Witam
W bloku w pionie jest stara instalacja 1-fazowa.
W mieszkaniu są 2 żyły tylko wprowadzone.
Remontuję mieszkanie i przygotowałem się na 3-fazy (jak w końcu spółdzielnia da nowe piony).
Kabel do licznika dałem 5 żyłowy.
No i mam pytanka:
1) Jak podłączyć ten kabel ? Czy w pionie podłączyć 3 żyły fazowe razem a u siebie w krzynce już do odpowiednich obwodów ? Czy podłączyć tylko jedną żyłą (dwie wiszą na razie nie używane) i w skrzynce zmostkować tą jedną żyłę na 3 obwody ?
2) Co z uziemieniem ? Jest szansa, że w pionie mogę gdzieś podłączyć, czy nadal będę musiał mieć tylko fazę + neutralny ?
3) Co muszę zgłosić do ZE w opisie rozplombowania licznika. Bo mam tylko
- wymiana tablicy licznikowej
- wymiana przewodów WLZ
- wymiana/modernizacja zabezpieczeñ przedlicznikowych
- przeniesienie układu pomiarowego
Mam wpisać "inne" i co napisać ?
4) Po zmianie kabla potrzebuję jakiś protokół od instalatora z uprawnieniami czy coś w tym stylu ?
pozdrawiam
Fantom
W bloku w pionie jest stara instalacja 1-fazowa.
W mieszkaniu są 2 żyły tylko wprowadzone.
Remontuję mieszkanie i przygotowałem się na 3-fazy (jak w końcu spółdzielnia da nowe piony).
Kabel do licznika dałem 5 żyłowy.
No i mam pytanka:
1) Jak podłączyć ten kabel ? Czy w pionie podłączyć 3 żyły fazowe razem a u siebie w krzynce już do odpowiednich obwodów ? Czy podłączyć tylko jedną żyłą (dwie wiszą na razie nie używane) i w skrzynce zmostkować tą jedną żyłę na 3 obwody ?
2) Co z uziemieniem ? Jest szansa, że w pionie mogę gdzieś podłączyć, czy nadal będę musiał mieć tylko fazę + neutralny ?
3) Co muszę zgłosić do ZE w opisie rozplombowania licznika. Bo mam tylko
- wymiana tablicy licznikowej
- wymiana przewodów WLZ
- wymiana/modernizacja zabezpieczeñ przedlicznikowych
- przeniesienie układu pomiarowego
Mam wpisać "inne" i co napisać ?
4) Po zmianie kabla potrzebuję jakiś protokół od instalatora z uprawnieniami czy coś w tym stylu ?
pozdrawiam
Fantom