logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć instalację 1-faz kablem 5 żył (i rozplombowanie licznika)

szczukot 21 Cze 2022 06:40 1995 11
  • #1 20069453
    szczukot
    Poziom 14  
    Ocena: 83
    Witam
    W bloku w pionie jest stara instalacja 1-fazowa.
    W mieszkaniu są 2 żyły tylko wprowadzone.
    Remontuję mieszkanie i przygotowałem się na 3-fazy (jak w końcu spółdzielnia da nowe piony).
    Kabel do licznika dałem 5 żyłowy.

No i mam pytanka:
    1) Jak podłączyć ten kabel ? Czy w pionie podłączyć 3 żyły fazowe razem a u siebie w krzynce już do odpowiednich obwodów ? Czy podłączyć tylko jedną żyłą (dwie wiszą na razie nie używane) i w skrzynce zmostkować tą jedną żyłę na 3 obwody ?
    2) Co z uziemieniem ? Jest szansa, że w pionie mogę gdzieś podłączyć, czy nadal będę musiał mieć tylko fazę + neutralny ?
    3) Co muszę zgłosić do ZE w opisie rozplombowania licznika. Bo mam tylko
    - wymiana tablicy licznikowej
    - wymiana przewodów WLZ
    - wymiana/modernizacja zabezpieczeñ przedlicznikowych
    - przeniesienie układu pomiarowego
    Mam wpisać "inne" i co napisać ?
    4) Po zmianie kabla potrzebuję jakiś protokół od instalatora z uprawnieniami czy coś w tym stylu ?

pozdrawiam
    Fantom
  • #2 20069461
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Jeśli podłączysz trzy żyły do jednej fazy, to nadal będzie jedna faza na trzech żyłach.
  • #3 20069463
    szczukot
    Poziom 14  
    No to wiem :) Chodzi mi tylko o to, jak ten kabel podłączyć "prawidłowo". Czy ma znaczenie, gdzie to "zmostkuję" (w skrzynce czy przy liczniku)
  • #4 20069564
    Interval
    Poziom 32  
    Te trzy żyły, bez znaczenia. Możesz wogole nie mostkowa, dwie pozostaną beż napięcia (wolne)
  • #5 20069568
    szczukot
    Poziom 14  
    Jasne - czyli zmostkuję na razie tą jedną żyłę u siebie w skrzynce - aby rozprowadzić na 3 "obwody"
  • #6 20069732
    Interval
    Poziom 32  
    Ok, jest to jakieś rozwiązanie.
  • #7 20070129
    szczukot
    Poziom 14  
    A co z punktem 2,3,4 ?
  • #8 20070188
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1614
    szczukot napisał:
    A co z punktem 2,3,4 ?

Tu kol. ma potrzebne informacje odnośnie instalacji elektrycznej gotowej do przyłączenia ( pkt.1);2);3) )
    https://www.operator.enea.pl/operator/aktuali...1/zalacznik-4-operator_ps_do.pdf?t=1655823579
    Szczególnie proszę zwrócić uwagę na punkt 1) przez kogo ma być wykonana instalacja.
    To jest po zakończeniu prac natomiast przed rozpoczęciem prac osoba z wymienionymi kwalifikacjami zgłasza prośbę o zgodę na rozplombowanie licznika i rozpoczęcie prac. W przypadku zmiany zasilania z 1f na 3f najpierw zgoda spółdzielni/zarządcy (w przypadku domku jednorodzinnego właściciel występuje do ZE) a następnie zgłoszenie w ZE o warunki i dopiero prace.
  • #9 20070288
    szczukot
    Poziom 14  
    No to mi się pokomplikowało już w głowie.
    Na razie chcialem tylko ten kabel łączący licznik ze skrzynką wymienić (aby w spokoju można było osadzić i otynkować skrzynkę).
    Cała instalacja wewnętrzna będzie uruchamiana (+pomiary) za miesiąc może :(

Zmiany nstalacji z 1 faz na 3 faz de facto nie ma. Tylko przygotowanie już się pod nią (jak kiedyś SM zrobi po swojej stronie)
  • #10 20072425
    szczukot
    Poziom 14  
    A jedno dodatkowe pytanie: domyślam się, że na klatce jest TN-C (do mieszkanai wchodzą mi tylko dwie żyły, i to aluminiowe 1,5 mm² - nie wiem jakim cudem to tyle lat działa). Czy wiec zgodnie z aktualnymi normami musze tam dać teraz zamiast tego żyły aż 10mm² ? Czyli muszę położyć kabel 5x10mm² ? Bo to w sumie będzie chodziło jako kabel dwużyłowy PEN.
  • #11 20072991
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1614
    szczukot napisał:
    A jedno dodatkowe pytanie: domyślam się, że na klatce jest TN-C (do mieszkanai wchodzą mi tylko dwie żyły, i to aluminiowe 1,5 mm² - nie wiem jakim cudem to tyle lat działa). Czy wiec zgodnie z aktualnymi normami musze tam dać teraz zamiast tego żyły aż 10mm² ? Czyli muszę położyć kabel 5x10mm² ? Bo to w sumie będzie chodziło jako kabel dwużyłowy PEN.

Czy kol. ma ważne Świadectwo Kwalifikacyjne? Proszę zwrócić uwagę na podany link i punkt: 1);2);3), prosiłem o to wcześniej tam jest jasno napisane.
  • #12 20854587
    szczukot
    Poziom 14  
    Poprowadziłem 5 zył do klatki a w skrzynce w mieszkaniu tą podłączoną jedną fazę rozprowadziłem na trzy.
    Jak kiedyś na klatce wymienią tą instalację to będę miał mało przeróbek.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie podłączenia instalacji elektrycznej 1-fazowej w bloku, gdzie użytkownik planuje przygotowanie na 3-fazy. Użytkownik zadał pytania dotyczące podłączenia 5-żyłowego kabla do licznika, w tym jak zmostkować żyły, kwestię uziemienia oraz formalności związane z rozplombowaniem licznika. Odpowiedzi wskazują, że można podłączyć jedną żyłę do trzech obwodów, a pozostałe mogą pozostać nieużywane. Użytkownik został również poinformowany o konieczności zgłoszenia prac do zakładu energetycznego oraz o wymaganiach dotyczących kwalifikacji instalatora. Dodatkowo, poruszono temat norm dotyczących przekrojów przewodów w kontekście aktualnych przepisów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA