowych, tylko na trwałym i pełnym naładowaniu.

Dodano po 10 [minuty]:

Chciałem wrzucić filmik ale niestety jestem nowym użytkownikiem I nie mogę udostępnić linku.
    Wróciłem filmik na YouTube „Ładowarka C8 elektroda.pl”
  • #8 20066083
    LEDówki
    Poziom 43  
    Jeszcze raz i pełnymi zdaniami. Zalecany prąd ładowania to prąd dziesięciogodzinny przez 14-15 godzin. Pojemność akumulatora dzielimy przez 10 godzin i wychodzi wartość prądu. 2500mAh/10h=250mA. To jest ładowanie standardowe.
    Ładowanie szybkie z wykrywaniem spadku napięcia akumulatora po jego naładowaniu. W tym momencie dochodzi do rozkładu elektrolitu w akumulatorze i stąd spadek napięcia. Prąd ładowania wg. zaleceń producenta. Ładowarki dobrze sobie radzą z prądem 4-5 godzinnym gdyż wtedy spadek napięcia akumulatora niklowo metalowo wodorkowego jest wyraźniejszy niż przy mniejszych prądach. Jeśli nie zostanie wykryty koniec ładowania, to należy ograniczyć czas ładowania by władować w akumulator określony ładunek i pilnować temperaturę akumulatora (przy prądach mniejszych nagrzewanie jest mniejsze i metoda może być zawodna).
    Dostosuj się do możliwości swojej ładowarki. Prąd 1A to nie jest zabójstwo dla akumulatora - Sanyo nie sygnalizowało skrócenia żywotności akumulatorów Eneloop, a charakterystyki były podawane dla prądu godzinnego (2A przy pojemności akumulatora 2Ah).
    Twoja ładowarka oferuje zmianę prądu ładowania co 100mA. Prąd z przedziału 0,5A - 0,7A odpowiada prądom pięciogodzinnym i czterogodzinnym. Popatrz jak się zachowuje ładowarka w czasie ładowania prądami 0,5A, 0,6A, 0,7A. Jeśli masz czas ładuj najmniejszym prądem z tego zakresu.
    Jeśli masz bardzo dużo czasu ładuj prądem 0,2A lub 0,3A przez ok. 14 godzin. Może ładowarka skończy ładowanie wcześniej, może nie.
    Spróbuj też ładować prądem 1A - jeśli akumulator nie będzie gorący i ładowarka pewnie będzie kończyć ładowanie, to można używać i ten zakres. Prąd 0,5A wydaje się najodpowiedniejszy dla akumulatorów o pojemności 2,5Ah.
    Akumulatorowi szkodzi przeładowanie, przegrzanie, zbyt głębokie rozładowanie i zamrożenie. Całą resztę, którą tutaj koledzy będą opisywać można między bajki włożyć. Dużo zależy od tego jak została zaprojektowana ładowarka i jak się zachowuje w czasie ładowania. Przy prądzie 10 godzinnym akumulator osiąga w stanie naładowanie 1,45V, przy prądzie godzinnym napięcie sięga 1,6V! To są dane z dokumentacji Sanyo. Jeśli coś przekręciłem, to zawsze można to sprawdzić i publicznie wytknąć, bo taka tutaj panuje moda.
  • #9 20066135
    damianrydzynski
    Poziom 2  
    Jeżu słodki - dziękuje uprzejmie za tak rozwinięta odpowiedź ! Teraz już rozumiem czemu się tak dzieje, jakim prądem ładować, na co zwracać uwagę. Jeszcze raz wielkie dzięki panowie za pomoc 💪

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące ładowania akumulatorków Eneloop Pro 1.2V 2500mAh (HR6) AA przy użyciu ładowarki Newell C8. Zauważył, że po naładowaniu akumulatory pokazują różne poziomy naładowania przy ponownym włożeniu do ładowarki. Odpowiedzi sugerują, że optymalny prąd ładowania wynosi 250mA przez 14-15 godzin, co odpowiada standardowemu ładowaniu. Wskazano również, że wyższe prądy, takie jak 1A, mogą być stosowane, ale należy uważać na przeładowanie i przegrzanie akumulatorów. Użytkownicy podkreślili znaczenie monitorowania temperatury akumulatorów oraz dostosowania prądu ładowania do możliwości ładowarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA