logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana ogniw w baterii Panasonic EY9L42: Problem z przegrzewaniem po zastosowaniu NCR18650B

Marc2011 21 Cze 2022 10:31 450 4
  • #1 20069696
    Marc2011
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

Proszę o pomoc odnośnie mojego problemu.

Wymieniłem ogniwa w baterii Panasonic EY9L42 LE 14.4V 1.5Ah Oryginalne ogniwa CGR18650K.
    Wstawiłem do niej ogniwa NCR18650B które według noty katalogowej mają 3350mAh (3Ah) czyli o 2 razy większej pojemności.

Bateria działa tzn. wkrętarka działa na tej baterii ale tylko jeśli powoli naciskam spust, powoli ją rozpędzam. Jeśli wcisnę normalnie spust. To zaczyna się kręcić powoli staje i pokazuje przegrzanie baterii. Sprawdzałem czy bateria się grzeje kamerką termo-wizyjną nic takiego nie ma miejsca. Odsunąłem również "termik" w desperacji od baterii. Bez zmian.
    Jak rozkręcę powoli wkrętarkę i ją próbuje zatrzymać ręką to problemu nie ma działa nawet pod ogromnym obciążeniem i długo. Problem jest tylko podczas włączania. Mam dwie takie same wkrętarki i problem jest ten sam na obu.

Czy ja po prostu przesadziłem i powinienem wstawić ogniwa podobnej pojemności 1.5A? Czy elektronika tej baterii nie pozwala na ogniwa większej pojemności?

Załączony filmik pokazuje wszystko.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za komentarze.
  • Pomocny post
    #2 20069715
    korystor
    Poziom 19  
    Ocena: 102
    Jeżeli wymieniłeś ogniwa to sprawdź czy wszystkie równo się naładowały. Ogniwa przed wymianą powinny być naładowane lub rozładowane do takiego samego potencjału. I jak je wymieniałeś to lutowałeś czy zgrzewałeś?
  • Pomocny post
    #3 20069729
    JayRo
    Poziom 38  
    Ocena: 939
    Chodzi o to, że nowe ogniwa może i mają większą pojemność lecz nie są to ogniwa wysokoprądowe. Stare ogniwa miały parametr prądu rozładowania 30A, a nowe mogą być obciążane prądem chwilowym do 6.8A lub ciągłym do 4.87A. Tak więc prąd rozładowania jest nie wystarczający do tej wkrętarki. Wymagane ogniwa wysokoprądowe, najlepiej co najmniej jak stare 30A.
  • Pomocny post
    #4 20069740
    korystor
    Poziom 19  
    Ocena: 102
    JayRo napisał:
    Stare ogniwa miały parametr prądu rozładowania 30A, a nowe mogą być obciążane prądem chwilowym do 6.8A lub ciągłym do 4.87A.

Słuszna uwaga, nie sprawdziłem noty katalogowej. Także te ogniwa nie nadają się do wkrętarki.
  • #5 20069777
    Marc2011
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    korystor napisał:
    Jeżeli wymieniłeś ogniwa to sprawdź czy wszystkie równo się naładowały. Ogniwa przed wymianą powinny być naładowane lub rozładowane do takiego samego potencjału. I jak je wymieniałeś to lutowałeś czy zgrzewałeś?

Jedno ogniwo musiałem zlutować resztę zgrzewałem.

Dzięki za wyjaśnienie.

Dodano po 2 [minuty]:

JayRo napisał:
    Chodzi o to, że nowe ogniwa może i mają większą pojemność lecz nie są to ogniwa wysokoprądowe. Stare ogniwa miały parametr prądu rozładowania 30A, a nowe mogą być obciążane prądem chwilowym do 6.8A lub ciągłym do 4.87A. Tak więc prąd rozładowania jest nie wystarczający do tej wkrętarki. Wymagane ogniwa wysokoprądowe, najlepiej co najmniej jak stare 30A.

OK, dzięki bardzo za wyjaśnienie. Wymienię na 30A i się odezwę czy działa.
REKLAMA