logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens EQ.5 TE503201rw/12 - Nie zawsze parzy kawę

tgamalski 19 Cze 2022 17:18 780 3
REKLAMA
  • #1 20067302
    tgamalski
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam serdecznie,
    Problem jest taki, że ekspres nie parzy co którejś kawy. Załączam program, młynek zawsze kawę zmieli po czym albo ruszy i z trudem zrobi kawę albo zrobi "puf" puści parę od strony zaparzacza i wyskoczy komunikat "sprawdź pojemnik na wodę" po czym komunikat znika i karze wyciągnąć spieniacz do mleka. Przepłucze układ i jest gotowy do kolejnej kawy. Podczas też już samego parzenia zaczął też głośniej pracować jakby pompka od wody trochę buczała. Dwa lata temu wymieniłem moduł zaparzacza i jest na 100% sprawny. Odkamieniany jest regularnie. Chyba będę musiał go rozebrać. Na co w takim przypadku zwrócić szczególną uwagę ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20068686
    Ginulfi
    Poziom 20  
    Ocena: 174
    Niedrożny układ wody pomiędzy zbiornikiem a grzałką. To może być zarówno paproch w mierniku przepływu jak i wyrobiona pompa.
  • REKLAMA
  • #3 20070420
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1782
    Dwa lata na zaparzacz to jest dosc dlugo sprawdzil bym sitko w nim i zawor .Zarazem pozycja 0418
    Załączniki:
    • 1774897.pdf (232.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20088035
    tgamalski
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    a więc tak na razie działa. Co zrobiłem: wymieniłem zawór trójdrożny (bo był tańszy od pompy), ale chyba bez sensu, bo nie wiem co by się mogło w starym zepsuć i przy okazji rozebrałem przepływomierz oraz pompę i ją przedmuchałem, wydaje mi się że wyleciał z niej paproch taki jak wodociągi używają do płukania sieci wodociągowej (cały czas muszę czyścić sitka w kranach). Na razie po 8 kawach się nie zacina. Dziękuję za pomoc, zwłaszcza schematy.
REKLAMA